Jump to content



  • X-kyramas
    X-kyramas

    Ο DeepMind της Google κέρδισε τον Lee Se-dol στο Go

     Ένα μεγάλο βήμα έγινε στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με το AlphaGo, το πρόγραμμα που ανέπτυξε η ομάδα του DeepMind της Google.

     

    O παίχτης του Go με τα εννέα dan στο παιχνίδι αυτό, Lee Se-dol, στην πρώτη από τις πέντε ιστορικές παρτίδες που θα λαμβάνουν χώρα στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, παραιτήθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες, χάνοντας έτσι για πρώτη φορά από έναν υπολογιστή. Το βραβείο για τον νικητή ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

     

     

    Ο  Lee Se-dol δήλωσε μετά το παιχνίδι : "Έμεινα έκπληκτος. Δεν περίμενα να χάσω. Δεν περίμενα ότι το AlphaGo θα παίξει τόσο τέλεια την παρτίδα."

    Ο ιδρυτής της ομάδας DeepMind founder Demis Hassabis δήλωσε ότι "τρέφει μεγάλο θαυμασμό για τον Lee Se-dol και τις απίστευτες ικανότητές του", περιγράφοντας το παιχνίδι ως "με τεράστιο ενδιαφέρον" and "πολύ έντονο". Ο αρχηγός της ομάδα David Silver δήλωσε ότι "ήταν ένα απίστευτο παιχνίδι που έφτασε το AlphaGo στα όριά του".


    Το Go είναι ένα αρχαίο κινέζικο παιχνίδι που έχει χαρακτηριστεί ως μία μεγάλη πρόκληση για την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ τα προγράμματα πια είναι ικανά να κερδίσουν τους ανθρώπους σε παιχνίδια όπως το σκάκι και η ντάμα, το υψηλό  επίπεδο διαίσθησης και αξιολόγησης που απαιτείται από το παιχνίδι Go το έχει κάνει δύσκολο για τους ψηφιακούς αντιπάλους.


    Το πρόγραμμα AlphaGo της DeepMind είναι το πιο εξελιγμένο, αφού χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα από΄νευρωνικά δίκτυα και αυτόματη εκμάθηση. Τον περασμένο χρόνο κατάφερε να κερδίσει τον πρωταθλητή Ευρώπης Fan Hui αλλά το επίπεδο του Lee Se-dol είναι πολύ ανώτερο.

     


    "Δεν μετανιώνω που αποδέχτηκα την πρόκληση. Είμαι σοκαρισμένος, το παραδέχομαι αλλά ότι έγινε, έγινε. Το ευχαριστήθηκα το παιχνίδι και ανυπομονώ για το επόμενο. Νομίζω ότι απέτυχα στο αρχικό άνοιγμά μου και αν βελτιωθώ σε αυτόν τον τομέα νομίζω ότι θα έχω περισσότερες πιθανότητες να κερδίσω". Ο Lee αιφνιδιάστηκε από το πόσο δυνατό ήταν το άνοιγμα του AlphaGo αλλά και από μερικές αναπάντεχες κινήσεις του.

    Άσχετα με το τι θα γίνει στις επόμενες ημέρες στις  αναμετρήσεις που απομένουν, η νίκη του AlphaGo είναι μία τεράστια στιγμή για την τεχνητή νοημοσύνη.

     

    "Ήταν ένα αμφίρροπο παιχνίδι γεμάτο ένταση", δήλωσε ο Hassabis. "Όταν μπήκαμε στο παιχνίδι σκεφτήκαμε ότι όλα είναι πιθανά και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε ακόμα αφού απομένουν ακόμα τέσσερα παιχνίδια".

     

    Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το πρώτο παιχνίδι :

     

     


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.