Jump to content


  • yanni
    yanni

    Μια τυχαία ανακάλυψη οδηγεί σε μπαταρίες που διαρκούν μια ζωή

    Πολλοί ερευνητές προσπαθούν να βελτιώσουν τις σημερινές μπαταρίες Λιθίου ή να δημιουργήσουν νέου τύπου μπαταρίες, οι οποίες θα αποδίδουν ή και θα διαρκούν πολύ περισσότερο. Τέτοιες προσπάθειες έρχονται συχνά στην δημοσιότητα, με την τελευταία από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας, να υπόσχεται μπαταρίες που θα διαρκούν μια ζωή.

     

    Σύμφωνα με την εργασία που δημοσίευσε η Mya Le Thai, υποψήφια για PhD, η ίδια και οι συνεργάτες της δούλευαν πάνω σε μεθόδους όπου γίνεται χρήση νανονημάτων από χρυσό. Τα νανονήματα είναι ευαίσθητα και οι επαναλαμβανόμενες φορτίσεις και αποφορτίσεις οδηγούν στην φθορά τους, όπως ακριβώς γίνεται με τις μπαταρίες λιθίου. Αλλά εκεί που οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να φορτιστούν και να αποφορτιστούν εκατοντάδες φορές, τα νανονήματα αποτυγχάνουν μετά από 5000-7000 περίπου κύκλους φορτίσεων αποφορτίσεων.

     

    Αυτό που όμως κατάφεραν η Mya Le Thai και οι συνεργάτες της πάει πολύ πιο μακριά από τους 7000 κύκλους φορτίσεων και αποφορτίσεων. Πιο συγκεκριμένα κάλυψαν τα νανονήματα από χρυσό με διοξείδιο του μαγγανίου και μετά τοποθέτησαν τα νανονήματα σε ένα ηλεκτρολυτικό τζελ, ώστε να μένουν αυτά στην θέση τους και να βελτιώσουν την αξιοπιστία της δοκιμαστικής κατασκευής. Το αποτέλεσμα ήταν το τζελ να αντιδράσει με το διοξείδιο του μαγγανίου και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα που προστάτευε τα νανονήματα από την φθορά. Η Mya Le Thai και η ομάδα της, φόρτισε και αποφόρτισε σε διάρκεια τριών μηνών την κατασκευή της από νανονήματα, περισσότερο από 200.000 φορές, χωρίς αυτή να δείξει ότι έχανε σε απόδοση ή χωρητικότητα.

     

    571cbc4253ab0-nanowiresbattery2.jpg

    Αριστερά και μετά από 4000 κύκλους φορτίσεων, αποφορτίσεων, τα νανονήματα έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν σημάδια φθοράς. Δεξιά τα νανονήματα μέσα στο τζελ και μετά από 100.000 κύκλους φορτίσεων, αποφορτίσεων, δείχνουν ελάχιστα σημάδια φθοράς.

     

    Η παραπάνω ανακάλυψη αποδεικνύει ότι τα νανονήματα μπορούν να αποτελέσουν την βάση για δημιουργία μπαταριών που θα διαρκούν μια ζωή. Βέβαια όπως και με άλλες παρόμοιες έρευνες, υπάρχουν ακόμα κάποια εμπόδια να ξεπεραστούν. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πραγματική μπαταρία ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα με την δοκιμαστική κατασκευή, αλλά πολύ περισσότερο να βρουν οι ερευνητές τον μηχανισμό πίσω από αυτή τους την ανακάλυψη, μιας και ακόμα δεν κατανοούν το πως η κατασκευή τους αντέχει τόσο μεγάλο κύκλο φορτίσεων και αποφορτίσεων. Πρόβλημα υπάρχει και λόγω της χρήσης χρυσού, που οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής τέτοιων μπαταριών, αν και αυτό ίσως να ξεπεραστεί μελλοντικά αντικαθιστώντας τον χρυσό με άλλο υλικό, όπως το Νικέλιο.

     

    Πηγή: Accidental breakthrough could lead to batteries that last 400 times longer - TechSpot


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.