Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Η AMD ξετυλίγει το κουβάρι των εξελίξεων των επόμενων ετών

    H πρώτη "Financial Analyst Day" της AMD από το 2017 ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες. Τα προηγούμενα τρία χρόνια η AMD πέρασε από μία φάση σημαντικών αλλαγών, αρχής γενομένης με την κυκλοφορία της αρχιτεκτονικής επεξεργαστών Zen, κάτι που βελτίωσε την τροχιά μια εταιρείας που φλερτάριζε έντονα με τη χρεοκοπία μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τώρα που τα θεμέλια της εταιρείας δείχνουν και πάλι σταθερά, η AMD οργάνωσε την "Financial Analyst Day" προκειμένου να απευθυνθεί στους πιστούς της επενδυτές (κατά πολύ πλουσιότερους, κρίνοντας

     από την τιμή της μετοχής) σχετικά με το πώς πρόκειται να αξιοποιήσουν αυτή την τρέχουσα επιτυχή πορεία, ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτεροι και σπουδαιότεροι στόχοι στον μέλλον.

     

    Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της εταιρείας, το σπουδαιότερο σημείο αναφοράς ήταν ότι η εταιρεία είναι, φυσικά, επικερδής. Αφού η AMD πέρασε από ένα σημείο όπου είχε περισσότερα χρέη παρά μετρητά, η τύχη της εταιρείας έχει πλέον αλλάξει με τον εξορθολογισμό των εξόδων, αλλά και την επιτυχία της αρχιτεκτονικής Zen. Η εταιρεία είναι πλέον σταθερά επικερδής, τα έσοδα αυξάνουν, ενώ παράλληλα τόσο οι μέτοχοι είναι κερδισμένοι όσο και η ίδια η AMD μπορεί να αυξάνει τις επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης (R&D). 

     

    large.AMD_Finance_6_575px.png

     

    Ως αποτέλεσμα, η AMD το 2020 έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την AMD του 2017, καθώς ευημερεί. Η CEO Dr. Lisa Su προσπαθεί, πλέον, να μοχλεύσει τα δυνατά σημεία της εταιρείας ώστε να αυξήσει το μερίδιο στην αγορά και να εκμεταλλευθεί τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, συνεχίζοντας παράλληλα την επιτυχημένη στρατηγική της εστίασης στην εκτέλεση.

     

    Η AMD εστιάζει, όχι όμως αποκλειστικά, στην αγορά των data center. Η συγκεκριμένη αγορά, που επί μακρόν τροφοδοτεί με κέρδη τις Intel και Nvidia, είναι υψηλότατα επικερδής και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι μια αγορά από την οποία η AMD είχε εξαφανιστεί, αλλά τώρα γραπώνεται πάνω της με την ισχύ των επεξεργαστών EPYC. Στην επόμενη 5ετία, η AMD προσδοκά να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγορά των data center. Μάλιστα, στο επόμενο τρίμηνο του έτους, η AMD περιμένει να ξεπεράσει το 10%. Κάτι τέτοιο συνιστά το υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ η AMD την τελευταία δεκαετία. Τόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα για την AMD.

     

    large.AMD_Finance_12_575px.png

     

    Το πιο δυνατό χαρτί της AMD για να πετύχει αυτόν τον στόχο είναι, φυσικά, οι προδιαγραφές των μελλοντικών EPYC επεξεργαστών. Η AMD εργάζεται σκληρά για να φέρει στην αγορά νέους Milan και Genoa EPYC επεξεργαστές και επέδειξε ένα επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που φτάνει μέχρι την αρχιτεκτονική Zen 4. Ειδικότερα ο Genoa απέκτησε σπουδαία φήμη, καθώς πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος των HΠΑ που επέλεξε τους EPYC Genoa για τον μελλοντικό υπέρ-υπολογιστή El Capitan με επεξεργαστική ισχύ 2 exaflop!

     

    large.Epyc_Roadmap_575px.png

     

    Τι γίνεται όμως με τις GPU; Ένας μέρος της επερχόμενης υπολογιστής αρχιτεκτονικής CDNA 2, που θα βασίζεται σε GPU, αποκαλύφθηκε από την AMD. 

     

    large.AMD_GPU_Fission_575px.png

     

    CDNA είναι η νέα ονομασία της υπολογιστικής αρχιτεκτονικής της AMD που θα βασίζεται σε GPU. Θα μπορούσαμε να την δούμε ως διάδοχο της GCN αρχιτεκτονικής, που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες GPU για servers (π.χ. Vega 20). Πλέον οι GPU για servers ανήκουν σε μια ξεχωριστή οικογένεια από τις GPU που απευθύνονται στους άλλους καταναλωτές. Η AMD έχει φιλόδοξα σχέδια για αυτή την αγορά, εστιάζοντας στα υπολογιστικά χαρακτηριστικά, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην κλιμακωτή επεκτασιμότητα. Η οικογένεια CDNA θα αποκτήσει το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο μέλος της φέτος, ενώ τα μέλη της οικογένειας CDNA 2 θα κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι το 2022.

