Jump to content


  • SirMomus
    SirMomus

    Ερευνητές στέλνουν μηνύματα χρησιμοποιώντας χημικά

    Μάλλον θεωρούμε δεδομένο ότι τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας - τα πάντα, από smartphones ως το διαδίκτυο - κάνουν χρήση ηλεκτρονικών ειδών για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων(αυτό γίνεται κυρίως για λόγους ταχύτητας και εμβέλειας), αλλά τι γίνεται αν κοπεί το ρεύμα; Μια ομάδα ερευνητών από το Στάνφορντ, διερευνά ένα εναλλακτικό σύστημα που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες αντί της ηλεκτρικής ενέργειας, ως μονάδα βάσης της επικοινωνίας, και έχουν ήδη καταφέρει να στείλουν ένα μήνυμα κειμένου με αυτό.

    Το σύστημα του Στάνφορντ είναι δομικά παρόμοιο με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά αντί να χρησιμοποιεί ηλεκτρικά σήματα για να σταλούν οι οδηγίες, χρησιμοποιεί χημικές ουσίες. Τα 1 και 0 της δυαδικής επικοινωνίας απλώς αντικαθίστανται με παλμούς από ξύδι (οξύ) και καθαριστικό γυαλιού (βάση) που στέλνονται μέσω πλαστικών σωλήνων. Ένας παραδοσιακός υπολογιστής χρησιμοποιείται για να μετατρέπει τις οδηγείες των ερευνητών σε αυτή τη χημική μορφή, και ένας αισθητήρας pH στο λαμβάνον τέλος μετατρέπει τον παλμό του υγρού πίσω στο δυαδικό.


     


    Είναι φυσικό να αραρωτιέστε, αφού το σύστημα εξαρτάται από ηλεκτρονικό υπολογιστή για να ερμηνεύσει τα χημικά σήματα, που χρησιμεύουν σε πρώτη θέση;

     

    Η απάντηση δεν είναι προφανής ακόμα, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές εφαρμογές για ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα χημικής επικοινωνίας στο μέλλον. Για αρχή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπου τα παραδοσιακά ηλεκτρομαγνητικά συστήματα έχουν δυσκολία επικοινωνίας - κάτω από το νερό, για παράδειγμα, ή σε χώρους με πολλά μέταλλα, όπου τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα καθυστερούν ή χάνονται. Θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμες στο ανθρώπινο σώμα, όπου τα σήματα υψηλής συχνότητας μπορούν να βλάψουν τα όργανα, ή, στην περίπτωση που το ηλεκτρικό δίκτυο έχει black-out.

     

    Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια μετάδοσης μηνυμάτων με χημικά στοιχεία , ή γενικά με κάτι διάφορο της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, αλλά είναι μια πολύ καλή,σύγχρονη, προσπάθεια. Άλλα παρόμοια πειράματα έχουν επιτύχει την μετάδοση μηνυμάτων με βακτήρια(όπως φαίνεται παρακάτω).

     

    βακτηρια-επικοινωνια.jpg

     

    Όποια και αν είναι η περίπτωση, είναι καλό να υπάρχουν εναλλακτικές, για να αποφύγουμε τις ακραίες περιπτώσεις. Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν!

     

    Έχετε κι εσείς άλλες ιδέες;
     

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.