Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Αποθηκεύστε 360TB σε ένα 5D δίσκο quartz για πάντα

    Η τεχνολογία πίσω από αυτή την εντυπωσιακή ανακάλυψη βασίζεται σε ένα  5D laser το οποίο εγγράφει τα δεδομένα στο κρύσταλλο σε nano επίπεδο.  Οι πρώτες δοκιμές είχαν γίνει το 2013 όπου οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να εγγράψουν ένα αρχείο κειμένου μεγέθους 300 kb με την τεχνολογία 5d. Τώρα οι ερευνητές έχουν φτάσει στο σημείο να μπορούν να εγγράψουν 360ΤΒ σε ένα κρύσταλλο με μέγεθος όσο ένα νόμισμα.


    Οι 5D εγγραφές γίνονται  μέσω ενός  laser που παράγει μικρούς αλλά ισχυρούς παλμούς φωτός. Σύμφωνα με το ιστολόγιο του Πανεπιστημίου του  Southampton το αρχείο εγγράφεται σε τρία επίπεδα από τελείες τα οποία έχουν απόσταση μόλις πέντε micrometres (1/5.000.000 του μέτρου). Οι διαδικασία εγγραφής γίνεται σε πέντε διαστάσεις : το μέγεθος και ο προσανατολισμός παράλληλα με την τρισδιάστατη θέση αυτών των των  νανοδομών.

     

     

    Ήδη σημαντικά έγγραφα και βιβλία της ανθρώπινης ιστορίας έχουν καταγραφεί, όπως η Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η Magna Carta και η Βίβλος και αντίγραφα τους παρουσιάστηκαν από την ομάδα ORC στην  UNESCO σε μία τελετή στο Μεξικό.

     

    Η σταθερότητα και η αντοχή των εγγραφών αυτών σε θερμοκρασία δωματίου είναι "θεωρητικά άπειρη", αλλά επέδειξαν αντοχές σε θερμοκρασία μέχρι 1000°C, ενώ σε θερμοκρασίες έως 190°C αντέχουν μέχρι και 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια.

     

    medium.56c606c117136_16_23UN_UDoHR.png_S

     

    "Είναι συγκινητικό αν σκεφτούμε ότι κατασκευάσαμε την τεχνολογία που επιτρέπει τη διατήρηση εγγράφων και πληροφοριών με σκοπό τη διατήρησή τους στο διάστημα για τις επόμενες γενιές", δήλωσε ο καθηγητής Peter Kazansky του ORC. "Αυτή η τεχνολογία μπορεί να διασφαλίσει την απόδειξη της ύπαρξη του πολιτισμού μας, ώστε όλα όσα μάθαμε να μην ξεχαστούν".

     

    Τώρα η ερευνητική ομάδα είναι σε αναζήτηση συνεργατών ώστε η τεχνολογία αυτή να περάσει και σε εμπορικό επίπεδο.

     

    Πηγή : Hexus.net


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.