Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Διψήφια ποσοστά αυξήσεων στις τιμές DRAM φαίνονται στον ορίζοντα, καθώς η ζήτηση για PC εκτοξεύεται

    Υπήρξε ποτέ πιο δύσκολη στιγμή για την κατασκευή ή αναβάθμιση ενός υπολογιστή, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και το κόστος υποσυστημάτων; Όχι πρόσφατα, αυτό είναι σίγουρο. Ορισμένα εξαρτήματα είναι δύσκολο να βρεθούν σε απόθεμα στο MSRP, ειδικά κάρτες γραφικών, αλλά οι GPU δεν είναι τα μόνα βασικά στοιχεία που ακριβαίνουν αυτές τις μέρες. Η τιμολόγηση της DRAM αυξάνεται επίσης και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

     

    Ευτυχώς, αν το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σετ μνήμης DDR4, μπορείτε να βρείτε αρκετά εύκολα σε μέρη όπως το Amazon και το Newegg που είναι γεμάτα με κιτ διαφορετικών δυνατοτήτων και ταχύτητας. Οι κατασκευαστές μνήμης συνεχίζουν να κυκλοφορούν νέα κιτ. Για παράδειγμα, η HyperX κυκλοφόρησε πρόσφατα κιτ υψηλής ταχύτητας DDR4-5333.

     

    Ωστόσο, οι τιμές αυξάνονται. Μια πρόσφατη έρευνα για προϊόντα μνήμης DRAM επισημαίνει ένα άλμα 20% στις τιμές των μεγάλων συμβολαίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα αύξηση 25% στα προϊόντα μνήμης υπολογιστών. Αυτό δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους επόμενους μήνες. Η πρόβλεψη για τις τιμές DRAM δείχνει άλλη μία διψήφια αύξηση το τρίτο τρίμηνο.

     

    Η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε από 10-20 τοις εκατό, πάνω από τις αυξήσεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί στην τιμολόγηση των συμβολαίων. Αυτό που τελικά καταλήγει στους καταναλωτές είναι να ξοδέψουν περισσότερα στη μνήμη RAM. Η συγκυρία είναι επίσης κακή επειδή η μνήμη DDR5 είναι πολύ κοντά, καθώς ο κλάδος γενικά προετοιμάζει για τη μετάβαση.

     

    Η Intel θα ξεκινήσει την υποστήριξη DDR5 με τους Alder Lake που έρχονται αργότερα φέτος (φημολογείται τον Νοέμβριο) και στη συνέχεια η AMD θα ακολουθήσει στο ίδιο μονοπάτι με τους Zen 4, πιθανώς στις αρχές του 2022 (σ.σ. πολύ αμφιβάλλω).

     

    Αυτό δεν σημαίνει ότι η DDR4 θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί. Στην πραγματικότητα, οι Alder Lake θα υποστηρίζουν τόσο DDR5 όσο και DDR4, απλά όχι στην ίδια μητρική πλακέτα. Έτσι, ακόμη και αν επρόκειτο να αγοράσετε ένα κιτ μνήμης DDR4 αυτήν τη στιγμή, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε με τους Alder Lake όταν φτάσουν, υποθέτοντας ότι αγοράζετε και μια μητρική πλακέτα DDR4.

    Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Zen 4 θα υποστηρίζουν DDR4 εκτός από DDR5. Σε κάθε περίπτωση, η μνήμη DDR5 και στις δύο πλατφόρμες θα φέρει αυξημένο εύρος ζώνης, καθώς και άλλα πιθανά οφέλη, όπως η υποστήριξη ECC on-die. 

     

    Εν κατακλείδι, η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε. Εάν χρειάζεστε αναβάθμιση μνήμης και εντοπίσετε κάποια καλή προσφορά, μην το σκέφτεστε πολύ. Αγοράστε τώρα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.