Jump to content



  • yanni
    yanni

    Με την ιδέα δημιουργίας MCM-GPU (Multi-Chip-Module GPUs) πειραματίζεται η Nvidia

    Μπορεί οι εταιρίες κατασκευής ολοκληρωμένων(chip), να συνεχίζουν να ανακοινώνουν μεθόδους κατασκευής με όλο και λιγότερα νανόμετρα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τους ρυθμούς του παρελθόντος. Κάθε βήμα προς μια νέα μέθοδο κατασκευής με λιγότερα νανόμετρα, εμφανίζει σημαντικά αυξημένο βαθμό δυσκολίας και κατ' επέκταση κόστους. Με τις GPUs να συνεχίζουν να αυξάνουν την ισχύ τους με ταχείς ρυθμούς, η Nvidia φαίνεται να ψάχνει τρόπους να συνεχίζει να αυξάνει τις επιδόσεις των προϊόντων της, χωρίς να περιορίζεται από τις εξελίξεις στον τομέα της κατασκευής ολοκληρωμένων. Ήδη η τελευταία της GPU, η GV100 αρχιτεκτονικής Volta, είναι ένα πρωτόγνωρα μεγάλο chip των 815 τετραγωνικών χιλιοστών, παρόλο το ότι κατασκευάζεται με την μέθοδο κατασκευής των 12nm FinFET FFN της TSMC.

     

    Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα, του Τέξας, της Βαρκελώνης και την Nvidia, δημοσίευσαν μια μελέτη η οποία φαίνεται να παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης Multi-Chip-Module (MCM) GPUs για την αύξηση των επιδόσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάπτυξη MCM-GPUs θα μπορούσε να επιτρέψει να προσπεραστεί η επιβράδυνση του νόμου του Moore, αλλά και να αποφευχθεί η στασιμότητα στις επιδόσεις που προβλέπεται για της GPUs αρχιτεκτονικής ενός μεγάλου πυρήνα.

     

    Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία GPU modules (GPMs) τα οποία τα αξιοποιούν νέες, ιδιαίτερα αποδοτικές τεχνολογίες επικοινωνίας υψηλής διαμεταγωγής και χαμηλής κατανάλωσης, για την σχεδίαση MCM-GPUs.

     

    595cc8dc7b1b8_NvidiaMCM-GPU1.png

     

    Σύμφωνα με τις εξομοιώσεις των ερευνητών, αξιοποιώντας τον εσωτερικό GPU simulator της Nvidia, η ανάπτυξη MCM-GPUs θα μπορούσαν να προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις σε εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιήσουν πολλαπλά Streaming Multiprocessors (SM). Θα πλησίαζαν τις επιδόσεις μιας μεγάλης GPU, που όμως θα είναι αδύνατον να κατασκευαστεί, ενώ θα προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτές που θα μπορούσαν να επιτευχθούν χρησιμοποιόντας πολλαπλές κάρτες γραφικών.

     

    Nvidia MCM-GPU main 2.png

     

    Μπορείτε να διαβάσετε την σχετική μελέτη εδώ: MCM-GPU: Multi-Chip-Module GPUs for Continued Performance Scalability - p320-Arunkumar.pdf


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.