Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η HP εξοργίζει τους χρήστες εκτυπωτών με την ενημέρωση firmware που απαγορεύει τη χρήση μελανιού τρίτων κατασκευαστών

    Οι πελάτες της HP δείχνουν απογοήτευση στο διαδίκτυο, καθώς ο προμηθευτής συνεχίζει να χρησιμοποιεί ενημερώσεις firmware για να αποθαρρύνει ή, όπως αναφέρουν οι χρήστες, να εμποδίζει εντελώς τη χρήση δοχείων μελάνης άλλων κατασκευαστών σε εκτυπωτές HP. Η HP έχει ήδη αντιμετωπίσει ομαδικές αγωγές και κακή δημοσιότητα από τη "δυναμική ασφάλεια", αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εταιρεία να επεκτείνει την πρακτική αυτή.

    Η δυναμική ασφάλεια είναι ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται από τους εκτυπωτές HP για την πιστοποίηση της ταυτότητας των δοχείων μελάνης και την αποτροπή της χρήσης δοχείων που δεν είναι εγκεκριμένα από την HP. Όπως εξηγεί η εταιρεία:

     

    Η δυναμική ασφάλεια βασίζεται στην ικανότητα του εκτυπωτή να επικοινωνεί με τα τσιπ ασφαλείας ή τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που υπάρχουν στις κασέτες. Η HP χρησιμοποιεί μέτρα δυναμικής ασφάλειας για την προστασία της ποιότητας της εμπειρίας των πελατών μας, τη διατήρηση της ακεραιότητας των συστημάτων εκτύπωσης και την προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας.

    Οι εκτυπωτές που είναι εξοπλισμένοι με δυναμική ασφάλεια προορίζονται να λειτουργούν μόνο με κασέτες που διαθέτουν νέα ή επαναχρησιμοποιημένα τσιπ ή ηλεκτρονικά κυκλώματα της HP. Οι εκτυπωτές χρησιμοποιούν τα δυναμικά μέτρα ασφαλείας για να μπλοκάρουν κασέτες που δεν χρησιμοποιούν HP τσιπ, ή χρησιμοποιούν τροποποιημένα τσιπ ή δε χρησιμοποιούν HP ηλεκτρονικά κυκλώματα. Οι επαναχρησιμοποιημένες, ανακατασκευασμένες και επαναγεμισμένες κασέτες που επαναχρησιμοποιούν το τσιπ ή το ηλεκτρονικό κύκλωμα της HP δεν επηρεάζονται από τη δυναμική ασφάλεια.

     

    Η HP εισήγαγε τη δυναμική ασφάλεια σε ορισμένους εκτυπωτές το 2016 και από το 2018 έχει καταβάλει εκατομμύρια σε ομαδικές αγωγές, μεταξύ άλλων σε πελάτες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιταλία.

    Μετά την πληρωμή, φαίνεται ότι η HP έχει αποφασίσει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί DRM για να αποθαρρύνει τους πελάτες των εκτυπωτών της να ξοδεύουν χρήματα για μελάνι και τόνερ εκτός της οικογένειας HP.

    HP ενημέρωσε τους εκτυπωτές της για να απαγορεύσει εντελώς το μελάνι "εκτός HP"! Δεν εμφανίζουν πλέον το μήνυμα 'δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα', αλλά αντίθετα ακυρώνουν εντελώς την εκτύπωσή σας μέχρι να τοποθετήσετε ένα δοχείο μελάνης HP", ανέφερε την Τρίτη ο χρήστης του Reddit grhhull. "Αφού επικοινώνησα με την HP, με ενημέρωσαν ότι "αυτό οφείλεται στην πρόσφατη "ενημέρωση" όλων των εκτυπωτών".

     

    zwrkpkfujcma1.jpg

     

    Δεν είναι σαφές πότε η HP εξέδωσε ενημερώσεις για ποια μοντέλα εκτυπωτών, αλλά υπάρχουν υποτιθέμενα παράπονα πελατών στο διαδίκτυο που προέρχονται από τα τέλη του περασμένου έτους, τα οποία δείχνουν πολλούς πελάτες να εκπλήσσονται που ο εκτυπωτής τους δεν λειτουργούσε πλέον με δοχεία μελάνης που δεν ήταν της HP μετά από μια ενημέρωση. Κάποιοι επισήμαναν μάρκες τρίτων κατασκευαστών στις οποίες βασίζονταν για χρόνια.

     

     

    Τα νήματα υποστήριξης της κοινότητας της HP περιλαμβάνουν παράπονα για τον OfficeJet 7740 και τον OfficeJet Pro 6970. Η HP παραθέτει και τους δύο εκτυπωτές, καθώς και άλλους, ως ικανούς να παρακάμπτουν τη δυναμική ασφάλεια υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο, η σελίδα υποστήριξης της HP αναφέρει ότι αυτό ισχύει μόνο για μοντέλα που κατασκευάστηκαν πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2016.

