Jump to content



  • yanni
    yanni

    Πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ ρίχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Alphabet

    Οι ρυθμιστικές αρχές των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν στην Alphabet(Google) πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, επειδή η εταιρία εκμεταλλεύεται την ηγεμονική της θέση στον χώρο της online αναζήτησης, προωθώντας με αθέμιτες πρακτικές τα δικά της προϊόντα έναντι των άλλων εταιριών.

     

    Σύμφωνα με την επιτροπή, η Alphabet ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες πωλήσεων εις βάρος ανταγωνιστικών εταιριών. Η επιτροπή δίνει στην εταιρία 90 ημέρες να σταματήσει τις πρακτικές αυτές, ειδάλλως κινδυνεύει με πρόστιμο το οποίο θα φτάσει το 5% του παγκόσμιου τζίρου της.

     

    Το πρόστιμο αυτό έρχεται μετά από έρευνες επτά ετών, τα αποτελέσματα των οποίων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Alphabet ευνοεί συστηματικά στις αναζητήσεις τα δικά της προϊόντα, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα αυτά των ανταγωνιστών της. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιτροπή, εμποδίζοντας άλλες εταιρίες να είναι ανταγωνιστικές και να καινοτομήσουν, αλλά περισσότερο εμποδίζει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν την δυνατότητα να έχουν πρακτικά το δικαίωμα μιας ανεπηρέαστης επιλογής.

     

    Οι έρευνες ήταν αποτέλεσμα παραπόνων των εταιριών Yelp, TripAdvisor, Foundem, News Corp και FairSearch. Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ, με το προηγούμενο να ήταν αυτό που είχε επιβληθεί στην Intel το 2009 για τις μονοπωλιακές τακτικές της εις βάρος της AMD. Η Alphabet διατηρεί το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση και τουλάχιστον να καθυστερήσει σημαντικά την καταβολή του προστίμου αυτού.

     

    Η απόφαση αυτή όμως δημιουργεί σίγουρα αρνητικό προηγούμενο για την εταιρία, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει την Alphabet και για εκμετάλευση του λειτουργικού Android στα smartphones, επίσης με αθέμιτο τρόπο απέναντι στους ανταγωνιστές της, αλλά και για το μπλοκάρισμα ανταγωνιστών της στην αγορά της online διαφήμισης.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.