Jump to content


  • yanni
    yanni

    Η IBM ανακοίνωσε ότι κατάφερε να γράψει και να διαβάσει δεδομένα πάνω σε ένα άτομο

    Την Τετάρτη η IBM αποκάλυψε ένα νέο τεχνολογικό της επίτευγμα όσον αφορά την αποθήκευση και ανάγνωση δεδομένων. Οι επιστήμονές της κατάφεραν να αποθηκεύσουν και να ανακτήσουν δεδομένα πάνω σε ένα άτομο, όταν προηγούμενες έρευνες απαιτούσαν 3-12 άτομα. Για σύγκριση, οι σύγχρονοι μαγνητικοί δίσκοι απαιτούν 100 χιλιάδες άτομα για την αποθήκευση ενός και μόνο bit δεδομένων.

     

    Οι επιστήμονες της IBM χρησιμοποίησαν άτομα ολμίου Holmium (Ho) τα οποία είχαν τοποθετήσει πάνω σε ένα υπόστρωμα οξειδίου του μαγνησίου. Τα άτομα του ολμίου διαθέτει πολλά ασύζευκτα ηλεκτρόνια και σε αυτή την κατάσταση έχει μια ιδιότητα γνωστή ως μαγνητική δισταθή ισορροπία - όπου επιδεικνύει δύο σταθερές μαγνητικές καταστάσεις με διαφορετικές περιστροφές. Για την εγγραφή δεδομένων σε ένα και μόνο άτομο, οι επιστήμονες της IBM εφάρμοσαν ρεύμα 150 millivolts στα 10 microamps, αξιοποιώντας μια εφεύρεση της IBM, ένα scanning tunneling microscope. Η υποκατάσταση του ατόμου διαβάζεται χρησιμοποιώντας μαγνητοαντίσταση τούνελ.

     

    58c3e060e6e00-IBMHOstoragetests.jpg

     

    Αν κοιτάξετε την εικόνα παραπάνω, θα δείτε ότι το άτομο ολμίου είναι δίπλα σε ένα άτομο σιδήρου (Fe). Το άτομο σιδήρου τοποθετήθηκε από τους ερευνητές για να επιβεβαιωθεί ότι το άτομο ολμίου ήταν σε διαφορετική μαγνητική κατάσταση, καθώς αυτή επηρεάζεται από την μαγνητική γειτονιά του ατόμου. Το άτομο του σιδήρου επαληθεύει ότι η ανάγνωση / εγγραφή του ατόμου ολμίου είναι μια μαγνητική κατάσταση που διαρκεί, αλλά είναι εκεί μόνο για πειραματικούς σκοπούς. Οι επιστήμονες επιπλέον δοκίμασαν και δύο άτομα ολμίου σε απόσταση ενός νανομέτρου το ένα από το άλλο και επιβεβαίωσαν με δοκιμές ότι μπορούσαν να γράψουν και να διαβάσουν τις τέσσερις πιθανές καταστάσεις στο δυαδικό σύστημα, δηλαδή 00, 01, 10 και 11.

     

     

    Αν και η παραπάνω έρευνα παρουσιάζει ενδιαφέρον, μιας και ένα αποθηκευτικό μέσο που θα χρησιμοποιούσε άτομα ολμίου σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα μπορούσε να αποθηκεύσει το σύνολο των 35 εκατομμυρίων τραγουδιών της βάσης δεδομένων του iTunes, παρόλα αυτά δεν μιλάμε για κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον εμπορικό προϊόν. Διότι για να καταφέρουν οι επιστήμονες να έχουν την επιτυχία αυτή, χρησιμοποίησαν υγρό ήλιο για την ψύξη και σχεδόν απόλυτο κενό. Η παραπάνω έρευνα όμως δείχνει τις προσπάθειες των εταιριών και των επιστημόνων τους να βρουν νέους τρόπους αποθήκευσης μεγάλου όγκου πληροφοριών σε όλο και μικρότερη επιφάνεια.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.