Jump to content



  • yanni
    yanni

    Επιτέλους 14nm και από την GlobalFoundries

    .
    Η GlobalFoundries αποτελούσε το κομμάτι της AMD που κατασκεύαζε τους επεξεργαστές της εταιρίας μέχρι το 2009 οπότε και η AMD το πούλησε στο Abu Dhabi. Από τότε η GlobalFoundries πασχίζει να συμβαδίσει με τους πρωτοπόρους της αγοράς, αντιμετωπίζοντας πάντως πολλές δυσκολίες. Η τεχνολογία που ανέπτυσσε η ίδια η εταιρία για την μετάβασή της στα 14nm, η 14XM FinFET, τελικώς δεν προχώρησε με την εταιρία τελικά να παίρνει το 2014 άδεια από την Samsung για χρήση της δικής της τεχνολογίας.

    Τελικώς, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά το εργοστάσιο κατάφερε να κατασκευάσει επιτυχώς τα πρώτα δείγματα με την μέθοδο κατασκευής των 14nm FinFET για την AMD. Η ανακοίνωση είναι λιτή και δεν επεξηγεί με συγκεκριμένο τρόπο το πως ακριβώς καθορίζεται ο όρος επιτυχία, αλλά τουλάχιστον επιβεβαιώνει ότι η AMD έχει δείγματα στα χέρια της για να τα αξιολογήσει. Από την μεριά της η AMD δεν αποκάλυψε αν τα δείγματα είναι κάποια GPU, APU ή CPU, με το πιθανότερο πάντως να είναι ότι μιλάμε για CPU ή APU. Η AMD είχε ήδη ανακοινώσει στα τελευταία της οικονομικά αποτελέσματα ότι είχε ολοκληρώσει την διαδικασία του tape out, αρκετών μελλοντικών προϊόντων της.

    Ειδικότερα για την κατασκευή των δειγμάτων, χρησιμοποιήθηκε η δεύτερης γενιάς σχεδίασης της Samsung, 14nm Low Power Plus (LPP), η οποία προσφέρει 10% καλύτερες επιδόσεις έναντι της πρώτης γενιάς 14nm Low Power Early (14LPE). Η LPP αναμένεται να είναι και αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την GlobalFoundries για όλες τις κατασκευές ολοκληρωμένων. Η GlobalFoundries θα ξεκινήσει την αύξηση της παραγωγής ολοκληρωμένων με την νέα μέθοδο πριν τις αρχές του νέου έτους, με μαζική παραγωγή πάντως στα 14 nm να προβλέπεται για το 2016.

     

    14nmLPP



    Τα 14nm είναι πάρα πολύ σημαντικά για την AMD μιας και είναι απαραίτητα για την κατασκευή των νέων της επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Zen. Όσον αφορά το ίδιο το chip, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, η AMD είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει σχετικές δοκιμές και τα αποτελέσματα ήταν πλήρως επιτυχημένα πιάνοντας όλους τους στόχους. Δεν αποκλείεται λοιπόν μέσα σε αυτά τα δείγματα να συμπεριλαμβάνεται και ο Zen. Οι φήμες αυτές υποτίθεται ότι προέρχονται από πρώην εργαζόμενο της AMD ο οποίος διατηρεί ακόμα επαφές με την εταιρία. Θυμίζουμε ότι η AMD έχει υποσχεθεί έως και 40% υψηλότερο IPC έναντι του Excavator πυρήνα, κάτι που θα την καταστήσει και πάλι ουσιαστικό ανταγωνιστή της Intel.

     

    AMD Zen


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.