Jump to content


  • yanni
    yanni

    Νέοι υγροί κρύσταλλοι "μπλε φάσης", υπόσχονται οθόνες πολύ υψηλότερης ανάλυσης και χαμηλότερης κατανάλωσης

    Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός νέου υγρού κρυστάλλου μπλε φάσης ( blue-phase liquid crystal ), ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για νέες οθόνες, από μικρές για χρήση σε smartphones και κυρίως Virtual Reality Headsets, έως τηλεοράσεις, πολύ υψηλότερης πυκνότητας pixels (ppi) και κατ' επέκτασης πολύ υψηλότερης ανάλυσης. Ταυτόχρονα οι οθόνες που θα χρησιμοποιούν αυτούς τους νέους υγρούς κρυστάλλους θα απαιτούν και μικρότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.

     

    Το πρώτο πρωτότυπο οθόνης που χρησιμοποιούσε υγρούς κρυστάλλους μπλε φάσης είχε επιδειχθεί από την Samsung το 2008, αλλά η τεχνολογία δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί εμπορικά, λόγω των προβλημάτων, τόσο στον τομέα της τροφοδοσίας, όπου απαιτούνταν ρεύμα υψηλού voltage, όσο και στον τομέα των επιδόσεων των ίδιων των κρυστάλλων, που ήταν χαμηλές. Τώρα μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδα, υπό τον Shin-Tson Wu, σε συνεργασία με την Ιαπωνική εταιρία JNC Petrochemical Corporation, συνδύασαν τους υγρούς κρυστάλλους μπλε φάσης με μια ειδική δομή ηλεκτροδίου βελτίωσης των επιδόσεων, επιτυγχάνοντας 74% μετάδοση του φωτός με voltage 15V, το οποίο θα μπορούσε επιτέλους να επιτρέψει την εμπορική αξιοποίηση της νέας αυτής τεχνολογίας. Επειδή επιπλέον ο νέος αυτός κρύσταλλος δεν απαιτεί την παρουσία έγχρωμων φίλτρων που χρησιμοποιούνται στις σημερινές LCDs, έχει ως αποτέλεσμα την σημαντικά μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

     

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Shin-Tson Wu, αν σήμερα η Apple μπορεί να επιτύχει 500 pixels ανά ίντσα (ppi ) στις οθόνες Retina, με τους νέους αυτούς κρυστάλλους θα μπορούσαμε να έχουμε οθόνες των 1500 ppi. Αυτό θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα σημαντική εφαρμογή στον τομέα του Virtual Reality, όπου η πολύ υψηλή υψηλή πυκνότητα των pixels, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πιο αληθοφανείς εικόνες εικονικής πραγματικότητας.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.