Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Κλειδώνει ο Οκτώβρης για την κυκλοφορία των Zen 3 επεξεργαστών και RDNA 2 καρτών γραφικών;

    Οι τελευταίες (ανεπίσημες) πληροφορίες θέλουν την AMD να κυκλοφορεί τους νέους επεξεργαστές Zen 3 και τις RDNA 2 κάρτες γραφικών, τον Οκτώβριο, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία των Microsoft Xbox Series X και Playstation 5. Στο μέτωπο των επεξεργαστών, η αρχιτεκτονική Zen 3 θα μας φέρει τους Ryzen 4000, ενώ στο πεδίο των γραφικών η αρχιτεκτονική RDNA 2 γνωρίζουμε ότι θα βρίσκεται και στις νέες κονσόλες, συνεπώς είναι βέβαιο ότι τα τελικά προϊόντα θα είναι έτοιμα.

     

    large.23091657133l.jpg

     

    Η AMD έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε μια ανάλογη κίνηση. Στις 7/7/2019 παρουσίασε ταυτόχρονα τους Zen 2 επεξεργαστές της, μαζί με την Radeon 5700XΤ αρχιτεκτονικής RDNA, προσφέροντας έτσι στους χρήστες τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, η AMD να επαναλάβει το ίδιο, με την επόμενη γενιά προϊόντων της. Διαφημιστικά μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα, καθώς οι κονσόλες νέας γενιάς θα διαθέτουν Zen 2 επεξεργαστές, οπότε είναι απολύτως λογικό η AMD να θέλει να προωθήσει τα νέα προϊόντα της για PC ως "ακόμα καλύτερα" από τις πολυδιαφημισμένες κονσόλες.

     

    Για τους Zen 3 δεν γνωρίζουμε αναλυτικές λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι θα κατασκευάζονται με βελτιωμένη λιθογραφία 7nm για ακόμα καλύτερες επιδόσεις και βελτιωμένη απόδοση. Αναμένεται επίσης ένας σοβαρότατος επανασχεδιασμός της cache των επεξεργαστών που θα οδηγήσει σε σημαντικά καλύτερη αποκρισιμότητα. Κάτι τέτοιο, συνδυασμένο με υψηλότερους χρονισμούς και καλύτερο IPC, θα σημαίνει ότι η απόδοση στο gaming θα είναι ακόμα καλύτερη. Πιθανόν η AMD να πάρει και τα σκήπτρα από την Intel ως ο νέος βασιλιάς του gaming, ένας τομέας όπου ακόμα η Intel θεωρείται οριακά καλύτερη. 

     

    Σύμφωνα με φήμες από διάφορες πηγές, η βελτίωση στο IPC θα φτάνει το 13%, ενώ περιμένουμε και 50% βελτίωση στις πράξεις κινητής υποδιαστολής. Υπενθυμίζεται ότι οι βελτιώσεις στο IPC δεν είναι καθολικές και εξαρτώνται από το εκάστοτε σενάριο χρήσης. Η αύξηση των χρονισμών, όμως, πάντα προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις.

     

    large.06085622671s.jpg

     

    Στις κάρτες γραφικών, η αρχιτεκτονική RDNA 2 θα φέρει κάρτες γραφικών που θα υποστηρίζουν το νέο DirectX 12 Ultimate, συνεπώς θα υποστηρίζονται όλες οι νέες τεχνολογίες raytracing, mesh shaders, variable-rate shading κ.α. Η αρχιτεκτονική RDNA 2 υπόσχεται 50% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης για τις κάρτες γραφικών της AMD και υψηλότερους χρονισμούς, όλα αυτά συνδυασμένα με αρχιτεκτονικές βελτιώσεις σε σχέση με την RDNA.

     

    large.23091714464s.jpg

     

    Εάν η AMD καταφέρει να προσφέρει τα νέα της προϊόντα, έγκαιρα και με τις επιδόσεις που περιμένουμε, είναι βέβαιο ότι θα έχει μια σπουδαία χρονιά το 2021.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.