Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Ετοιμάζεται να νομοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να αναγκάσει τους κατασκευαστές smartphones σε συσκευές με δυνατότητα εύκολης αντικατάστασης μπαταρίας;

    Τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε νέους κανόνες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό πρότυπο φόρτισης για τους OEMs σε όλη την Ευρώπη. Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτό το ψήφισμα ήταν η μείωση των ηλεκτρονικών απορριμάτων και η δυνατότητα αειφόρων επιλογών για τους καταναλωτές. Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, τώρα το Ευρωκοινοβούλιο λέγεται ότι εξετάζει την υιοθέτηση νομοθεσίας, που θα επιβάλει στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων την παραγωγή συσκευών με ευκολότερη δυνατότητα αντικατάστασης της μπαταρίας.

     

    Φαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο προσπαθεί να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές να αποκτήσουν τη δυνατότητα ευκολότερης αντικατάστασης μπαταρίας των συσκευών τους. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι τα κινητά τηλέφωνα κάποτε διέθεταν, στην πλειονότητά τους, αποσπώμενες μπαταρίες που ο καθένας μπορούσε να αντικαταστήσει αφαιρώντας το καπάκι της συσκευής. Δυστυχώς, στις μέρες μας, αυτή η δυνατότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Η αντικατάσταση μπαταρίας μπορεί να γίνει πλέον μόνο από χρήστες που έχουν υψηλό επίπεδο εξοικείωσης με επισκευές ηλεκτρονικών. Οι υπόλοιποι χρήστες έχουν την επιλογή είτε να πληρώσουν για εξειδικευμένο τεχνικό είτε να αντικαταστήσουν τη συσκευή.

     

    Η έλλειψη δυνατότητας εύκολης αντικατάστασης της μπαταρίας από τους χρήστες είναι ένας από τους λόγους που προτιμάται η αντικατάσταση της συσκευής, όταν η απόδοση της μπαταρίας επιδεινώνεται. 

     

    Το Ευρωκοινοβούλιο, λοιπόν, σχεδιάζει να επιβάλει στους κατασκευαστές να προβλέψουν εύκολες διαδικασίες αντικατάστασης της μπαταρίας της συσκευής τους. Μάλιστα η νομοθεσία αυτή δεν θα αφορά μόνο τα smartphones, αλλά και tablets και άλλες συσκευές όπως τα ασύρματα earbuds. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να πιέσει προς την κατεύθυνση της εύκολης πρόσβασης σε επισκευές αλλά και την αύξηση της εγγύησης των συσκευών.

     

    Όλα αυτά, εφόσον υλοποιηθούν, θα συμβάλλουν στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμάτων, στη δημιουργία αειφόρων επιλογών για τους καταναλωτές και στην ανάπτυξη καταναλωτικής κουλτούρας φιλικότερης προς το περιβάλλον.

     

    Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Frans Timmermans.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.