Jump to content



  • X-kyramas
    X-kyramas

    Νέο ransomware σας επιβάλει πρόστιμο για παράνομο λογισμικό

    Ένας νέος τύπος ransomware ανακαλύφθηκε, ο οποίος ψάχνει για παράνομο λογισμικό στον υπολογιστή σας και μετά απειλεί να δημοσιεύσει τα ευρήματά του στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιείτε, αλλά και να κινήσει νομικές διαδικασίες.

     

    Ερευνητές στην Proofpoint Security ονόμασαν αυτό το malware "Ransoc", το οποίο αντί να κρυπτογραφεί τα αρχεία σας όπως είναι η συνήθης πρακτική αυτών των κακόβουλων προγραμμάτων, ψάχνει στον υπολογιστή σας για παράνομο λογισμικό το οποίο έχετε κατεβάσει, αλλά αποκτάει και πρόσβαση και στους λογαριασμούς του χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το LinkedIn και το Skype.

     

    1479289313-ransoc-1.jpg

     

    Τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ransoc, τα χρησιμοποιεί για να εμφανίσει στον χρήστη μία σελίδα όπου απειλεί το θύμα με νομικές συνέπειες, εκτός βέβαια από την περίπτωση όπου πληρωθεί το "πρόστιμο". Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και στοιχεία και δεδομένα από τους λογαριασμούς του χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα, ποντάροντας στο ότι με αυτόν τον τρόπο ότι το θύμα θα φοβηθεί και θα πληρώσει τα λύτρα.

     

    ransoc-5.jpg

     

    Αντίθετα με την πλειοψηφία των ransomware τα οποία απαιτούν τα λύτρα σε bitcoins ή σε κάρτες money gram, οι κυβερνοεγληματίες πίσω από το Ransoc, ζητούν την πληρωμή σε δολάρια μέσω πιστωτικής κάρτας. Για να πειστούν τα θύματα να πληρώσουν, το σημείωμα για τα λύτρα αναφέρει ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα εφόσον το θύμα δεν κατεβάσει παράνομο λογισμικό για τις επόμενες 180 ημέρες. Προφανώς αυτό είναι ένα κόλπο για να πείσουν τα θύματα να πληρώσουν και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να δουν τα χρήματά τους όσοι πληρώσουν τα λύτρα.

     

    Ευτυχώς το Ransoc χρησιμοποιεί το registry για να τρέχει, οπότε αφαιρείται σχετικά εύκολα. Όπως επιμένουμε πάντα, ισχύει και εδώ η αρχαία ρήση : "το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν", που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα προγράμματα που κατεβάζουμε και τρέχουμε στον υπολογιστή μας.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.