Jump to content



  • jisr7
    jisr7

    Η πλήρης αλήθεια της διαμάχης VLC και Sourceforge από την σκοπιά ενός developer

    Γρήγορα το συγκεκριμένο λογισμικό κατάφερε να αναδειχθεί ως το κορυφαίο από άποψη downloads, σε λιγότερο από δυο χρόνια, το οποίο γινόταν hosted στην πλατφόρμα του sf.net. Αργότερα το 2012, η Geeknet, άρχισε να προσθέτει περισσότερα banners στις σελίδες της, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια κάποιου στοιχειώδους ελέγχου. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι αυτά περιείχαν διάφορα κουμπιά download τα οποία μπέρδευαν σημαντικά τους χρήστες και πολλές φορές περιείχαν και επιβλαβή λογισμικό.

     

    Τονίζει μάλιστα ότι πολλές φορές επικοινώνησαν με το SF.net και ζήτησαν να εξετάσουν το θέμα. Ενώ στην αρχή συμφώνησαν και έδειχναν πρόθυμοι να βοηθήσουν, στην ουσία δεν άλλαξε κάτι. Μάλιστα προσφέρθηκαν να μοιραστούν κάποια έσοδα με την VideoLan, έσοδα που είχαν κερδίσει από τις διαφημίσεις και τον διαμοιρασμό του συγκεκριμένου λογισμικού. Έπειτα η Dice Holdings προέβη στην εξαγορά ιστοσελίδων του Geeknet (και της Sourceforge) καθιστώντας αδύνατη την επικοινωνία μαζί τους. Η κατάσταση με τα πρόσθετα ads και τα toolbars είχε φθάσει στο απροχώρητο και όλο και περισσότεροι χρήστες εξέφραζαν παράπονα κάτι το οποίο δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

     


    Vlc banner

     

    'Έτσι, ο developer αυτός, μέσω του οποίου είμαστε σε θέση να γράψουμε αυτό το άρθρο, αποφάσισε να αναζητήσει τρόπους εναλλακτικού διαμοιρασμού του VLC Media Player. Νοίκιασαν ορισμένους servers και διέκοψαν οριστικά κάθε σχέση με το Sourceforge. Η κατάσταση είχε βελτιωθεί αρκετά. Τώρα όμως άρχιζαν τα προβλήματα του Sourceforge. Τα έσοδα μειώθηκαν αρκετά, από τη στιγμή που το δημοφιλές project, ο VLC Media Player είχε σταματήσει τον διαμοιρασμό του μέσω της πλατφόρμας αυτής. Στη συνέχεια το Sourceforge επικοινώνησε μαζί τους, ζητώντας την εκ νέου συνεργασία τους, κάτι το οποίο δεν θα συνέβαινε. Έπειτα από λίγες ημέρες, οι κεντρικοί servers διαμοιρασμού του VLC λογισμικού δέχθηκαν επίθεση. Ατυχής σύμπτωση; Μάλλον όχι.

    gimp banner


    Fast forward στα τέλη Μαίου 2015, που το project του VLC πέρασε στον έλεγχο του Sourceforge εν αγνοία της Video Lan και μάλιστα χωρίς οι ίδιοι να έχουν διαχειριστικά δικαιώματα αλλά ευτυχώς τα binaries έμειναν ανέπαφα. Πλέον, η ομάδα προσπαθεί να ανακτήσει την πρόσβαση στο λογισμικό. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μια εταιρεία η οποία πριν απο χρόνια ήταν εξαιρετική στο τομέα της, τώρα να εκμεταλλεύεται παρανόμως τα δικαιώματα και την εργασία της open-source κοινότητας.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.