Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Η Nvidia ετοιμάζεται να υλοποιήσει χαρακτηριστικό ανάλογο με το "Smart Access Memory" της AMD για να αφαιρέσει ένα από τα πλεονεκτήματα της τελευταίας

    Ο πόλεμος των GPU επόμενης γενιάς έχει ξεκινήσει για τα καλά και η μάχη άναψε όταν η AMD ανακοίνωσε πρόσφατα τη σειρά Radeon RX 6000, που έρχεται να αντιμετωπίσει τη σειρά GeForce RTX 30 της NVIDIA. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής; Αυτό μένει να δούμε. Ένα από τα πλεονεκτήματα της AMD στη μάχη αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Smart Access Memory. Για να μην φανεί ότι ξεπερνιέται από τις εξελίξεις όμως, η NVIDIA προγραμματίζει να κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο για τις Ampere.

     

    Η AMD έχει εξαιρετικό momentum αυτή τη στιγμή, έχοντας κυκλοφορήσει τους επεξεργαστές Ryzen 5000 και τις GPU της σειράς Radeon RX 6000. Η δυνατότητα Smart Access Memory (ή ASAM) είναι ένα κίνητρο (για τους gamers κυρίως) ώστε να προτιμήσουν έναν υπολογιστή με τα κύρια υποσυστήματα (CPU + GPU) εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από την AMD. Πως και έτσι?

     

    large.AMD_Smart_Access_Memory.jpg

     

    Η ASAM επιτρέπει σε έναν επεξεργαστή Ryzen 5000 να έχει πρόσβαση σε ολόκληρη την ομάδα μνήμης που είναι συνδεδεμένη σε μια GPU σειράς Radeon RX 6000, μέσω της διεπαφής PCI Express 4.0. Στο παρελθόν, οι επεξεργαστές είχαν ήδη τη δυνατότητα να "μιλήσουν απευθείας" σε ένα μέρος της μνήμης GPU, αλλά η ASAM παρέχει στα νέα τσιπ της AMD πρόσβαση στο σύνολο της VRAM, κάτι που, όπως η εταιρεία ισχυρίζεται, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση έως και 11 τοις εκατό σε "επιλεγμένους τίτλους".

     

    "Στα συμβατικά συστήματα υπολογιστών, που βασίζονται σε Windows, οι επεξεργαστές μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε ένα κλάσμα μνήμης γραφικών (VRAM) ταυτόχρονα, περιορίζοντας την απόδοση του συστήματος. Με τη Smart Access Memory της AMD, το κανάλι δεδομένων επεκτείνεται για να αξιοποιήσει απευθείας το σύνολο της μνήμης GPU, χρησιμοποιώντας το εύρος ζώνης του PCI Express για την άρση των σημείων συμφόρησης και την αύξηση της απόδοσης" λέει η AMD.

     

    large.AMD_Smart_Acces_Memory.jpg

     

    Απομένει να δούμε σε ανεξάρτητα reviews τα οφέλη στις επιδόσεις από αυτή την τεχνολογία, αλλά μέχρι τώρα η AMD έχει αποδειχτεί αξιόπιστη σε όσα ισχυρίζεται για τις επιδόσεις των προϊόντων της στις αντίστοιχες παρουσιάσεις.

     

    Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για τη σειρά GeForce RTX 30 της NVIDIA, αλλά προφανώς αυτό συμβαίνει μόνο επειδή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Στην πραγματικότητα, η NVIDIA αναφέρει ότι αυτή η λειτουργικότητα αποτελεί μέρος της προδιαγραφής PCI Express (σε αντίθεση με την κοινή έως τώρα πεποίθηση ότι είναι κάτι μοναδικό για την AMD) και ότι είναι δυνατό και με τις Ampere. Επιπλέον, η NVIDIA σχεδιάζει να προωθήσει μια αντίστοιχη δυνατότητα για τις δικές της κάρτες γραφικών (είτε μέσω νέων drivers είτε μέσω αναβάθμισης firmware - δεν διευκρινίζεται).

     

    Σε αντίθεση με την υλοποίηση της AMD, η NVIDIA προφανώς σχεδιάζει να υλοποιήσειτο δικό της "Smart Access Memory" τόσο σε συστήματα AMD όσο και σε συστήματα Intel, καθιστώντας το διαλειτουργικό. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα είναι έτοιμο πριν την κυκλοφορία των Radeon 6000 στα καταστήματα. Μάλλον, όμως, λίγους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, καθώς με όσα μαθαίνουμε για τις διαθεσιμότητες θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι οι κάρτες νέας γενιάς να είναι πραγματικά διαθέσιμες στις μάζες και σε τιμές κοντά στο MSRP τους...


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.