Jump to content


  • yanni
    yanni

    Η AMD επιδεικνύει την πρώτη GPU κατασκευασμένη με μέθοδο κατασκευής 7nm

    Η AMD είχε υποσχεθεί να δείξει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην φετινή Computex και ένα από αυτά ήταν μια πρωτότυπη κάρτα επιταχυντής Instinct, με GPU αρχιτεκτονικής Vega, η οποία κατασκευάζεται στα εργοστάσια της GlobalFoundries με μέθοδο κατασκευής των 7nm, ειδικότερα την μέθοδο 7LPP. Η GPU αυτή, που αναμενόταν αργότερα, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμαστικών δειγμάτων και θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για επιταχυντές και επαγγελματικές κάρτες γραφικών, πριν έρθει και στους gamers.

     

    Η 7nm Vega GPU βασίζεται στην αρχιτεκτονική GCN 5ης γενιάς, ομοιάζοντας σε μεγάλο βαθμό με την Vega 10 GPU. Θα ενσωματώνει όμως κάποια νέα χαρακτηριστικά τα οποία θα της επιτρέπουν υψηλότερες επιδόσεις στους τομείς του Artificial intelligence και του Machine Learning. Επιπλέον η νέα GPU θα αξιοποιεί το Infinity Fabric και εξωτερικά, για την επικοινωνία με άλλο hardware. Οι πυρήνες Zeppelin στους επεξεργαστές EPYC, μπορούν να εναλλάσσουν μεταξύ Infinity fabric και PCIe, οπότε ίσως να δούμε κάτι παρόμοιο στην περίπτωση της νέας Vega.

     

    Vega_7nm.jpg

     

    COMPUTEX 2018 - Lisa and David_19.jpg

     

    Η Radeon Vega Instinct που επέδειξε η AMD χρησιμοποιούσε 32GB μνήμης HBM2 σε συνολικά τέσσερα KGSD stacks. Αυτό πιθανόν μεταφράζεται σε 4096bit data bus, το οποίο θα εξασφαλίζει ιδιαίτερα υψηλό bandwidth, κάτι αναγκαίο στο HPC. Δεν είναι γνωστό όμως το αν η GPU της εν λόγω Instinct διέθετε περισσότερες Compute Units ή και memory controllers, αλλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου κατασκευής των 7nm της GlobalFoundries σε σχέση με την μέθοδο κατασκευής των 14nm, θα επιτρέψουν στην AMD να αυξήσει τον αριθμό τους.

     

    COMPUTEX 2018 - Lisa and David_16.jpg

     

    COMPUTEX 2018 - Lisa and David_15.jpg

     

    Όπως αναφέρθηκε και αρχικά, η 7nm Vega GPU αναμενόταν να είναι σε φάση δοκιμαστικών δειγμάτων προς το τέλος του χρόνου, με διαθεσιμότητα εντός του 2019. Η AMD όμως φαίνεται να είναι μπροστά από το πρόγραμμα, με την GPU να είναι ήδη σε φάση δοκιμών και να αναμένεται να διατεθεί πριν το τέλος του χρόνου. Η AMD φαίνεται να κινείται ιδιαίτερα επιθετικά εδώ, παίρνοντας το ρίσκο της νέας μεθόδου κατασκευής των 7nm, με ένα μεγάλο chip, όπως είναι η Vega GPU, αντί κάποιου μικρότερου, όπως μια APU.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.