Jump to content



  • yanni
    yanni

    Συμπεριφορά κακόβουλου λογισμικού καταλογίζεται στο Hola!

    .
    Αν κάποιος από την Ελλάδα θέλει να παρακολουθήσει κάποια σειρά στο Netflix, δεν θα μπορέσει, μιας και το Netflix δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Οπότε όταν πάει να συνδεθεί με ip από Ελλάδα, θα διαβάσει σχετικό μήνυμα που θα τον ενημερώνει ότι η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη στην χώρα μας. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο VPN, το οποίο ουσιαστικά θα περάσει την κίνηση μέσα από κάποιο σύστημα με έδρα την Αμερική, δίνοντάς του και ip Αμερικής και κατ' επέκταση πρόσβαση στην υπηρεσία στην οποία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση με απευθείας σύνδεση. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν VPN υπηρεσίες, αλλά όπως συνήθως, η πιο δημοφιλής είναι η δωρεάν.

     

    Το Hola! εγκαθίσταται ως πρόσθετο στους browsers και ουσιαστικά πρόκειται για peer to peer VPN. Όποιος εγκαθιστά το Hola! αυτομάτως λειτουργεί ως μια VPN έξοδος για κάποιον άλλον χρήστη. Αν κάποιος από την Ελλάδα θέλει να δει κάποια σειρά στο Netflix, το Hola! θα του δώσει την ip ενός χρήστη στην Αμερική και η κίνηση θα περάσει μέσα από τον υπολογιστή στην Αμερική. Αν κάποιος στην Αμερική θέλει να χρησιμοποιήσει κάποια υπηρεσία που παρέχεται μόνο στην Ελλάδα, το Hola! θα του δώσει μια Ελληνική ip κάποιου χρήστη που διαμένει στην Ελλάδα και έχει εγκατεστημένο το Hola!, περνώντας την κίνηση μέσω του υπολογιστή του Έλληνα χρήστη.

     


    Hola!2

     


    Αυτός ήταν ανέκαθεν ο τρόπος λειτουργίας του Hola!. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι η εταιρία διαθέτει το bandwidth των χρηστών του Hola! σε μια άλλη υπηρεσία που ονομάζεται Luminati κατόπιν αμοιβής. Η Luminati προσφέρει την δυνατότητα στον οποιονδήποτε να περάσει την κίνησή του μέσω των "Super Proxies" της, ουσιαστικά μέσω των υπολογιστών των εκατομμυρίων χρηστών του Hola!.

     

    Δεδομένου ότι το Luminati λειτουργεί ως δίκτυο Tor, οι αγοραστές της υπηρεσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις συνδέσεις των χρηστών του Hola! για παράνομες χρήσεις, όπως είναι παρακολούθηση παιδικής πορνογραφίας, πρόσβαση σε παράνομες αγορές ή για εκτέλεση κακόβουλων δραστηριοτήτων. Το δίκτυο Luminati προσφέρει ανωνυμία στους πελάτες του, δεδομένου ότι οι αρχές βλέπουν απέναντί τους την ip του χρήστη του Hola! και όχι αυτού που επιδίδεται στις παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του 8chan, το δίκτυο Luminati και κατ' επέκταση χιλιάδες συστήματα ανυποψίαστων χρηστών του Hola!, ήδη χρησιμοποιήθηκε για να εκτελεστεί μια DDOS επίθεση στο 8chan.

     

    Η τελευταία ενημέρωση που έχει γίνει στο FAQ του Hola! δηλώνει ξεκάθαρα το πως θα χρησιμοποιηθεί η σύνδεση internet του χρήστη. Η εταιρία πάντως ισχυρίζεται ότι το δίκτυο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές ενέργειες, ότι η υπηρεσία εποπτεύεται και τυχόν χρήση της για παράνομες ενέργειες, θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί στις αρχές η πραγματική ip αυτού που προέβη στην ενέργεια αυτή και όχι η ip του χρήστη του Hola! μέσω του οποίου πέρασε η κίνηση.

     

    Αυτό δεν αποκλείει βέβαια κάποιος χρήστης του Hola! να μπλέξει άθελά του, οπότε όποιος εγκαθιστά το εν λόγω πρόσθετο θα πρέπει να γνωρίζει ότι εκείνη την στιγμή, εκτός από πρόσβαση στην αγαπημένη του υπηρεσία, ίσως να παίρνει πακέτο και το ρίσκο να προσπαθεί να αποδείξει αργότερα ότι δεν έχει σχέση με τυχόν παράνομες ενέργειες. Πολλοί χρήστες πάντως αγνοούσαν πλήρως το πως λειτουργούσε το Hola! όπως φαίνεται και στο παρακάτω thread του Reddit.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.