Jump to content
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Νέο πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 4,34 δις ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google

  Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε νέο πρόστιμο ρεκόρ κατά της Google, ξανά για αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στον χώρο της online αναζήτησης.Το νέο αυτό πρόστιμο ξεπερνάει κατά πολύ αυτό το οποίο είχε επιβάλει πέρσι η Ευρωπαϊκή επιτροπή και πάλι για αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των ανταγωνιστών της, οι οποίες παραβίαζαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το νέο πρόστιμο φτάνει τα 4,34 δις ευρώ, όταν το περσινό έφτανε τα 2,42 δις ευρώ.

   

  Το περσινό πρόστιμο είχε να κάνει με το πως η εταιρία αξιοποιούσε την ηγεμονική της θέση στον χώρο της online αναζήτησης προκειμένου να προωθεί δικά της προϊόντα σε βάρος των ανταγωνιστών της. Το νέο πρόστιμο επιβάλλεται στην εταιρία για τον αθέμιτο τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί την ηγεμονική θέση του Android στην αγορά των smartphones, προκειμένου να προωθήσει και καθιερώσει την δική της μηχανή αναζήτησης.

   

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επίτροπος Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, μετά από τριετή έρευνα η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google αξιοποιεί το Android, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο 80% των smartphones που κυκλοφορούν παγκοσμίως, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι online αναζητήσεις των χρηστών θα κατευθύνονται στην δική της μηχανή αναζήτησης.

   

  Αυτό η Google το καταφέρνει επιβάλλοντας τρεις περιορισμούς στους κατασκευαστές Android smartphones και τους διαχειριστές δικτύων. Πρώτον απαιτεί από τους κατασκευαστές να προ εγκαθιστούν την εφαρμογή αναζήτησης της Google και τον Chrome browser, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια χρήσης για το Google Play store. Δεύτερον η επιτροπή κατηγορεί την Google ότι προέβη σε πληρωμές μεγάλων κατασκευαστών και διαχειριστών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου αυτοί να εγκαθιστούν την δική της εφαρμογή αναζήτησης στις συσκευές τους. Και τρίτον, η Google απέτρεπε κατασκευαστές να προ εγκαταστήσουν τις εφαρμογές της Google σε συσκευές που έτρεχαν τροποποιημένες εκδόσεις του Android(Android forks).

   

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε 90 ημέρες περιθώριο στην Google προκειμένου να αλλάξει συμπεριφορά και να εναρμονιστεί με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφορετικά η Google κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόστιμο το οποίο φτάνει το 5% των κατά μέσο όρο ημερήσιων εσόδων παγκοσμίως, της μητρικής της εταιρίας Alphabet.

   

  Η Google σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

   

  Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον παρακάτω σύνδεσμο:

   

  European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Antitrust: Commission fines Google €4.34 billion for illegal practices regarding Android mobile devices to strengthen dominance of Google's search engine


  • Like 2

  User Feedback

  Recommended Comments

  Συμφωνώ απόλυτα να τιμωρούνται αυστηρότατα οι πολυεθνικές που δεν χορταίνουν την επιτυχία και το χρήμα που διαθέτουν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές.. Δυστυχώς αυτές οι "ποινές" έρχονται πολύ καθυστερημένα με αποτέλεσμα εταιρείες όπως Microsoft, Google κτλ, να έχουν προλάβει να εξαφανίσουν τον όποιον ανταγωνισμό και να έχουν γίνει τόσο ισχυρές που πλέον το όνειρο του καθενός είναι να εξαγοραστεί από αυτές, άρα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να υπάρξει ανταγωνισμός όσα πρόστιμα και να ρίχνει η ΕΕ. Αναρωτιέμαι αν η γερμανοκρατούμενη ΕΕ θα τιμωρήσει εξίσου αυστηρά και άλλες εταιρείες π.χ. τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το σκάνδαλο με τους ρύπους σχεδόν όλων των γερμανικών αυτοκινήτων της τελευταίας δεκαετίας, τη siemens κτλ.

