Jump to content


  • yanni
    yanni

    Μετά τις μνήμες, αναμένεται να δούμε αυξήσεις και σε άλλα εξαρτήματα, όπως CPUs και GPUs

    Δεν φτάνουν μόνο οι αυξήσεις στις μνήμες. Ίσως να δούμε αυξήσεις και σε επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, αυξήσεις που ίσως να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν το 20% εντός του 2018. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των "γκοφρετών" πυριτίου(silicon wafers), διαμέτρου 300 χιλιοστών, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζεται, η οποία αύξηση της ζήτησης όμως, δεν αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από αντίστοιχα αυξημένη παραγωγή.  Έχουμε με λίγα λόγια μια επανάληψη του σεναρίου που είδαμε με τις μνήμες.

     

    Για την ανάπτυξη και κατασκευή των silicon wafers, απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο για έρευνα, εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά βεβαίως και για το τελικό στάδιο της παραγωγής. Τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα Extreme Ultraviolet Lithography που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των wafers σήμερα, κοστίζουν άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα.

     

    Η Δανέζικη εταιρία ASML, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή τέτοιων συστημάτων, είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ότι ανέμενε αύξηση των εσόδων της κατά 25%. Η Νοτιοκορεάτικη SK Siltron και η Ιαπωνική SUMCO, οι οποίες παράγουν silicon wafers, ανακοίνωσαν από την μεριά τους ότι αναμένουν οι τιμές των silicon wafer των 300 χιλιοστών να αυξηθούν κατά 20% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο τελευταίο τρίμηνο του 2016. Ο διευθύνων σύμβουλος της SUMCO μάλιστα, εκτιμά ότι πέρα της αύξησης αυτής, θα δούμε ένα επιπλέον 20% για το 2018, ενώ αναμένει οι τιμές να αυξηθούν και εντός του 2019. Επιπλέον εκτιμά ότι η ζήτηση για silicon wafers των 300 χιλιοστών, θα φτάσει τα 6,6 εκατομμύρια των μήνα έως το 2020, από 5,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

     

    Οι ανακοινώσεις αυτές των παραπάνω εταιριών, ιδιαίτερα της SUMCO που παρέχει τα δύο τρίτα των wafers που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, υποδεικνύουν μια σημαντική αύξηση στην ζήτηση και παράλληλα μια σημαντική αύξηση στις τιμές των silicon wafers των 300 χιλιοστών. Αν και οι εταιρίες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή των silicon wafers - η SUMCO αναφέρει ότι θα αυξήσει την παραγωγή κατά 110 χιλιάδες silicon wafers ανά μήνα το 2019 - δεν αναμένεται να καλυφθεί όλη η επιπλέον ζήτηση. Οι εταιρίες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν επιχειρούν μεγάλα ανοίγματα στην παραγωγή, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση της τιμής των silicon wafers, ζημιώνοντάς σημαντικά τα οικονομικά τους.

     

    Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των εξαρτημάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως τους κεντρικούς επεξεργαστές στα συστήματα(CPUs) και τις κάρτες γραφικών(GPUs).


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.