Jump to content


  • X-kyramas
    X-kyramas

    Οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια στοίχισε στη Microsoft το αποτυχημένο πείραμα της Nokia

    H Microsoft δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και ο λόγος είναι το αποτυχημένο πείραμά της Nokia. H εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναδιαρθρώνει (ξανά) το τμήμα των smartphones σβήνοντας από τον ισολογισμό της 950 εκατομμύρια δολάρια και απολύοντας επιπλέον 1850 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 1350 βρίσκονται στη Φινλανδία.


    Οι περικοπές αυτές έρχονται ένα χρόνο σχεδόν μετά τη απώλεια 7.6 δισεκατομμυρίων και 7,800 θέσεων εργασίας. Μόνο ένα μικρός αριθμός πρώην εργαζομένων στη Nokia θα παραμείνει στη Microsoft, η οποία αποσύρεται οριστικά από την κατασκευή smartphones. H Microsoft σπατάλησε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγοράζοντας τη  Nokia με επιπλέον κόστος την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αρχικά η Microsoft είχε προσλάβει 25,000 εργαζόμενους της Nokia ως μέρος της εξαγοράς με αντίτιμο τα 7.2 δισεκατομμύρια δολάρια του τμήματος τηλεφώνων της Nokia.

     

    Η αμφιλεγόμενη συμφωνία αυτή είχε σχεδιαστεί από τον προηγούμενο πρόεδρο της Microsoft, τον Steve Ballmer. Από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα CEO ο Satya Nadella, ήταν ξεκάθαρο  ότι ο νέος CEO δεν ενδιαφερόταν για το κομμάτι αυτό. Ο Nadella είχε ανακοινώσει μία στρατηγική μακριά από "συσκευές και υπηρεσίες", λίγους μήνες μόνο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Nokia, ενώ τον περασμένο χρόνο η στρατηγική της εταιρίας απομακρύνθηκε τελείως από την κατασκευή τηλεφώνων.

     

    nokia-microsoft-acquisition-970x0.jpg

     

    Πολλοί θα ισχυριστούν ότι η Microsoft δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαγοράσει τη Φινλανδική εταιρία, αφού η Nokia είχε τον έλεγχο του 90 τοις εκατό της αγοράς των Windows Phones, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα άλλαζε λειτουργικό και θα υιοθετούσε το Android.  Το αντίστοιχο αποτυχημένο πείραμα της Google, με σκοπό να κατασκευάζει μόνη της τα Android τηλέφωνα, κατέληξε στο να πουλήσει τη Motorola στη Lenovo έναντι 2.91 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόλις δύο χρόνια αφότου την είχε εξαγοράσει για 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια ενώ η επένδυση αυτή της Google της άφησε μία τεράστια συλλογή από πολύτιμες πατέντες, δεν γνωρίζουμε αν αποκόμισε από τη Nokia παρόμοια οφέλη και η Microsoft .

     

    Ίσως δεν μάθουμε ποτέ τους αληθινούς λόγους που η Microsoft εξαγόρασε το τμήμα τηλεφώνων της Nokia, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρία σπατάλησε δισεκατομμύρια προσπαθώντας να μπει στο παιχνίδι των κινητών συσκευών. 

     

    Φήμες αναφέρουν ότι η Microsoft ετοιμάζει ένα τηλέφωνο για τη σειρά Surface, αλλά μάλλον θα απευθύνεται σε πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς που  θα ενδιαφέρεται για εκδόσεις των Windows για τηλέφωνα, και σίγουρα  δεν θα μπορέσει να αναστρέψει την καθοδική πορεία των Windows Phones.

     

    Πηγή : theverge


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.