Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Η πρώτη διακριτή GPU για υπερυπολογιστές της Intel ονομάζεται Ponte Vecchio με λιθογραφία 7nm και Foveros packaging

    Οι πρώτες φήμες για την αρχιτεκτονική Ponte Vecchio ξεκίνησαν να ακούγονται την προηγούμενη βδομάδα, αλλά τώρα η Intel επισήμως αποκάλυψε τις πρώτες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική που στοχεύει στο HPC (High Performance Computing) και στις αγορές που ασχολούνται με AI. Η Ponte Vecchio βασίζεται στην αρχιτεκτονική 7nm Xe που θα χαρακτηρίζει προϊόντα σε πολλούς τομείς, από διακριτές κάρτες για τα laptops και τα desktops, μέχρι το HPC και τα data centers.

     

    large.Intel-Ponte-Vecchio-Xe-GPU-1030x579.png

     

    Η Intel δηλώνει ότι η πρώτη υλοποίηση της Ponte Vecchio Θα φτιαχτεί για HPC modeling και simulation workloads, καθώς και για AI training, με υψηλές επιδόσεις σε double-precision Floating Point. Αυτές είναι οι αγορές που η AMD και η NVIDIA θέλουν να κατακτήσουν με τις σειρές Radeon Instinct and Tesla αντίστοιχα. Η NVIDIA ειδικά έχει πολύ ισχυρή θέση στην αγορά των data centers.

     

    large.481076778_ezgif.com-webp-to-jpg(1).jpg

     

    Παραδόξως, οι υλοποιήσεις Ponte Vecchio θα είναι τα πρώτα προϊόντα της Intel με λιθογραφία 7nm και όχι κάποιοι από τους επεξεργαστές της εταιρείας. Σε αυτή την αρχιτεκτονική, αντί να χρησιμοποιηθεί ένα monolithic die όπως παραδοσιακά συμβαίνει από τις AMD και NVIDIA, η Intel θα χρησιμοποιήσει μια διάταξη Multi-Chip Module (MCM) με πολλαπλά chiplets με ένα interconnect υψηλής ταχύτητας (κάτι παρόμοιο με το Infinity Fabric της AMD στην αρχιτεκτονική ZEN). Αυτή η αρχιτεκτονική θα επιτρέψει στην Intel να φτάνει στις επιδόσεις που απαιτούνται για το κάθε κομμάτι της αγοράς από τα χαμηλοτέρα επίπεδα, μέχρι τα υψηλότερα και πιο απαιτητικά. Τα μικρότερα μεγέθη των chip θα επιτρέψουν επίσης στην Intel να βελτιώσει την παραγωγή, καθώς θα επιτυγχάνονται μεγαλύτερα ποσοστά chip που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη γραμμή παραγωγής στα 7nm.

     

    large.ezgif.com-webp-to-jpg.jpg

     

    Η Ponte Vecchio θα ενσωματώνει μια σειρά από αναμενόμενες τεχνολογίες, όπως Foveros 3D packaging EMIB (Embedded Multi-die Interconnect Bridge), High Bandwidth Memory (HBM) and Compute Express Link (CXL), οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν στο νέο PCIe 5.0 interface.

     

    large.Intel-Aurora-SuperComputer-with-Ponte-Vecchio-Xe-HPC-GPU-1030x579.png

     

    Η Intel διαφημίζει την Ponte Vecchio ως την πρώτη της "exascale GPU" που θα αποδείξει την αξία της στον υπερυπολογιστή Aurora του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Ο υπερυπολογιστής αυτός θα διαθέτει μια τοπολογία από 6 Ponte Vecchio GPUs και δύο Xeon Scalable επεξεργαστές, όλα βασισμένα στην επόμενης γενιάς Sapphire Rapids αρχιτεκτονική, μαζί με Optane DC Persistent Memory σε ένα μοναδικό blade.

     

    Αν και η Intel δηλώνει ότι ο Aurora θα χρησιμοποιεί το δικό της oneAPI προγραμματιστικό μ οντέλο, οι λεπτομέρειες του συστήματος και των GPU επιταχυντών είναι ελάχιστες. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτός ο ισχυρός υπερυπολογιστής είναι προγραμματισμένος για το 2021.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.