Jump to content


  • yanni
    yanni

    Οι AMD, ARM, Huawei, IBM, Mellanox, Qualcomm, Xilinx δημιουργούν την κοινοπραξία CCIX Accelerator

    Οι IBM, ARM και AMD βρίσκονται ανάμεσα στις εταιρίες που αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να δημιουργήσουν έναν νέο τύπου διασύνδεσης, ο οποίος θα επιτρέψει σε chip από διαφορετικές εταιρίες και με διαφορετικές αρχιτεκτονικές να επικοινωνήσουν απευθείας χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης πολύπλοκου λογισμικού. Το νέο αυτό πρότυπο διασύνδεσης ονομάζεται CCIX ή αλλιώς, Cache Coherent Interconnect for Accelerators.

     

    Το νέο CCIX θα κάνει πιο αποτελεσματικούς τους servers και ικανότερους στο να διαχειριστούν μεγάλο όγκο δεδομένων, όπως data analytics, machine learning, 4G και 5G wireless networking, video analytics και network-functions virtualization (NFV). Το CCIX θα επιτρέψει σε CPUs, GPUs, DSPs και FPGAs να μεταφέρουν δεδομένα απρόσκοπτα ανάμεσα σε συστήματα που αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες.

     

    Οι σύγχρονες ανάγκες επεξεργασίας δεδομένων απαιτούν οι επιταχυντές όπως οι DSPs, οι GPUs και οι FPGAs, να είναι σε θέση να μεταφέρουν γρήγορα και αποτελεσματικά μεγάλο όγκο δεδομένων από και προς τις CPUs, είτε πρόκειται για x86 chips είτε για επεξεργαστές Power της IBM, είτε SOCs της ARM. Ένας κοινός τύπος διασύνδεσης που επιτρέπει σε εντελώς διαφορετικά chip να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, θα αυξήσει πολύ τις δυνατότητές τους.

     

    574bfd4e64eff-CCIX2.jpg

     

    Αν και η δημιουργία ενός τύπου διασύνδεσης όπως το CCIX, είναι πολύ δύσκολη εργασία, τα κέρδη και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με το PCIe bus που συχνά χρησιμοποιείται σήμερα, θα είναι τεράστια, όπως αναφέρουν και οι αναλυτές, επιτρέποντας δυνατότητες προσθήκης επιταχυντών σε οποιονδήποτε τύπο επεξεργαστή με μεγάλη ευκολία. Το PCIe έχει άνω των 10 χρόνων ηλικία και δεν έχει κατασκευαστεί ώστε να προσφέρει πολύ υψηλό bandwidth διατηρώντας παράλληλα το latency χαμηλά.

     

    Να θυμίσουμε ότι πέρσι η Intel εξαγόρασε την Altera, η οποία κατασκευάζει FPGAs, για 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που δείχνει την σημασία των επιταχυντών σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Η Intel αναμένεται να δημιουργήσει την κατάλληλη αρχιτεκτονική ώστε να εκμεταλλευτεί την ισχύ των επεξεργαστών της σε συνδυασμό με τις FPGΑs της Altera. Αλλά και η IBM από την μεριά της έχει αναπτύξει την τεχνολογία Cache-Coherent Accelerator Processor Interconnect (CAPI) για επικοινωνία ανάμεσα στους  Power8 και τις FPGAs της Xilinx, ενώ και η Nvidia με το NVLink έχει βελτιώσει την διασύνδεση των GPU της με τους επεξεργαστές Power της IBM. Η διαφορά του CCIX έναντι των CAPI, NVLink και της Intel, είναι ότι δεν είναι κλειδωμένο σε έναν κατασκευαστή.

     

    Πηγή: IBM, AMD, ARM, Others Look to Unite CPUs, Accelerators

     


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.