Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Για πρώτη φορά στον κόσμο επιτυγχάνεται 8K HEVC encoding σε πραγματικό χρόνο από έναν AMD EPYC Rome με 64 πυρήνες

    Η Beamr Imaging ισχυρίζεται ότι πέτυχε την πρώτη, σε πραγματικό χρόνο, κωδικοποίηση υλικού 8K HEVC χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό EPYC 7742. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της AMD στους επεξεργαστές server με τη νέα αρχιτεκτονική "Rome".

     

    O EPYC 7742, που διαθέτει 64 πυρήνες με λιθογραφία 7nm (Zen 2), κατάφερε να πετύχει 79 frames κωδικοποιώντας υλικό 8K, σε πραγματικό χρόνο, με χρώμα 10 bit που απαιτείται για HDR.

     

    Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που επιτυγχάνεται από ένα μόνο CPU σε συνδυασμό με το κατάλληλο software. Από τη μία ο EPYC 7742 είναι ο πρώτος στον κόσμο επεξεργαστής με 64 πυρήνες, ενώ το λογισμικό της  Beamr, από την άλλη, είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί και τους 64 πυρήνες. Η παράλληλη επεξεργασία δεδομένων είναι ένα ζητούμενο, αλλά και σημαντικός πονοκέφαλος για τις εταιρείες λογισμικού. 

     

    Η ζήτηση για κωδικοποίηση υλικού 8K σε πραγματικό χρόνο έχει αυξηθεί, καθώς τηλεοράσεις 8K έχουν κάνει την είσοδό τους στην αγορά και στο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν οι πωλήσεις τους. Παράλληλα, αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες streaming, τόσο για "video on demand" (π.χ. Netflix, Hulu κτλ.), όσο και για gaming (π.χ. Google Stadia, GeForce Now), όπου η παράλληλη επεξεργασία δεδομένων και η αποδοτικότητα (efficiency) των EPYC θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

     

    Όσον αφορά τα 8K, οι προκλήσεις ξεπερνούν τη επεξεργαστική ισχύ που απ' ό,τι φαίνεται οι νέοι EPYC διαθέτουν σε αφθονία. Οι επόμενες προκλήσεις είναι το απαιτούμενο internet bandwidth που οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν και φυσικά η ευρύτερη εξάπλωση στην αγορά των τηλεοράσεων 8K.  


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.