    Για περισσότερα παραδείγματα, υπάρχουν σχόλια στην κοινότητα υποστήριξης της HP που υποδηλώνουν ότι πρόσφατα επηρεάστηκαν οι OfficeJet 6978 και 6968 της HP. Και οι δύο εκτυπωτές έχουν καταργηθεί, αλλά οι σελίδες προϊόντων της HP καθιστούν σαφές ότι η ασταθής φύση της δυναμικής ασφάλειας σημαίνει ότι το μελάνι τρίτου κατασκευαστή μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ανά πάσα στιγμή.

    "Προορίζεται να χρησιμοποιείται μόνο με κασέτες που χρησιμοποιούν αυθεντικό τσιπ της HP. Οι κασέτες που χρησιμοποιούν τσιπ που δεν είναι της HP ενδέχεται να μην λειτουργούν, και αυτές που λειτουργούν σήμερα ενδέχεται να μην λειτουργούν στο μέλλον", αναφέρει η σελίδα για το 6968.

    Η σελίδα προϊόντος του 6978 αναφέρει ομοίως ότι ο εκτυπωτής προορίζεται για κασέτες με "νέο ή επαναχρησιμοποιημένο τσιπ της HP και χρησιμοποιεί δυναμικά μέτρα ασφαλείας για να αποκλείσει κασέτες που χρησιμοποιούν τσιπ που δεν είναι της HP. Οι περιοδικές ενημερώσεις firmware θα διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και θα μπλοκάρουν κασέτες που λειτουργούσαν προηγουμένως".

    Και η σελίδα της HP σχετικά με την Δυναμική Ασφάλεια αφήνει επίσης ανοιχτή την πόρτα για το ξαφνικό μπλοκάρισμα της λειτουργικής μελάνης: "Οι ενημερώσεις firmware που παραδίδονται περιοδικά μέσω του διαδικτύου θα διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα των δυναμικών μέτρων ασφαλείας", αναφέρει η σελίδα.

    "Οι ενημερώσεις μπορούν να βελτιώσουν, να βελτιώσουν ή να επεκτείνουν τη λειτουργικότητα και τα χαρακτηριστικά του εκτυπωτή, να προστατεύσουν από απειλές ασφαλείας και να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς, αλλά αυτές οι ενημερώσεις μπορούν επίσης να εμποδίσουν κασέτες που χρησιμοποιούν τσιπ που δεν είναι της HP ή τροποποιημένα ή μη HP κυκλώματα να λειτουργήσουν στον εκτυπωτή, συμπεριλαμβανομένων των κασετών που λειτουργούν σήμερα".

    Παρόλο που η HP έχει καλύψει κάπως τα νώτα της, λέγοντας ουσιαστικά ότι ένας δυναμικός εκτυπωτής HP με ετικέτα ασφαλείας μπορεί να αρχίσει να μπλοκάρει μελάνια HP ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση, αυτό δεν αποτελεί ευνοϊκή εμπειρία για τους πελάτες, όπως καταδεικνύουν πολλά νήματα υποστήριξης της HP και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η ArsTechnica επικοινώνησε με την HP, και κοινοποίησε την προαναφερθείσα ανάρτησης στο Reddit με πάρα πολλά σχόλια, αλλά η απάντηση της εταιρείας σε ερωτήσεις σχετικά με τους εκτυπωτές της ήταν ασαφής. Ένας εκπρόσωπος της HP απάντησε στέλνοντάς μου την πρώτη παράγραφο από τη σελίδα υποστήριξης της δυναμικής ασφάλειας (η οποία είναι η πρώτη δήλωση που παρατίθεται σε αυτό το άρθρο), καθώς και τα εξής:

     

    Οι εκτυπωτές με εξοπλισμό Dynamic Security προορίζονται να λειτουργούν μόνο με καινούργιες ή επαναχρησιμοποιημένες κασέτες που διαθέτουν καινούργια ή επαναχρησιμοποιημένα τσιπ ή ηλεκτρονικά κυκλώματα της HP. Οι πληροφορίες σχετικά με το Dynamic Security διατίθενται σε πολλά σημεία στους πελάτες που αγοράζουν έναν εκτυπωτή με Dynamic Security, μεταξύ άλλων στο κουτί του εκτυπωτή και σε διάφορες ηλεκτρονικές διαφημιστικές σελίδες και τεχνικό υλικό. Οι εκτυπωτές χρησιμοποιούν τα μέτρα Dynamic Security για να αποκλείσουν κασέτες που χρησιμοποιούν μη αυθεντικά τσιπ HP ή τροποποιημένα κυκλώματα. Οι επαναχρησιμοποιημένες, ανακατασκευασμένες και επαναγεμισμένες κασέτες που επαναχρησιμοποιούν το τσιπ ή το ηλεκτρονικό κύκλωμα της HP δεν επηρεάζονται από το Dynamic Security.

