Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Μουσικό αποθετήριο θα κατασκευαστεί σε Αρκτικό νησί κοντά στο Βόρειο Πόλο με σκοπό τη διάσωση της μουσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας

    Η Νορβηγική εταιρία Elire σχεδιάζει ένα μουσικό αποθετήριο, αντίστοιχο του αποθετηρίου σπόρων, στο αρχιπέλαγος Svalbard, με σκοπό την διατήρηση της μουσικής παράδοσης της ανθρωπότητας απέναντι σε σενάρια καταστροφής που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια "Μέρα Κρίσης".

    Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο billboard.com, το "Παγκόσμιο Μουσικό Αποθετήριο" θα χρησιμοποιεί ψηφιακή αποθήκευση μουσικής η οποία να αντέχει στο χρόνο και να είναι συμβατή με μελλοντικές τεχνολογίες ανάγνωσης δεδομένων, με σκοπό να διατηρήσει στο χρόνο το σημαντικότερο μουσικό έργο που έχει παραχθεί από την ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες. Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος hypebeast.com, η εταιρία συζητάει ήδη με διάφορους τεχνολογικούς συνεργάτες με σκοπό την συνεργασία σε αυτό το επιχείρημα. Μια από αυτές είναι και η εταιρία Piql, μια Νορβηγική εταιρία που έχει ένα παρεμφερές έργο, το Arctic World Archive, ένα αποθετήριο που περιέχει αντίγραφα πολιτιστικών τεχνουργημάτων (artifacts), όπως χειρόγραφα του Βατικανού, πίνακες του Ρεμπράντ, κ.α., με την δυνατότητα να αντέξει ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς μίας πυρηνικής έκρηξης, η οποία θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να καταστρέψει τα ψηφιακά αρχεία που περιέχει.
    Η επιλογή του αρχιπελάγους Svalbard δεν είναι τυχαία, μιας και η χαμηλή θερμοκρασία και το ξηρό περιβάλλον που επικρατεί είναι ιδανικό για την διατήρηση των υποδομών, όπως επίσης δρα αποτρεπτικά και σε τυχόν "ανεπιθύμητες" επισκέψεις.
    Για την επιλογή των ηχογραφήσεων που θα αποθηκευτούν, η Elire συνεργάστηκε με το Διεθνές Μουσικό Συμβούλιο (International Music Council) για να δημιουργήσει μια επιτροπή με μέλη από όλο το κόσμο, έτσι ώστε να συνεργαστεί με εθνικές μουσικές ομάδες για να επιλέξει τις «πιο πολύτιμες και αγαπημένες» μουσικές ηχογραφήσεις από διάφορες χώρες. "Πρόκειται για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της μουσικής στην κατοχή αυτών των αρχείων του παρελθόντος", εξήγησε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής Alfons Karabuda. "Δεν είναι απλώς να βάζεις κάτι σε ένα συρτάρι κάπου και να το κρατάς για χίλια χρόνια."
    Εκτός από τις επιλογές της επιτροπής, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να ψηφίσει ποιες ηχογραφήσεις θα ήθελε να θα συμπεριληφθούν. Λεπτομέρειες για το πως θα γίνει η διαδικασία επιλογής από το κοινό είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Οι πρώτες εισαγωγές στο Global Music Vault θα λάβουν χώρα την  Άνοιξη του 2022 σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμός και θα επικεντρωθούν στη διατήρηση της μουσικής αυτόχθονων πληθυσμών. Οι μελλοντικές καταθέσεις θα περιλαμβάνουν σύγχρονες καταγραφές, ωστόσο μένει ακόμα το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και πως θα λάβει η εταιρία την άδεια για την αποθήκευση τους. Η Elire σχεδιάζει να χρεώσει όσους θέλουν να καταθέσουν υλικό στο θησαυροφυλάκιο, καθώς και να επιτρέψει στους ακροατές να έχουν πρόσβαση στις ηχογραφήσεις. Τα έσοδα θα μοιραστούν με τους δημιουργούς, ενώ στα σχέδια της εταιρίας είναι και η εμπορική εκμετάλλευση του αποθετηρίου με την κατασκευή ενός κέντρου επισκεπτών κοντά σε αυτό. "Δεν θέλουμε να είμαστε άλλη δισκογραφική εταιρεία ούτε θέλουμε να είμαστε μια ακόμα υπηρεσία streaming", πρόσθεσε ο Luke Jenkinson, διευθυντής του Παγκόσμιου Μουσικού Αποθετηρίου. "Αλλά θέλουμε αυτή η μουσική να είναι προσβάσιμη, να γιορτάζεται και να επιστρέφει στις κοινότητες που τους ανήκει.", με το κατάλληλο αντίτιμο να προσθέσουμε εμείς.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.