Jump to content



  • yanni
    yanni

    Αναμένεται σημαντική μείωση στις πωλήσεις καρτών γραφικών, ίσως ο λόγος που καθυστερεί η Nvidia την επόμενη γενιά

    Οι πωλήσεις καρτών γραφικών αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές μειώσεις στο δεύτερο μισό του 2018. Μάλιστα θεωρείται ότι αυτός είναι και ο  πραγματικός λόγος που η Nvidia καθυστερεί την επόμενη γενιά καρτών γραφικών και όχι η έλλειψη ανταγωνισμού. Η Nvidia φημολογείται ότι έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα GPUs και μνημών GDDR5 στην διάθεσή της, το οποίο πρέπει να πουλήσει, πριν ανακοινώσει την επόμενη γενιά.

     

    Οι πωλήσεις καρτών γραφικών είχαν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, μαζί με τις τιμές τους, λόγω της "εξόρυξης" ψηφιακών νομισμάτων(cryptomining). Με τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα να βλέπουν τις τιμές τους να εκτοξεύονται και τις κάρτες γραφικών να αποτελούν την ιδανικότερη λύση για cryptomining, οι τιμές των καρτών γραφικών πήγαν στα ύψη και η διαθεσιμότητά τους στον πάτο. Σύμφωνα με το DigiTimes, το σύνολο των εταιριών που εμπλέκονται στην κατασκευή και διάθεση καρτών γραφικών, αναμένουν τώρα ραγδαία πτώση στις πωλήσεις καρτών γραφικών το δεύτερο μισό του 2018.

     

    Αυτό οφείλεται και στο ότι πλέον η δυσκολία στο mining των γνωστών ψηφιακών νομισμάτων έχει αυξηθεί, η αξία τους είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τα υψηλά του Δεκεμβρίου, με το περιθώριο κέρδους για τους miners να έχει μειωθεί σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί miners να βγάζουν ή να αναμένεται να βγάλουν προς πώληση τις κάρτες γραφικών που αξιοποίησαν όλο αυτό το διάστημα, αποτρέποντας πολλούς υποψήφιους αγοραστές από την αγορά μιας νέας κάρτας γραφικών, μιας και αυτοί θα προτιμήσουν μια μεταχειρισμένη σε χαμηλή τιμή.

     

    Σε αυτό δεν αναμένεται να βοηθήσει και η στάση των κατασκευαστών καρτών γραφικών, μιας και δεν φαίνεται να θέλουν να κατεβάσουν τις τιμές των προϊόντων τους στα επίπεδα που ήταν πριν εκτιναχθεί η χρήση των καρτών για mining. Έτσι τα περιθώρια κέρδους τους αναμένεται να κινηθούν στο 20%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο έναντι του 40-50% που απολάμβαναν έως πρόσφατα, αλλά και διπλάσιο έναντι του 8-10% που είχαν στις αρχές του 2017.

     

    Η ραγδαία πτώση της χρήσης καρτών για mining ψηφιακών νομισμάτων, φαίνεται να έχει επιπτώσεις και στην Nvidia και κατ΄επέκταση και σε όσους περιμένουν την επόμενη γενιά GeForce καρτών γραφικών. Σύμφωνα με το SemiAccurate, ένας από τους τρεις μεγάλους συνεργάτες της Nvidia, επέστρεψε στην εταιρία 300.000 GPUs. Αν αυτό είναι αλήθεια, αυτομάτως δημιουργείται το ερώτημα αν και άλλοι συνεργάτες της Nvidia έχουν προβεί ή σκοπεύουν να προβούν σε ανάλογες επιστροφές. Επιπλέον η εταιρία φαίνεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα μνημών GDDR5, οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε κάρτες γραφικών της τρέχουσας γενιάς.

     

    Αν η Nvidia βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη θέση, αυτό θα οφείλεται στην λανθασμένη πρόβλεψη της εταιρίας όσον αφορά την διατήρηση της αυξημένης ζήτησης καρτών γραφικών από τους miners, αλλά και της ζήτησης καρτών γραφικών από τους gamers. Θα εξηγούσε επίσης και το σχόλιο του διευθύνοντα συμβούλου της Nvidia στην πρόσφατη Computex, ότι οι gamers θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ καιρό μέχρι την επόμενη γενιά καρτών γραφικών GeForce.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.