Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να απέκρυψε έρευνα που έδειχνε ότι η πειρατεία δεν επηρεάζει τις πωλήσεις

    Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε έρευνα η οποία θα μελετούσε την επίδραση της πειρατείας στις πωλήσεις μουσικής, βιβλίων, ταινιών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόστος της έρευνας 360 χιλιάδες ευρώ και τα αποτελέσματα αυτής γνωστά από το 2015. Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 2017 και να προβεί σε δημοσιοποίηση της έρευνας η Ευρωβουλευτής Julia Reda, μέσω του blog της, προκειμένου να μάθουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

     

    Την έρευνα πραγματοποίησε η Ολλανδική εταιρία Ecorys και τα αποτελέσματα αυτής έδειξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πειρατεία γενικά επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις copyrighted υλικού. Η μόνη περίπτωση που φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά, είναι αυτή των blockbusters, αμέσως μετά την κυκλοφορία τους, αλλά από την άλλη, στην περίπτωση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ίσως και να βοηθάει στις πωλήσεις.

     

    Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δημοσιοποίησε συνολικά τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο μέλη της το 2016 χρησιμοποίησαν επιλεκτικά το τμήμα αυτής που έδειχνε μια μείωση της επισκεψιμότητας στους κινηματογράφους της τάξης των 4,4% εξαιτίας της πειρατείας, σε αυτήν την ειδική περίπτωση των blockbusters, προκειμένου να στηρίξουν μια γενικευμένη άποψη ότι η πειρατεία μειώνει τις πωλήσεις εισιτηρίων στους κινηματογράφους.

     

    Σύμφωνα με την Julia Reda, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ασκήσει πιέσεις στους ISPs ώστε αυτοί να εγκαταστήσουν φίλτρα τα οποία θα επιτρέπουν την παρακολούθηση του υλικού που ανεβάζουν οι χρήστες στο διαδίκτυο. Οπότε πιθανόν η ίδια η έρευνα και μετέπειτα η επιλεκτική χρήση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων της έρευνας, πιθανόν είχαν στόχο να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως η ίδια η Επιτροπή θεωρεί ως σύμπτωση το γεγονός ότι η έρευνα δημοσιοποιήθηκε μετά από της πιέσεις της Ευρωβουλευτού.

     

    Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η πειρατεία δεν επηρεάζει στο βαθμό που πολλοί ισχυρίζονται τις πωλήσεις copyrighted υλικού. Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία από την Αμερική, δείχνουν ότι το streaming έχει ως αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη αύξηση στις πωλήσεις μουσικής, με τα έσοδα από αυτό να υπερβαίνουν αυτά όλων των άλλων μορφών διανομής.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.