Jump to content



  • yanni
    yanni

    Νέα έκδοση 52 του Firefox με WebAssembly υποστήριξη

     

    Η νέα έκδοση του Firefox, η έκδοση 52, έρχεται με πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στις εκδόσεις για Windows, Mac, Linux και Android. Ανάμεσα σε αυτά έχουμε και την υποστήριξη για την γλώσσα WebAssembly, αλλά και το πρώτο σημαντικό βήμα για την κατάργηση του NAPI.

     

    Η WebAssembly είναι μια Low level γλώσσα προγραμματισμού η οποία επιτρέπει σε εφαρμογές όπως 3D Games, CAD, εφαρμογές Video editing, scientific virtualization και άλλες, να τρέξουν μέσα στον browser τόσο γρήγορα όσο αν ήταν native εφαρμογές, χωρίς την ανάγκη χρήσης κάποιων plug ins. Σύμφωνα με την Mozilla, οι δημιουργοί θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την γλώσσα για την επιτάχυνση τον ήδη διαθέσιμων web applications. Η WebAssembly αναμένεται να υποστηριχθεί και από τον Chrome στην έκδοση 57.

     

    Για να επιδειχθούν οι δυνατότητες της WebAssembly, Mozilla και Epic Games δημιούργησαν και διέθεσαν ένα demo μιας 3D σκηνής η οποία τρέχει εντός του Firefox 52 και αξιοποιεί την μηχανή γραφικών Unreal. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

     

     

     

    Με την νέα έκδοση έχουμε το πρώτο βήμα προς την κατάργηση του Netscape Plugin API (NPAPI), το οποίο μετράει πάνω από 20 χρόνια ζωής. Το NAPI έδινε την δυνατότητα στους δημιουργούς να δημιουργήσουν web εφαρμογές που αλληλεπιδρούσαν με το σύστημα του χρήστη. Η δυνατότητα αυτή δυστυχώς επέτρεπε την δυνατότητα δημιουργίας κακόβουλων εφαρμογών. Στην έκδοση 52 η υποστήριξη NAPI είναι απενεργοποιημένη by default, με την έκδοση 53 να σταματάει πλήρως την υποστήριξη αυτού.

     

    Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την ασφάλεια, είναι ότι πλέον ο Firefox θα ειδοποιεί τους χρήστες όταν πάνε να εισάγουν προσωπικά στοιχεία σε σελίδες που δεν είναι ασφαλείς.

     

    Μπορείτε να βρείτε το πλήρες changelog για την έκδοση 52 εδώ: Firefox — Notes (52.0) — Mozilla

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.