Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η OpenAI προβλέπει έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2024 από το ChatGPT

      Χρυσωρυχείο αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη για του επενδυτές

    Το ChatGPT, το νέο chatbot που είναι το αντικείμενο πολλών συζητήσεων στη Silicon Valley, μπορεί να φτιάξει χαϊκού, να κάνει αστεία στα ιταλικά και μπορεί σύντομα να γίνει η μάστιγα των δασκάλων παντού που αντιμετωπίζουν ψεύτικα δοκίμια που δημιουργούνται από την τεχνολογία AI.

    Αλλά μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντήσει πλήρως είναι η εξής: Πώς θα βγάλει χρήματα το OpenAI;

    Ο ερευνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ και τον επενδυτή Σαμ Άλτμαν και υποστηρίζεται από χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Microsoft Corp, αναμένει ότι η επιχείρησή του θα εκτιναχθεί.

    Τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για την πρόσφατη προώθηση του OpenAI στους επενδυτές είπαν ότι ο οργανισμός αναμένει έσοδα 200 εκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2024.

    Η πρόβλεψη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι στη Silicon Valley στοιχηματίζουν ότι η υποκείμενη τεχνολογία θα ξεπεράσει κατά πολύ τις εκρηκτικές και μερικές φορές ελαττωματικές δημόσιες επιδείξεις.

    Το OpenAI αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δευτερεύουσα πώληση μετοχών, είπε μια από τις πηγές. Η startup έχει ήδη εμπνεύσει ανταγωνιστές και εταιρείες που κατασκευάζουν εφαρμογές πάνω στο λογισμικό δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης της, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία εικόνων DALL-E 2. Η OpenAI χρεώνει τους προγραμματιστές που αδειοδοτούν την τεχνολογία της περίπου μια ένα σέντ ή λίγο περισσότερο για να δημιουργήσουν 20.000 λέξεις κειμένου και περίπου 2 σεντ να δημιουργήσει μια εικόνα από γραπτή προτροπή, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

    Ένας εκπρόσωπος του OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει τα οικονομικά και τη στρατηγική του. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να κυκλοφορεί εμπορικά προϊόντα το 2020, δήλωσε ότι η αποστολή της παραμένει η προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης με ασφάλεια για την ανθρωπότητα.

    Σε μια γεύση του τι θα ακολουθήσει, νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Synthesia και Jasper, οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία του OpenAI, έχουν προσελκύσει εταιρείες του καταλόγου Fortune 500 να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία δημιουργίας βίντεο ή τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τους ιστότοπούς τους. Το OpenAI έχει επίσης προσελκύσει την προσοχή ως πάροχος τεχνητής νοημοσύνης και πιθανός ανταγωνιστής της αναζήτησης Google, με το ChatGPT να απαντά σε ερωτήματα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες μέχρι στιγμής.

    Η Microsoft, που παρέχει κεφάλαιο στο project του OpenAI και υπολογιστική ισχύ για το λογισμικό της, ωφελείται και αυτή. Ερωτηθείς για το ChatGPT και για το εάν η Microsoft θεωρούσε αυτή την τεχνολογία ως πειραματική ή στρατηγική, ο Πρόεδρός της Μπραντ Σμιθ είπε στο Reuters ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει ταχύτερα από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει.

    «Θα δούμε προόδους το 2023 που οι άνθρωποι πριν από δύο χρόνια θα περίμεναν το 2033. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για το μέλλον της Microsoft, αλλά για το μέλλον όλων», είπε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

    Ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν σκεπτικισμό. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων προτίμησαν να μην υποστηρίξουν το OpenAI φέτος, αμφισβητώντας εάν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια υψηλότερη αποτίμηση ή να ανταγωνιστεί ανταγωνιστές όπως η Google.

    Μια δομή "capped-profit" που δημιούργησε το OpenAI το 2019 αντιπροσώπευε επίσης έναν ασυνήθιστο περιορισμό για το επιχειρηματικό κεφάλαιο. Το OpenAI ήθελε να διαφυλάξει την αποστολή του περιορίζοντας τις αποδόσεις των υποστηρικτών στο 100 φορές την επένδυσή τους ή λιγότερο στο μέλλον.

    Άλλοι μπορεί να διπλασιάζονται. Η Microsoft φέτος εξέτασε την αύξηση του μεριδίου της, ανέφεραν δύο άλλες πηγές στο Reuters και στην Wall Street Journal. Η ελπίδα της είναι να οδηγήσει τις επιχειρήσεις για το cloud της Microsoft καθώς περισσότερες επιχειρήσεις αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη.


    Πηγή
    Φωτογραφία: REUTERS/Aly Song/File Photo
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.