Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Η Apple σταδιακά μειώνει την εξάρτησή της από την Intel. Αναμένεται η υιοθέτηση ARM επεξεργαστών από το 2021

    Φαίνεται ότι τα προβλήματα παραγωγής της Intel και η μεγάλη καθυστέρηση της μετάβασης στα 10nm για τους desktop επεξεργαστές έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό την αντίδραση της Apple. Το 2005, η Apple αποφάσισε να μεταβεί σε επεξεργαστές Intel αντί των ακριβότερων και λιγότερο αποδοτικών PowerPC της IBM. Δεν θα προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν βλέπαμε την Apple να μεταβαίνει σε AMD Ryzen επεξεργαστής σε αυτή τη συγκυρία, αλλά, σύμφωνα με τον αναλυτή Ming-Chi Kuo, η Apple εργάζεται συστηματικά πάνω σε ARM επεξεργαστές για τo desktop, ενώ τα πρώτα MacBooks που θα χρησιμοποιούν τέτοια chips αναμένονται το 2021.

     

    Η Apple ήδη σχεδιάζει τον δικό της A Bionic επεξεργαστή για smartphones, που χρησιμοποιεί ARM cores. Έχοντας το πλεονέκτημα ότι σχεδιάζει και το δικό της λογισμικό (macOS), η Apple ετοιμάζεται να εισάγει ARM επεξεργαστές και στο desktop. Το 2019, η Intel από μόνη της έδωσε κάποια ψήγματα πληροφοριών ότι δύναται να τερματιστεί η συνεργασία της με την Apple από το 2020. Ο Kuo πιστεύει ότι η Apple δεν είναι ακόμα ικανοποιημένη με την απόδοση των ARM chips 7nm και περιμένει εναγωνίως τη μετάβαση στα 5nm, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τρέχον έτος. Το γεγονός ότι η TSMC έχει ήδη προγραμματίσει μια τεράστια επένδυση για την αύξηση της παραγωγής στα 5nm, μπορεί να σχετίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση για laptop και desktop chips από την Apple.

     

    Όπως έχουμε δει από την Windows-on-ARM πρωτοβουλία της Microsoft (σ.σ. το Linux υποστηρίζει ARM εδώ και χρόνια), η μετάβαση σε chips βασισμένα σε ARM προϋποθέτει ανάλογη υποστήριξη από το λειτουργικό και τις εφαρμογές. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Apple, καθώς οι iOS devs μπορούν να μεταφέρουν τις εφαρμογές μέσω του Catalyst. 

     

    Ο Kuo πιστεύει ότι η Apple θα μεταβεί σε ARM αρχιτεκτονική το 2021, πρώτα με τη σειρά MacBook, καθώς αυτές οι συσκευές θα ωφεληθούν από τη βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας. Αργότερα, όταν οι επιδόσεις των ARM chips φτάσουν στα επίπεδα των chips από AMD και Intel (πιθανότητα όταν φτάσουμε στα 3nm), η Apple μπορεί να χρησιμοποιήσει ARM ακόμα και στη σειρά iMac.

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.