Jump to content
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Η Nvidia ετοιμάζεται να υλοποιήσει χαρακτηριστικό ανάλογο με το "Smart Access Memory" της AMD για να αφαιρέσει ένα από τα πλεονεκτήματα της τελευταίας

  Ο πόλεμος των GPU επόμενης γενιάς έχει ξεκινήσει για τα καλά και η μάχη άναψε όταν η AMD ανακοίνωσε πρόσφατα τη σειρά Radeon RX 6000, που έρχεται να αντιμετωπίσει τη σειρά GeForce RTX 30 της NVIDIA. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής; Αυτό μένει να δούμε. Ένα από τα πλεονεκτήματα της AMD στη μάχη αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Smart Access Memory. Για να μην φανεί ότι ξεπερνιέται από τις εξελίξεις όμως, η NVIDIA προγραμματίζει να κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο για τις Ampere.

   

  Η AMD έχει εξαιρετικό momentum αυτή τη στιγμή, έχοντας κυκλοφορήσει τους επεξεργαστές Ryzen 5000 και τις GPU της σειράς Radeon RX 6000. Η δυνατότητα Smart Access Memory (ή ASAM) είναι ένα κίνητρο (για τους gamers κυρίως) ώστε να προτιμήσουν έναν υπολογιστή με τα κύρια υποσυστήματα (CPU + GPU) εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από την AMD. Πως και έτσι?

   

  large.AMD_Smart_Access_Memory.jpg

   

  Η ASAM επιτρέπει σε έναν επεξεργαστή Ryzen 5000 να έχει πρόσβαση σε ολόκληρη την ομάδα μνήμης που είναι συνδεδεμένη σε μια GPU σειράς Radeon RX 6000, μέσω της διεπαφής PCI Express 4.0. Στο παρελθόν, οι επεξεργαστές είχαν ήδη τη δυνατότητα να "μιλήσουν απευθείας" σε ένα μέρος της μνήμης GPU, αλλά η ASAM παρέχει στα νέα τσιπ της AMD πρόσβαση στο σύνολο της VRAM, κάτι που, όπως η εταιρεία ισχυρίζεται, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση έως και 11 τοις εκατό σε "επιλεγμένους τίτλους".

   

  "Στα συμβατικά συστήματα υπολογιστών, που βασίζονται σε Windows, οι επεξεργαστές μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε ένα κλάσμα μνήμης γραφικών (VRAM) ταυτόχρονα, περιορίζοντας την απόδοση του συστήματος. Με τη Smart Access Memory της AMD, το κανάλι δεδομένων επεκτείνεται για να αξιοποιήσει απευθείας το σύνολο της μνήμης GPU, χρησιμοποιώντας το εύρος ζώνης του PCI Express για την άρση των σημείων συμφόρησης και την αύξηση της απόδοσης" λέει η AMD.

   

  large.AMD_Smart_Acces_Memory.jpg

   

  Απομένει να δούμε σε ανεξάρτητα reviews τα οφέλη στις επιδόσεις από αυτή την τεχνολογία, αλλά μέχρι τώρα η AMD έχει αποδειχτεί αξιόπιστη σε όσα ισχυρίζεται για τις επιδόσεις των προϊόντων της στις αντίστοιχες παρουσιάσεις.

   

  Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για τη σειρά GeForce RTX 30 της NVIDIA, αλλά προφανώς αυτό συμβαίνει μόνο επειδή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Στην πραγματικότητα, η NVIDIA αναφέρει ότι αυτή η λειτουργικότητα αποτελεί μέρος της προδιαγραφής PCI Express (σε αντίθεση με την κοινή έως τώρα πεποίθηση ότι είναι κάτι μοναδικό για την AMD) και ότι είναι δυνατό και με τις Ampere. Επιπλέον, η NVIDIA σχεδιάζει να προωθήσει μια αντίστοιχη δυνατότητα για τις δικές της κάρτες γραφικών (είτε μέσω νέων drivers είτε μέσω αναβάθμισης firmware - δεν διευκρινίζεται).

   

  Σε αντίθεση με την υλοποίηση της AMD, η NVIDIA προφανώς σχεδιάζει να υλοποιήσειτο δικό της "Smart Access Memory" τόσο σε συστήματα AMD όσο και σε συστήματα Intel, καθιστώντας το διαλειτουργικό. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα είναι έτοιμο πριν την κυκλοφορία των Radeon 6000 στα καταστήματα. Μάλλον, όμως, λίγους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, καθώς με όσα μαθαίνουμε για τις διαθεσιμότητες θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι οι κάρτες νέας γενιάς να είναι πραγματικά διαθέσιμες στις μάζες και σε τιμές κοντά στο MSRP τους...  User Feedback

  Recommended Comments

  το να κονταροχτυπιουνται αυτοι οι δυο ειναι καλο για μας, αρκει οι καρτες να καταληγουν σε σωστα χερια κι οχι για ηλιθιοτητες τυπου mining

  Link to comment
  Share on other sites

  Η AMD λέγεται ότι δουλεύει τόσο με την Nvidia όσο και με την Intel για την ενεργοποίηση αυτού του χαρακτηριστικού σε κάθε πλατφόρμα και με κάθε κάρτα. Προφανώς και η Nvidia δουλεύει με την Intel για τον ίδιο λόγο. Το εν λόγω χαρακτηριστικό (Resizable BAR Capability) ενσωματώθηκε στο PCIe 2.0 αρχικά και τροποποιήθηκε στην έκδοση 3.0 του PCIe. Απαιτείται επίσης υποστήριξη Windows Display Driver Model (WDDM) v2 και άρα Windows 10.

  Link to comment
  Share on other sites
  20 minutes ago, yanni said:

  και τροποποιήθηκε στην έκδοση 3.0 του PCIe.

  Επομένως είναι εφικτό να ενεργοποιηθεί και σε "προηγούμενες" κάρτες γραφικών; 

  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.