Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η Nvidia αποκάλυψε την νέα της GPU, GV100, αρχιτεκτονικής Volta

    Η Nvidia αποκάλυψε πριν λίγες ώρες την νέα της κορυφαία GPU αρχιτεκτονικής Volta, GV100. Η αποκάλυψη της νέας GPU, έγινε στην GPU Technology Conference (GTC) από τον ίδιο τον Jen-Hsun Huang, διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia. Πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο chip που κατασκευάζεται στα εργοστάσια της TSMC και το οποίο έχει σχεδιαστεί με στόχο τις μέγιστες επιδόσεις, όχι μόνο στα γραφικά, αλλά και σε τεχνική νοημοσύνη και GPU deep learning. Σύμφωνα με τον Jen-Hsun Huang, το GV100, εκτός από τεράστιο χρόνο, απαίτησε και 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, καθιστώντας το, το πιο ακριβό σχέδιο GPU στην ιστορία της εταιρίας.

     

    Όπως και πέρσι με το Pascal, η Nvidia τόνισε σε αυτή την πρώτη παρουσίαση της νέας της αρχιτεκτονικής, τις δυνατότητές της στο επαγγελματικό κομμάτι και κυρίως στους τομείς της τεχνικής νοημοσύνης και GPU deep learning, τα οποία κυριάρχησαν στην παρουσίασή της. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η σημασία που δίνει σε αυτούς τους τομείς η NVidia, ώστε να ανακοινώσει την πρόθεσή της να εκπαιδεύσει 100.000 δημιουργούς εντός του 2017.

     

    Η πρώτη GPU αρχιτεκτονικής Volta φέρει την ονομασία GV100, όπως και αναφέρθηκε ήδη. Αποτελεί τον διάδοχο της GP100 GPU αρχιτεκτονικής Pascal και πρόκειται για ένα πρωτόγνωρα μεγάλο chip των 815 τετραγωνικών χιλιοστών, το οποίο θα κατασκευάζεται στα εργοστάσια της TSMC με την μέθοδο κατασκευής των 12nm FinFET FFN. Το "N" στο "FFN", σημαίνει Nvidia. Με λίγα λόγια η TSMC δημιούργησε μια μέθοδο κατασκευής ειδικά για την Nvidia. Ο αριθμός των τρανζίστορ που περιλαμβάνονται στο chip φτάνει τα 21,1 δισεκατομμύρια, περίπου 6 δισεκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με την GP100. Nvidia και TSMC ωθούν ουσιαστικά την τεχνολογία στα όριά της προκειμένου να κατασκευάσουν την νέα αυτή πανίσχυρη GPU.

     

    sxm2-voltachipdetails.jpg

     

    Η GV100 διαθέτει 5376 CUDA cores και 672 Tensor cores, τα οποία είναι ένα νέο χαρακτηριστικό της νέας αρχιτεκτονικής με στόχο την τεχνική νοημοσύνη και το GPU deep learning. Από εκεί και πέρα έχουμε 84 SMs, 336 Texture Units, 128KB shared memory, 6MB L2 cache και data bus των 4096bits για την επικοινωνία με την μνήμη τύπου HBM2. Το Volta διαθέτει την δεύτερη έκδοση της διασύνδεσης NVLink της Nvidia, με το συνολικό bandwidth να φτάνει τα 300GB/sec. Το TDP της GV100 φτάνει τα 300W.

     

    NVIDIA-Volta-GV100.jpg

     

    volta_sm.jpg

     

    Η Nvidia δεν έμεινε απλά στην παρουσίαση του νέου GV100 προφανώς, αλλά ανακοίνωσε και επαγγελματικά προϊόντα βασισμένο σε αυτό. Έτσι είχαμε την ανακοίνωση της νέας Tesla V100 η οποία θα χρησιμοποιεί μια GV100 GPU με 5120 CUDA cores, έχοντας 80 SMs από τα 84 ενεργά. Η GPU θα έχει συχνότητα λειτουργίας τα 1455MHz, με την υπολογιστική ισχύ της να φτάνει τα 7,5 TFLOPs σε FP64, 15 TFLOPs σε FP32 και 120 Tensor TFLOPs. Χάρη στα νέα Tensor Cores, ειδικά σε αυτόν τον τομέα, η αρχιτεκτονική Volta προσφέρει 6-12 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την αρχιτεκτονική Pascal. Η μνήμη της κάρτας είναι 16GB τύπου HBM2 στα 1.75Gbps, με το memory bandwidth να φτάνει στα 900GB/sec.

     

    Volta-Tensor-Core.jpg

     

    Tesla-V100.jpg

     

    Key features of Tesla V100:

    • New Streaming Multiprocessor (SM) Architecture Optimized for Deep Learning
    • Second-Generation NVLink™
    • HBM2 Memory: Faster, Higher Efficiency
    • Volta Multi-Process Service
    • Enhanced Unified Memory and Address Translation Services
    • Cooperative Groups and New Cooperative Launch APIs
    • Maximum Performance and Maximum Efficiency Modes
    • Volta Optimized Software

     

    Επιπλέον της Tesla V100 η Nvidia ανακοίνωσε και τον NVIDIA DGX-1 server ο οποίος θα διαθέτει 8 Tesla V100 κάρτες προσφέροντας υπολογιστική ισχύ 960 Tensor TFLOPs. Το κόστος του φτάνει τα 149.000 δολάρια, ενώ η ημερομηνία αποστολής του στους πελάτες της Nvidia έχει οριστεί για εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

     

    NVIDIA-DGX-Server.jpg

     

    Για όποιον επιθυμεί κάτι πιο οικονομικό, η Nvidia ανακοίνωσε και τον Nvidia DGX Station με τέσσερις PCIe Tesla V100 στα 69.000 δολάρια.

     

    NVIDIA-DGX-Station.jpg

     

    Tesla-V100-DGX-Station.jpg

     

    Τέλος, υπάρχει και μια water cooler έκδοση του DGX-1 με ονομασία HGX-1.

     

    NVIDIA-HGX-1-Tesla-V100.jpg


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.