Jump to content


  • X-kyramas
    X-kyramas

    Ανακαλύφθηκε τυχαία η μπαταρία που θα μπορεί να φορτίζεται για πάντα

    Στο πανεπιστήμιο της California, Irvine (UCI) συνέβη μία τυχαία ανακάλυψη. Μία μπαταρία αποτελούμενη από νανοσύρματα υπεβλήθη σε 200.000 κύκλους φόρτισης μέσα σε διάστημα τριών μηνών και η απόδοσή της παρέμεινε σε ποσοστά 94-96%. Στην ουσία παρέμεινε σαν καινούργια στο τέλος του πειράματος.

     

    Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης μία μπαταρία ενός μέσου laptop έχει τη δυνατότητα να κάνει περίπου 1,000 κύκλους φόρτισης πριν αρχίσει να χάνει το φορτίο της μετά από περίπου δύο χρόνια.  Ένα laptop με την νανομπαταρία του UCI θα μπορούσε να αντέξει για 400 χρόνια αν υποθέσουμε ότι 1000 κύκλοι φόρτισης αντιστοιχούν σε δύο χρόνια και οι 200.000 κύκλοι φόρτισης σε 400 χρόνια. Αν η ανακάλυψη αυτή καταφέρει να έχει εμπορική εφαρμογή, τότε θα αποτελέσει μία επανάσταση στα ηλεκτρονικά.

     

    nanowires-160420-01-sz-small-1065x720.jpg

     

    Η ανακάλυψη αυτή συνέβη όταν η υποψήφια για διδακτορικό Mya Le Thai στο UCI ενώ πειραματιζόταν στο εργαστήριο, επικάλυψε μερικά χρυσά νανοσύρματα με διοξείδιο του μαγγανίου και μετά τα  κάλυψε με ένα gel ηλεκτρολυτών που έμοιαζε με plexiglas. Κάτω από κανονικές συνθήκες τα νανοσύρματα, τα οποία είναι εξαιρετικά  αγώγιμα αλλά χιλιάδες φορές πιο λεπτά από την ανθρώπινη τρίχα, είναι άχρηστα μετά από περίπου 8,000 κύκλους φόρτισης, καθιστώντας τα εύθραυστα με αποτέλεσμα να σπάνε μετά από πολλούς κύκλους φόρτισης.

     

     Στο τέλος του πειράματος, μετά από τρεις μήνες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νανοσύρματα που είχαν την επίστρωση από το συγκεκριμένο gel ήταν ανέπαφα. Από ότι συμπέραναν οι ερευνητές, το gel "πλαστικοποίησε τα μεταλλικά οξείδια της μπαταρίας", εμποτίζοντας τα νανοσύρματα με ευλυγισία άρα και μεγάλη διάρκεια ζωής. Το πανεπιστήμιο δημοσίευσε τα ευρήματα αυτά στο περιοδικό American Chemical Society journal Energy Letters.

     

    Σίγουρα είμαστε πολύ μακρυά από την αθάνατη μπαταρία. Από το 2007 επιστήμονες στο Stanford είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν μία μπαταρία από νανοσύρματα που είχε  κατάφερε να αντέξει 40,000 κύκλους φόρτισης. Τότε όπως είχαν δηλώσει για την βιομηχανική κατασκευή της χρειάζονταν ένα  ή δύο ακόμα βήματα. Όμως εννιά χρόνια μετά, ακόμα κουβαλάμε μπαταρίες σαν τούβλα και ψάχνουμε θύρες USB να φορτίσουμε τις συσκευές μας.

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.