Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Μπορεί η Intel με την επερχόμενη XE DG2 GPU να ξαναφέρει το χαμόγελο στους PC gamers;

    Παρά τις εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες που προσφέρουν με τα προϊόντα τους οι Nvidia και AMD στους PC gamers και enthusiasts, μόνο όσοι έχουν βαθιές τσέπες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Τα αποθέματα είναι ανύπαρκτα, κάρτες γραφικών δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στη λιανική, το mining γίνεται ξανά της μόδας, ενώ οι τιμές έχουν ξεκινήσει ένα ανεξέλεγκτο σπιράλ αυξήσεων που κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα σταματήσει. Η κατάσταση είναι απελπιστική για όποιον επιθυμεί να αναβαθμίσει τις επιδόσεις γραφικών του υπολογιστή, το 2021.

     

    Ευτυχώς, μια μικρή αχτίδα φωτός φαίνεται στο βάθος του τούνελ. Η επερχόμενη DG2 GPU υψηλών επιδόσεων της Intel θα διαθέτει μέχρι 512 EUs κάτι που θεωρητικά της δίνει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τις τελευταίες RDNA2 GPUs της AMD, τουλάχιστον ως προς την "ωμή" επεξεργαστική ισχύ. Αν και δεν είναι επιβεβαιωμένα, τα νέα είναι συναρπαστικά και έρχονται από την αποκωδικοποίηση του αποτυπώματος των τελευταίων Intel οδηγών για γραφικά.

     

    Προηγούμενες φήμες σχετικά με τη νέα GPU της Intel έδειχναν έναν πιο μετριοπαθή αριθμό 128 έως 384 EUs. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από το Videocardz.com, το τελευταίο πρόγραμμα οδήγησης GPU 100.9126 της Intel διαθέτει καταχωρίσεις αναγνωριστικών συσκευών που υποδεικνύουν δύο παραλλαγές της νέας κάρτας DG2, μεταξύ των οποίων και μία υψηλής απόδοσης με την τελευταία αρχιτεκτονική γραφικών Xe της Intel.

     

    Οι δύο εγγραφές αναφέρουν «DG2 128 SKU» και «DG2 512 SKU» αντίστοιχα, υπονοώντας σαφώς 128 EUs και 512 EUs παραλλαγές της νέας GPU. Εάν είναι ακριβής η πληροφορία αυτή, η παραλλαγή 512 EU πρέπει να προσφέρει "ωμή" ισχύ shader γραφικών περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις τελευταίες GPU της σειράς Radeon RX 6000 της AMD. Ενδεικτικά, αν υποθέσουμε ότι η DG2 χρονίζει 30% πάνω από την DG1 θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα 17 TFLOPs, ενώ με 50% βελτιωμένους χρονισμούς σε σχέση με την DG1 φτάνουμε στα 20 TFLOPs (περίπου στο επίπεδο μιας 6900ΧΤ).

     

    Φυσικά, η "ωμή" ισχύς shader απέχει πολύ από μια σαφή ένδειξη για την πραγματική απόδοση στο gaming. Για παράδειγμα, η Nvidia δηλώνει ότι η GeForce RTX 3090 είναι ικανή για πάνω από 35TFLOPs απόδοσης FP32, πράγμα που συνεπάγεται ένα εντελώς μη ρεαλιστικό πλεονέκτημα απόδοσης έναντι της καλύτερης GPU της AMD. Οι παράγοντες που οδηγούν σε συγκεκριμένες επιδόσεις FPS στο gaming είναι πολλοί και πόρρω απέχουν από έναν απλό συσχετισμό με τα TFLOPS που μπορεί να αποδώσει μια GPU. 

     

    Ακόμα και αν τελικά η DG2 φέρει εξαιρετικές επιδόσεις στο gaming, θα χρειαστεί να υπάρξει σοβαρή διαθεσιμότητα (το αντίθετο από αυτό που προσφέρουν τώρα η AMD και Nvidia), καθώς και ανταγωνιστική τιμολόγηση, για να μπορέσει η Intel να αποτελέσει τον από μηχανής θεό για το budget gaming....


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.