Jump to content


  • yanni
    yanni

    Σημαντικές αυξήσεις και στις τιμές των μνημών για κάρτες γραφικών

    Στο παρελθόν σας είχαμε ενημερώσει για τις αυξήσεις των τιμών των μνημών για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και για τις αυξήσεις των μνημών τύπου NAND flash που χρησιμοποιούνται στις κάρτες μνήμης, αλλά και στους SSDs. Το αποτέλεσμα το έχουμε ήδη δει, με τα προϊόντα που επηρεάζονται από αυτές τις αυξήσεις, όπως για παράδειγμα μνήμες DDR4, SSD και κάρτες μνήμης SD, να έχουν δει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τους. Και ενώ οι τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα, έλεγαν ότι θα χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για να δούμε οι τιμές στα προϊόντα αυτά να ομαλοποιούνται ή αλλιώς να πέφτουν, τα τελευταία νέα θέλουν το πρόβλημα να επεκτείνεται και στις κάρτες γραφικών.

     

    Όπως αναφέρει το Digitimes και αναπαράγουν και άλλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, Samsung και SK Hynix προχώρησαν αυτό το μήνα σε πολύ σημαντικές αυξήσεις των τιμών των μνημών για κάρτες γραφικών. Οι αυξήσεις αυτές φτάνουν το 30% και μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι θα επηρεάσουν με άσχημο τρόπο για τον καταναλωτή τις τιμές των καρτών γραφικών, αλλά και των laptops. Οι αυξήσεις μάλιστα στις τιμές αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στον Σεπτέμβρη.

     

    Όπως και στις περιπτώσεις των μνημών συστήματος, αλλά και των NAND flash, οι αυξήσεις αυτές για άλλη μια φορά οφείλονται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση για μνήμες φορητών συσκευών, δηλαδή για μνήμες που προορίζονται για smartphones και tablets, αλλά και για μνήμες που προορίζονται για servers. Τόσο η Samsung όσο και η SK Hynix φαίνεται να παίρνουν γραμμές παραγωγής μνημών VRAM για κάρτες γραφικών και να τις μετατρέπουν σε γραμμές παραγωγής μνημών για φορητές συσκευές, αλλά και σε γραμμές παραγωγής μνημών για servers.

     

    Οι αλλαγές αυτές, όπου δίνεται προτεραιότητα στην παραγωγή μνημών για smartphones και severs, δεν είναι κάτι το νέο, μιας και αποτελεί την βασική αιτία της ανόδου των τιμών των DDR4 μνημών. Μάλιστα δεν αναμένεται η κατάσταση να βελτιωθεί μελλοντικά, με τους κατασκευαστές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους που δημιουργεί η μειωμένη αυτή παραγωγή, έναντι της αυξημένης ζήτησης. Ακόμα χειρότερα, η SK Hynix είχε αναφέρει πρόσφατα ότι οι πελάτες της ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 2,5 υψηλότερο τίμημα για μνήμες HBM2 έναντι μνημών HBM1, κάτι που ίσως η εταιρία τελικά να το εκμεταλλευτεί. Ερωτηματικό αποτελεί η Micron για την οποία δεν έχει ακουστεί ακόμα κάτι. Η Micron είναι ο μόνος κατασκευαστής μνημών GDDR5X και μένει να δούμε αν θα εκμεταλλευτεί και αυτή την διαμορφούμενη κατάσταση.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.