     

    large.CDNA_Roadmap_Master_575px.jpg

     

    Εκτός από την αρχιτεκτονική CDNA 2, η άλλη σπουδαία βελτίωση που θα δούμε είναι η βελτίωση του Infinity Fabric. Ήδη η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική διασύνδεσης χρησιμοποιείται εκτενώς στους AMD EPYC επεξεργαστές, αλλά η AMD σχεδιάζει να υλοποιήσει τη διασύνδεση αυτή και στις GPU, όπου θα παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες multi-GPU της AMD. H τρίτη γενιά του Infinity Fabric σχεδιάζεται να φέρει πλήρη συνεκτικότητα CPU/GPU, επιτρέποντας μια μοναδική ενοποιημένη περιοχή μνήμης. Η αρχιτεκτονική αυτή θα είναι ο μοχλός που η AMD σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να κερδίσει ακόμα περισσότερες σχεδιαστικές νίκες με την παράλληλη αξιοποίηση CPU/GPU.

     

    large.InfinityArch_575px.png

     

    Η AMD όμως δεν μας άφησε χωρίς ενημέρωση και για τα περισσότερο "γήινα" καταναλωτικά προϊόντα της. Η παρουσίαση, βέβαια, δεν έδωσε τόσες πληροφορίες για αυτά τα προϊόντα, καθώς -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- δεν αποδίδουν τόσα κέρδη όσα η μεγάλη αγορά των data center.

     

    Παρ' όλα αυτά, η AMD έδωσε κάποιες λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική RDNA 2 που θα χαρακτηρίζει τις Radeon επόμενης γενιάς. Τόσο οι διακριτές κάρτες γραφικών, όσο και οι νέες κονσόλες, θα χρησιμοποιούν αυτή την αρχιτεκτονική που θα παρουσιαστεί αργότερα εντός του έτους. Οι νέες κάρτες NAVI 2 θα προσφέρουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, κλείνοντας την απόσταση με τις κορυφαίες υλοποιήσεις της Nvidia και προσφέροντας, όπως ανέφερε η AMD, 50% βελτίωση στην απόδοση ανά Watt. 

     

    large.Navi2X_Master_575px.png

     

    Η AMD βεβαίως στοχεύει ψηλά. Μετά την αποδοχή της "δεύτερης θέσης" τα τελευταία χρόνια και την κυριαρχία της Nvidia, η ΑΜD σκοπεύει να προσφέρει κάρτες υψηλών επιδόσεων που θα στοχεύουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και σε "χωρίς περιορισμούς" 4K gaming. Οι αντίπαλοι της AMD, βεβαίως, δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά η AMD πιστεύει ότι διαθέτει την τεχνολογία και την απόδοση για να προσφέρει τις κορυφαίες επιδόσεις που επιθυμούν οι enthusiasts.

     

    large.GPU_Roadmap_Master_575px.png

     

    Μετά την αρχιτεκτονική RDNA 2, έρχεται η αρχιτεκτονική RDNA 3, για την οποία η AMD δεν αποκάλυψε κάτι, πέρα από το ότι θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις και αποδοτικότητα, μέχρι το 2022. Η αρχιτεκτονική αυτή, υποτίθεται, θα χρησιμοποιεί νέα μέθοδο ολοκλήρωσης, χωρίς όμως να δίδονται άλλες λεπτομέρειες.

     

    large.CPU_Roadmap_575px.png

     

    Σχετικά με τη νέα γενιά επεξεργαστών Zen, η υλοποίηση της αρχιτεκτονικής Ζen 3, παραμένει εντός χρονοδιαγραμμάτων, με άγνωστη ημερομηνία κυκλοφορίας. Η τέταρτη γενιά Ryzen, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, μάλλον όμως μετά την κυκλοφορία των Zen 3 EPYC.

     

    Μετά την αναφορά στα νέα προϊόντα, η AMD αναφέρθηκε σε γενικότερες τεχνολογίες για την επόμενη 5ετία. Καθώς ο νόμος του Moore συνεχίζει να επιβραδύνεται, νέες και πιο εξωτικές μέθοδοι πακετοποίησης των chip απαιτούνται για να συνεχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση στις επιδόσεις. Η AMD, που ήδη χρησιμοποιεί τεχνολογίες 2.5D, διερευνά επίσης τις τεχνολογίες "3D stacking".

     

    large.X3D-14_575px.jpg

     

    Με την ονομασία X3D, η εταιρεία επιθυμεί να αξιοποιήσει μια τεχνολογία που είναι υβρίδιο τεχνολογιών 2.5D και 3D stacking, ώστε να πετύχει σημαντική αύξηση του bandwidth density, ίσως και μεγαλύτερη από 10x, εάν πετύχουν οι σχεδιασμοί της εταιρείας.

     

    large.Dual_Roadmap_575px.png

     

    Τέλος, η AMD εστιάζει στις τεχνολογίες κλίμακας ολοκλήρωσης. Τα επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάστηκαν δεν αναφέρουν την κλίμακα ολοκλήρωσης "7nm+", που βλέπαμε μέχρι τώρα, ώστε να αποφευχθεί σύγχυση με τη μέθοδο ολοκλήρωσης Ν7+ της TSMC. H δεύτερη γενιά των 7nm προϊόντων της AMD θα χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη μέθοδο ολοκλήρωσης, αλλά η AMD είναι προσεκτική ώστε να μην υπαινιχθεί ότι αυτή η μέθοδος θα βασίζεται σε τεχνολογία EUV.

     

    Συμπερασματικά, η AMD βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση της τελευταίας δεκαετίας και στοχεύει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της τα επόμενα 5 χρόνια. Εσείς πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει;


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.