Jump to content


  • yanni
    yanni

    Τα πρώτα δοκιμαστικά 10nm chips αναμένει η ARM από την TSMC

    Η ARM ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την TSMC ολοκλήρωσε το tape-out του πρώτου της 10nm chip. Το νέο chip ενσωματώνει τους νέους πυρήνες της ARM με κωδική ονομασία "Artemis" και δείχνει ότι η ARM είναι έτοιμη για την μετάβαση στην νέα αυτή μέθοδο κατασκευής.

     

    Μάλιστα το tape-out, αν και ανακοινώθηκε μόλις τώρα, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2015 και η εταιρία ετοιμάζεται να λάβει τα πρώτα δοκιμαστικά chip από την TSMC. Τα δοκιμαστικά αυτά chips θα δώσουν τόσο στην ARM όσο και στην TSMC την δυνατότητα να αξιολογήσουν και να τα βελτιστοποιήσουν. Το test chip της ARM ενσωματώνει τέσσερις πυρήνες Artemis, μία Mali GPU με έναν πυρήνα και τα απαραίτητα IP blocks και I/O interfaces, ώστε αυτό να αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι θα πρέπει να αναμένουν οι κατασκευαστές στο άμεσο μέλλον.

     

    573ecc39afd88-ARM10nm1.jpg

     

    ARM 10nm 2.jpg

     

    Η TSMC υπόσχεται με την νέα της τεχνολογία κατασκευής των 10nm FinFET μεγάλη αύξηση στην πυκνότητα η οποία φτάνει έως και το 2,1x σε σύγκριση με τα 16nm FinFET. Παράλληλα η νέα μέθοδος κατασκευής θα προσφέρει 11-12% επιπλέον επιδόσεις ή εναλλακτικά 30% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στην ίδια συχνότητα λειτουργίας.

     

    ARM 10nm 3.jpg

     

    Όσον αφορά τον πυρήνα Artemis, αυτός θα προσφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας έναντι του A72, ενώ αργότερα αναμένεται να φτάσει και τις συχνότητες λειτουργίας που επιτυγχάνει σήμερα ο A72.

     

    ARM 10nm 4.jpg

     

    Η TSMC αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή των 10nm στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ συσκευές με 10nm chips αναμένεται να δούμε στα μέσα του 2017. Οι νέοι πυρήνες Artemis αναμένεται να βρεθούν στις κορυφαίες συσκευές, προσφέροντας υψηλότερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

     

    ARM 10nm 5.jpg

     

    ARM 10nm 6.jpg

     

    Πηγή: ARM Announces 10FF "Artemis" Test Chip


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.