Jump to content



  • X-kyramas
    X-kyramas

    Ανακαλύφθηκε bug στους Intel Skylake

    Το πρόβλημα αυτό ανακαλύφθηκε από μαθηματικούς του Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), και εμφανίζεται ενώ τρέχει την εφαρμογή GIMPS Prime95 οι οποία βρίσκει πρώτους αριθμούς.

     

    Αρχικά είχε ανακαλυφθεί από την κοινότητα στο hardwareluxx.de και μετά το επιβεβαίωσε και η ομάδα στο GIMPS, που μετά από επαλήθευση γνωστοποιήθηκε στην Intel.

     

    "Η Intel έχει ταυτοποιήσει ένα θέμα που επηρεάζει τους έκτης γενιά επεξεργαστές. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κατά την διάρκεια πολύπλοκων υπολογισμών όπως αυτοί της εφαρμογής Prime95. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο επεξεργαστής παγώνει, ή έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά."

     

    Η Intel έχει αναπτύξει ένα fix για το πρόβλημα αυτό και συνεργάζεται με τους κατασκευαστές ώστε να διανεμηθεί μέσω μίας ενημέρωσης του BIOS.

     

    Δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για τον λόγο που εμφανίζεται το πρόβλημα, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι παρουσιάζεται ανεξαρτήτως αν το σύστημα τρέχει Linux ή Windows. Η εφαρμογή Prime95, η οποία χρησιμοποιείται ως benchmark και ως stress-test εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί τη μέθοδο Fast Fourier Transforms για να πολλαπλασιάζει ιδιαίτερα μεγάλους αριθμούς. Ένα συγκεκριμένο μέγεθος αριθμών, το 14,942,209, ανακαλύφθηκε ότι προκαλεί το πάγωμα του επεξεργαστή.

     

    Παρόλο που το πρόβλημα ανακαλύφθηκε με τη χρήση του Prime95, μπορεί να επηρεάσει και άλλους τομείς που βασίζονται σε πολύπλοκους υπολογισμούς, όπως επιστημονικά και οικονομικά ιδρύματα και όπως δήλωσε το GIMPS, το λογισμικό Prime95 "λειτουργεί τελείως φυσιολογικά" σε άλλους παλαιότερους επεξεργαστές της Intel.

     

    Η Intel επεξεργάζεται τις αναφορές και δηλώνει ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι "που πρέπει να ληφθούν υπόψη". Και ενώ αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μία ενημέρωση του BIOS, μπορούμε να θυμηθούμε ένα άλλο πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί στους πρώτους Pentium επεξεργαστές της Intel που δεν μπόρεσε να διορθωθεί έτσι εύκολα. Το Pentium FDIV bug, το οποίο είχε ανακαλυφθεί από τον καθηγητή μαθηματικών Thomas Nicely, στις 19 Οκτωβρίου του 1994, ήταν ένα "floating-point divide" πρόβλημα και προκλήθηκε από σχεδιαστικό λάθος στα κυκλώματα του επεξεργαστή. Και ενώ ο μέσος χρήστης μπορεί να μην συναντούσε ποτέ αυτό το πρόβλημα, ήταν τέτοια η δημοσιότητα που έλαβε το πρόβλημα αυτό που η Intel αναγκάστηκε να αποσύρει εκείνους τους επεξεργαστές.

     

    Πρόσφατα, οι επεξεργαστές Haswell και οι πρώτοι Broadwell της Intel, είχαν ένα TSX (Transactional Synchronization Extensions) bug. Αλλά αντί να ανακληθούν η Intel μέσω μία ενημέρωσης στον μικροκώδικα του επεξεργαστή απενεργοποίησε τελείως τις εντολές TSX μέσω μιας ενημέρωσης των μητρικών καρτών.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.