     

    Δυστυχώς, η HP δεν βλέπει τίποτα κακό στην ιστορικά αδέξια ανάπτυξη της δυναμικής ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν δέχτηκε να πληρώσει τους χρήστες σε ομαδικές αγωγές, φρόντισε να μην παραδεχτεί το λάθος. Αντ' αυτού, η HP επικεντρώθηκε στο να καταστήσει πιο σαφές ποιοι εκτυπωτές, νέοι και παλιοί, διαθέτουν το χαρακτηριστικό, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για μελλοντικές ενημερώσεις εκτυπωτών. Ωστόσο, δεν συχνάζουν όλοι οι πελάτες στις σελίδες υποστήριξης της HP ή δεν διαβάζουν τις σελίδες των προϊόντων που έχουν καταργηθεί.

    Η δυναμική ασφάλεια της HP μπορεί να τη βοηθήσει να πουλήσει κάποιες κασέτες. Είδα μερικούς απελπισμένους χρήστες στο διαδίκτυο να λένε ότι θα έπρεπε να αγοράσουν μελάνι HP, αν δεν μπορούσαν να βρουν άλλη λύση. Ωστόσο, είδα αμέτρητους άλλους να δηλώνουν εξοργισμένοι και να ενθαρρύνουν τους άλλους να αποφεύγουν τα προϊόντα της HP στο μέλλον. Είδα ορισμένους χρήστες που ισχυρίζονταν ότι είχαν επείγουσες ανάγκες εκτυπωτή, λέγοντας ότι δεν είχαν χρόνο να πάνε να βρουν και να αγοράσουν μελάνι HP.

    Η HP θα υποστηρίξει, όπως έκανε και το 2016, ότι η δυναμική ασφάλεια αφορά την παροχή "της καλύτερης εμπειρίας για τον καταναλωτή" και την προστασία των πελατών "από τα πλαστά και τα δοχεία μελάνης τρίτων κατασκευαστών που δεν περιέχουν αυθεντικό τσιπ ασφαλείας της HP και που παραβιάζουν την πνευματική μας ιδιοκτησία". Αλλά για τους περισσότερους αγοραστές, το τελευταίο δεν επηρεάζει το πρώτο. Για πολλούς, η "καλύτερη καταναλωτική εμπειρία" είναι ένα λειτουργικό δοχείο μελάνης στην πιο προσιτή τιμή για συχνή χρήση.

    Είναι επίσης δύσκολο να αγνοήσει κανείς τη χρονική στιγμή της δυναμικής ασφάλειας της HP. Το 2016, οι εκτυπώσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 41% των δραστηριοτήτων της HP Inc. και η εν λόγω δραστηριότητα εκτύπωσης βρισκόταν σε πτώση.

    Επιπλέον, η προσέγγιση της HP στις ενημερώσεις των εκτυπωτών φέρνει σαφώς απογοήτευση και σύγχυση. Έχω δει εκπροσώπους ηλεκτρονικής υποστήριξης να λένε στους χρήστες ότι το μη αυθεντικό μελάνι HP θα λειτουργήσει πραγματικά, παρά το γεγονός ότι οι χρήστες αναφέρουν ότι ο εκτυπωτής τους δεν λειτουργεί μέχρι να τοποθετήσουν μελάνι HP.

     

     

    Έχω επίσης δει την HP να προτείνει ότι η υποβάθμιση του firmware του εκτυπωτή είναι πιθανή, ανάλογα με την ηλικία του εκτυπωτή, προκαλώντας σύγχυση στους πελάτες που επιθυμούν να κάνουν ακριβώς αυτό για να αποφύγουν τη δυναμική ασφάλεια.

    Πολλά από τα σχόλια στο νήμα υποστήριξης της κοινότητας της HP για το θέμα αυτό παραμένουν αναπάντητα, και οποιαδήποτε επικοινωνία από τους υπαλλήλους της HP δεν εξηγεί γιατί η δυναμική ασφάλεια θα ήταν σήμερα πιο απαραίτητη από ό,τι ήταν πριν.

     

     

    Η HP μπορεί να επιμείνει (και πιθανότατα θα επιμείνει) στη δυναμική ασφάλεια, αλλά η απότομη προσέγγισή της με ελάχιστες εξηγήσεις ενέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τους πελάτες εν μέσω εκτύπωσης, με αποτέλεσμα κάποια καυστικά δημόσια σχόλια.

     

     


    Πηγή
    Φωτογραφία: gettyimages
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.