Jump to content



  • yanni
    yanni

    Νέο πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 4,34 δις ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google

    Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε νέο πρόστιμο ρεκόρ κατά της Google, ξανά για αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στον χώρο της online αναζήτησης.Το νέο αυτό πρόστιμο ξεπερνάει κατά πολύ αυτό το οποίο είχε επιβάλει πέρσι η Ευρωπαϊκή επιτροπή και πάλι για αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των ανταγωνιστών της, οι οποίες παραβίαζαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το νέο πρόστιμο φτάνει τα 4,34 δις ευρώ, όταν το περσινό έφτανε τα 2,42 δις ευρώ.

     

    Το περσινό πρόστιμο είχε να κάνει με το πως η εταιρία αξιοποιούσε την ηγεμονική της θέση στον χώρο της online αναζήτησης προκειμένου να προωθεί δικά της προϊόντα σε βάρος των ανταγωνιστών της. Το νέο πρόστιμο επιβάλλεται στην εταιρία για τον αθέμιτο τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί την ηγεμονική θέση του Android στην αγορά των smartphones, προκειμένου να προωθήσει και καθιερώσει την δική της μηχανή αναζήτησης.

     

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επίτροπος Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, μετά από τριετή έρευνα η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google αξιοποιεί το Android, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο 80% των smartphones που κυκλοφορούν παγκοσμίως, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι online αναζητήσεις των χρηστών θα κατευθύνονται στην δική της μηχανή αναζήτησης.

     

    Αυτό η Google το καταφέρνει επιβάλλοντας τρεις περιορισμούς στους κατασκευαστές Android smartphones και τους διαχειριστές δικτύων. Πρώτον απαιτεί από τους κατασκευαστές να προ εγκαθιστούν την εφαρμογή αναζήτησης της Google και τον Chrome browser, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια χρήσης για το Google Play store. Δεύτερον η επιτροπή κατηγορεί την Google ότι προέβη σε πληρωμές μεγάλων κατασκευαστών και διαχειριστών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου αυτοί να εγκαθιστούν την δική της εφαρμογή αναζήτησης στις συσκευές τους. Και τρίτον, η Google απέτρεπε κατασκευαστές να προ εγκαταστήσουν τις εφαρμογές της Google σε συσκευές που έτρεχαν τροποποιημένες εκδόσεις του Android(Android forks).

     

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε 90 ημέρες περιθώριο στην Google προκειμένου να αλλάξει συμπεριφορά και να εναρμονιστεί με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφορετικά η Google κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόστιμο το οποίο φτάνει το 5% των κατά μέσο όρο ημερήσιων εσόδων παγκοσμίως, της μητρικής της εταιρίας Alphabet.

     

    Η Google σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

     

    Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον παρακάτω σύνδεσμο:

     

    European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Antitrust: Commission fines Google €4.34 billion for illegal practices regarding Android mobile devices to strengthen dominance of Google's search engine


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.