Jump to content


  • yanni
    yanni

    Η IBM σκοπεύει να αρχίσει να πουλάει κβαντικούς υπολογιστές στο μέλλον

    Η IBM ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ξεκινάει μια νέα πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο την κατασκευή και πώληση κβαντικών υπολογιστών και υπηρεσιών με την μορφή εμπορικού προϊόντος. Αν και κάποιος μπορεί ακόμα και σήμερα να αποκτήσει κάποιον κβαντικό υπολογιστή, αυτός ακόμα θεωρείται ως εξεζητημένο hardware και όχι ως ένα κοινό εμπορικό προϊόν. Τα συστήματα και οι υπηρεσίες θα διατίθενται στους πελάτες της IBM μέσω της πλατφόρμας cloud της εταιρίας και θα φέρουν την ονομασία IBM Q.

     

    Αν και τα σημερινά συστήματα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και μέρα με την μέρα αυξάνουν την ισχύ τους, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα υψηλής πολυπλοκότητας, που είναι δύσκολο να επιλυθούν με την χρήση των κλασικών υπολογιστών. Σε αντίθεση με τα κλασικά συστήματα, τα κβαντικά συστήματα είναι σε θέση να λύσουν αυτά τα προβλήματα.

     

    Σήμερα ο μεγαλύτερος κβαντικός υπολογιστής της IBM διαθέτει  πέντε quantum bits (qubits). Ένα σύνηθες laptop μπορεί να εξομοιώσει ένα κβαντικό σύστημα των 25 qubits. Αλλά, για να εξομοιώσεις ένα κβαντικό σύστημα των 45 qubits, οι ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ εκτοξεύονται, μιας και χρειάζεσαι το ισχυρότερο supercomputer που υπάρχει σήμερα. Από τα 50 qubits και πάνω, απλά είναι αδύνατον να στήσεις ένα κλασικό supercomputer που να είναι σε θέση να εξομοιώσει έναν ισοδύναμο κβαντικό υπολογιστή.

     

    Η IBM ελπίζει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι σε θέση να κατασκευάζει κβαντικά συστήματα IBM Q των 50 qubits. Τα συστήματα αυτά θα αξιοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις στον οικονομικό τομέα, στην χημεία και την φαρμακευτική, αλλά και σε άλλους τομείς, από την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής για αποστολή δεμάτων, έως την ενίσχυση της τεχνικής νοημοσύνης και της ασφάλειας σε συστήματα cloud.

     

    58bf42e6c0fe0-IBMquanumcomputer2.jpg

     

    Το σχετικό δελτίο τύπου της IBM βρίσκεται εδώ: IBM Building First Universal Quantum Computers for Business and Science

     

     

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.