  Edited by gdp77

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Κάνω την ερώτηση του χαζού. Πως γίνεται αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός να συμβαίνει σε εμάς τους απλούς χρήστες αλλά τα 4 δις να πηγαίνουν στα ταμεία της commission. Αν κάνω δηλαδή μήνυση στη Google και εφόσον υπάρχει δεδικασμένο θα με αποζημιώσουν; 

   

  Πάμε τώρα στα πιο εξειδικευμένα. Αν θυμάστε πριν αρκετά χρόνια αντίστοιχη ποινή αντιμετώπιζε και η Microsoft με την επιλογή των browser. Η Google τότε είχε υποστηρίξει την Commission γιατί ήθελε το fair share με τον Chrome. Άρα για ποια έφεση μιλάει τώρα; Πλέρωνε. 

   

  Πιο πρόσφατα, με Αμερικανό πρόεδρο τον Obama, η Commission επιτέθηκε και στο Facebook, λέγοντας πως παρακολουθεί τους χρήστες ακόμη και όταν κάνουν sign-out. Θυμάστε τι έγινε τότε; Βγήκε μπροστά ο Obama και είπε πως απλά η Commission στοχεύει Αμερικανικές εταιρείες για να προωθήσει τις Ευρωπαικές. Και μετά; Σιγή. Κο κο κο. 

   

  Βρήκε ευκαιρία με τον Trump, ειδικά όπου πριν λίγες ημέρες σε κοινή συνέντευξη με τον Πούτιν κατηγόρησε τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες, όσο αφορά την επιρροή των Ρώσων στις προηγούμενες εκλογές. Έρευνα που κράτησε για τους Αμερικανούς 2 χρόνια, με χιλιάδες αναφορές, ειδήσεις και σκάνδαλα, την πέταξε από το παράθυρο σε 10 δευτερόλεπτα, απέναντι από τον Πούτιν.

   

  Αν συνδέονται κάπως όλα αυτά τα εμπορικά παιχνίδια; Δεν ξέρω. Πάντως μας κοροιδεύουν πατόκορφα.

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  17 minutes ago, trib said:

  Πάντως μας κοροιδεύουν πατόκορφα.

  Αυτό εννοείται!

  Για παράδειγμα θα αναφέρω ότι η Google δεν κερδίζει άμεσα από το λογισμικό της, ούτε από το hardware που πουλάει. Κερδίζει από τα data που συλλέγει. Κανονικά θα έπρεπε κάθε χρόνο να σου παρέχουν δωρεάν καινούριο high-end κινητό με android και να σου λένε "use it". Τα δεδομένα του χρήστη είναι αυτά που τους είναι χρήσιμα, ώστε να καταλήξουν σε διαφημιστικά έσοδα (και όχι μόνο). Το γεγονός ότι εσύ και εγώ πληρώνουμε και από πάνω για να αγοράζουμε συσκευές, είναι κοροϊδία από μόνο του.

   

  Τα ίδια βασικά ισχύουν και με την MS με διαφορετικό όμως τρόπο. Το μοντέλο της MS βέβαια μπορεί να χτυπηθεί σε επίπεδο ανταγωνισμού από το ανοικτό λογισμικό (το οποίο για τους περισσότερους που δεν γνωρίζουν έχει φτάσει σε ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ επίπεδο). Γι' αυτό και η MS έσπρωξε άπειρα $$ για να μπει στην mobile αγορά αλλά απέτυχε. Μην απορήσετε καθόλου αν στο όχι μακρινό μέλλον η MS παρέχει το OS της δωρεάν. Προσωπικά πάντως έχω κατορθώσει και έχω απαλλαγεί από αυτόν τον πονοκέφαλο, μια που έχω μεταβεί 100% σε linux και ανοικτό λογισμικό, καθώς έχω πετύχει να μεταφέρω όλο μου το workflow σε ανοικτές λύσεις χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση -το αντίθετο μάλιστα, θα πρέπει να με πληρώσεις για να δουλέψω ξανά σε windows environment καθώς θα μου λείψουν πολλά πράγματα που δεν θα έχω-.

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.