Jump to content



  • yanni
    yanni

    Συνολικό πρόστιμο 111 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τέσσερις εταιρίες για price fixing

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επιβάλει πρόστιμο συνολικού ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ σε Asus, Denon & Marantz, Phillips και Pioneer, ισχυριζόμενη ότι οι εταιρίες αυτές καθόριζαν τις ελάχιστες τιμές πώλησης των προϊόντων τους, απαγορεύοντας σε ηλεκτρονικά καταστήματα να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες από τις προτεινόμενες τιμές λιανικής. Σε περίπτωση που κάποιο κατάστημα επιχειρούσε να πουλήσει κάποιο προϊόν σε χαμηλότερη τιμή από την προτεινόμενη τιμή λιανικής, αντιμετώπιζε κυρώσεις από τις εταιρίες αυτές.

     

    Η πρακτική αυτή των εταιριών είναι αντίθετη στους αντιμονοπωλιακούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και δεν επιτρέπει την πτώση των τιμών λόγω ανταγωνισμού στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές να μην απολαμβάνουν την χαμηλότερη δυνατή τιμή, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οικονομικά. Οι τέσσερις προαναφερθείσες εταιρίες, χρησιμοποιούσαν λογισμικό προκειμένου να παρακολουθούν τις τιμές των προϊόντων τους στα ηλεκτρονικά καταστήματα και σε περίπτωση που ανίχνευαν κάποιο προϊόν να πωλείται χαμηλότερα από την προτεινόμενη τιμή λιανικής, επενέβαιναν. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως το 2015. Από τις τέσσερις εταιρίες η ASUS είναι αυτή που καλείται να πληρώσει το υψηλότερο πρόστιμο στα 63,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Phillips ακολουθεί με 29,4 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο. Pioneer και Denon & Maranz καλούνται να πληρώσουν 10,1 και 7,7 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Τα πρόστιμα αυτά είναι μειωμένα από 40-50 τις εκατό επειδή οι προαναφερθείσες εταιρίες συνεργάστηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

     

    Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής επιτροπής εδώ: European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Antitrust: Commission fines four consumer electronics manufacturers for fixing online resale prices


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.