Jump to content
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Το μερίδιο χρήσης Linux φτάνει σε ιστορικά υψηλά, συνεχίζοντας το momentum των τελευταίων μηνών

  Μπήκαμε στον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι διατέθηκαν τα νέα στατιστικά στοιχεία του Ιουνίου για το μερίδιο χρήσης των δημοφιλών λειτουργικών συστημάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων NetMarketshare, το Linux συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιο χρήσης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό ποσοστό 3,61% (σε σχέση με το 3,17% του Μαΐου).

   

  large.2linux-market-share-2020.png

   

  Πλέον μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι η αύξηση που καταγράφεται δεν είναι ένα στατιστικό λάθος αλλά μια σαφή τάση. Για να το θέσουμε διαφορετικά, εάν πρόκειται περί λάθους, είναι ένα συνεπές λάθος...

   

  Όπως και τους προηγούμενους μήνες, η αύξηση φαίνεται να οδηγείται από διανομές που βασίζονται στο Ubuntu. Η συγκεκριμένη διανομή φαίνεται να χρησιμοποιείται από το 2,57% των χρηστών. Το Linux Mint μετριέται ξεχωριστά και σύμφωνα με την NetMarketshare έχει ποσοστό 0,0%. (σ.σ. Αυτή η μέτρηση δεν φαίνεται καθόλου σωστή σύμφωνα με τα στατιστικά χρήσης των διανομών π.χ. από το distroWatch και μάλλον η μεθοδολογία συγκέντρωσης των δεδομένων μπερδεύει το Linux Mint, που είναι ubuntu-based, με το Ubuntu).

   

  Σημαίνουν όλα αυτά ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό χρηστών Linux; Όχι. Το Linux είναι ακόμα ένα από τα μικρότερα ψάρια του ωκεανού (για χρήση στο Desktop). Σίγουρα όμως το Linux αυξάνει τη δημοφιλία του και όλο και περισσότεροι το δοκιμάζουν κάθε μέρα. Η NetMarketshare δηλώνει ότι η μεθοδολογία της μπορεί και συγκεντρώνει δεδομένα από εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέψεις σε κάποια μη ανακοινωμένα, αλλά δημοφιλή, sites.

   

  Η συγκεκριμένη τάση είναι σίγουρα κάτι συναρπαστικό, ειδικά για τους θιασώτες του Linux, όμως δεν καταγράφεται από άλλες εταιρείες μετρήσεων. Η StatCounter, μια άλλη υπηρεσία web μετρήσεων, δεν δείχνει να καταγράφει μια τέτοια αύξηση:

   

  large.3no-movement.jpg

   

  Ούτε και αυτό βέβαια σημαίνει ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Οι μεθοδολογίες είναι διαφορετικές και είναι λογικό να καταλήγουν σε διαφορετικές μετρήσεις. 

   

  Το πραγματικό ποσοστό του Linux στο Desktop είναι δύσκολο να καταγραφεί, καθώς δεν υπάρχουν "πωλήσεις" ή άλλα επίσημα δεδομένα του λειτουργικού. Επίσης είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς για ποιον λόγο αυξάνεται το μερίδιο χρήσης του. Μπορεί απλά να έχει βελτιωθεί το λογισμικό μετρήσεων και τώρα να αντιλαμβάνεται το Linux καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί αυτή την περίοδο οι άνθρωποι να χρησιμοποιούσαν περισσότερο τους υπολογιστές τους στο σπίτι (με Linux), εφόσον δεν πήγαιναν στις δουλειές του ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι, κρίνοντας από τα δεδομένα των ISO downloads, του distroWatch, του snap store, του steam store κτλ., το ποσοστό χρήσης Linux είναι παραπάνω από ό,τι πιστεύουν πολλοί.  User Feedback

  Recommended Comments

  To πρόβλημα είναι με την μέτρηση δημοφιλίας των λειτουργικών είναι πως δεν μπορούν να μετρήσουν πωλήσεις μιας και ελάχιστα μηχανήματα πωλούνται με προεγκατεστημένη κάποια διανομή. Επίσης οι διανομές μέχρι τώρα δεν είχαν κάποια μέθοδο μέτρησης του αριθμού των χρηστών που χρησιμοποιούν το linux. Μόνο από την επισκεψιμότητα σε site μπορούσαμε να αποκτήσουμε κάποια ιδέα για το μερίδιο χρήσης.


  Σιγά σιγά αυτά τα προβλήματα διαφοροποιούνται, είναι σίγουρο ότι θα δούμε αυτό το ποσοστό να ανεβαίνει και άλλο  στο desktop αν και είμαστε πολύ μακριά από το να χαρακτηρίσουμε το linux mainstream.

  Σίγουρα όμως είναι μια στιβαρή επιλογή, ασφαλής και ταχέως αναπτυσόμενη ειδικά τώρα που το ανακαλύπτουν οι εταιρίες και προσπαθούν να μπουν στην αγορα του.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.