Jump to content
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Φήμες εμφανίζουν τους δειγματικούς Zen 3 Ryzen 4000 επεξεργαστές με 20% βελτιωμένο IPC. Μπορεί να είναι αλήθεια;

  Οι φήμες θέλουν τους επόμενους Ryzen επεξεργαστές να διαθέτουν σημαντικά βελτιωμένη IPC απόδοση. Βασισμένοι στην αρχιτεκτονική Zen 3, οι νέοι επεξεργαστές θα έχουν πιθανόν κάποιες εμφανείς διαφορές στις επιδόσεις, κέρδος στην ενεργειακή απόδοση και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των χρηστών, όμως, είναι στραμμένο στην αύξηση του IPC.

   

  Μια αύξηση της τάξης 10-15% θεωρείται ήδη πολύ υψηλή. Θα ασκήσει ακόμα περισσότερη πίεση στην Intel η οποία προσπαθεί να ξεζουμίσει όσο είναι εφικτό τη μέθοδο ολοκλήρωσης 14nm για να κυκλοφορήσει ανταγωνιστικά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι νεοφερμένοι Comet Lake (10η γενιά Core) επεξεργαστές, που ανεβάζουν τον αριθμό των πυρήνων στους 10 (για το Desktop) με αυξημένους χρονισμούς.

   

  Η AMD, στο μεταξύ, παράγει όλο και περισσότερους επεξεργαστές Zen 2 στα 7nm. Στο Desktop ονομάζονται Ryzen 3000, ενώ στο mobile Ryzen 4000 (προκαλεί σύγχυση, αλλά αυτή την ονοματολογία έχει επιλέξει η AMD). Κοιτώντας το μέλλον, οι Zen 3 είναι προγραμματισμένοι να παρουσιαστούν στο τρέχον έτος, με τις όποιες επιπλοκές και καθυστερήσεις προκλήθηκαν από την πανδημία.

   

  Οι Zen 4 μάλλον θα κατασκευάζονται στα 5nm, αλλά οι πιο σύντομα ερχόμενοι Zen 3 θα κατασκευάζονται με μια βελτιωμένη μέθοδο 7nm (που η AMD δεν αποκαλεί 7nm+). Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις, ένας αξιοσέβαστος πληροφοριοδότης, ο Ice Universe, ανήρτησε ένα ενδιαφέρον μήνυμα στα Weibo Forums. Ο χρήστης του Twitter @chiakokhua μπήκε στον κόπο να μεταφράσει για την κοινότητα το μήνυμα του Ice Universe και οι πληροφορίες διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο:

   

   

   

  Το μήνυμα αναφέρει ότι κυκλοφόρησαν φήμες ανάμεσα σε μηχανικούς δύο πολύ γνωστών OEMs που δείχνουν ότι οι επιδόσεις των δειγματικών (engineering samples) Zen 3 επεξεργαστών έχουν ανέλθει σε "ανησυχητικό επίπεδο".  Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες οι Ryzen 4ης γενιάς θα νικήσουν την Intel κατά απόλυτο τρόπο τόσο στην απόδοση, όσο και στην κατανάλωση. Η AMD υποστηρίζει ότι η θεωρητική βελτίωση για τους Zen 3 κυμαίνεται από 15 έως 17%. Όμως στις δοκιμές φάνηκε πραγματική βελτίωση που ξεπερνούσε ακόμα και αυτά τα ποσοστά. Η μετάφραση ολοκληρώνεται με την επιφωνηματική φράση "επιτέλους, AMD, ναι!!!".

   

  Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από φήμες, όμως αν συνδυαστούν με τις δηλώσεις του Forrest Norrod,  ανώτερου αντιπροέδου, της AMD, μπορεί να αληθεύουν. Ο Forrest Norrod, είχε δηλώσει τον προηγούμενο Νοέμβριο ότι οι EPYC "Milan" επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 3 θα φέρουν στο προσκήνιο επιδόσεις που είναι απόλυτα συμβατές με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια νέα αρχιτεκτονική. Έχοντας κατά νου ότι οι Zen 2 έφεραν βελτίωση 15% κατά μέσο όρο, χωρίς να αποτελούν νέα αρχιτεκτονική αλλά βελτίωση των Zen+, τότε είναι πιθανό οι Zen 3 να ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. Εάν τέτοια ποσοστά επαληθευτούν, τότε η AMD πρόκειται να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά της αγοράς των επεξεργαστών.

   

  Οι Zen 3 πρόκειται να αξιοποιούν το AM4 socket και, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ίδια την AMD, θα είναι συμβατοί με τις υπάρχουσες μητρικές X570 και B550.

   


  • Like 6
  • Wow 2

  User Feedback

  Recommended Comments

  2 hours ago, GoMaR said:

  Πότε με το καλό ;; Σεπτέμβρη η μπα;

   

  Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Μόνο υποθέσεις. Αν θες τη δικιά μου, εγώ πιστεύω να τους παρουσιάσει Οκτώβριο (paper launch) και κυκλοφορία το 21... Είναι και στη μέση η συμφωνία με Sony και MS που μπορεί να έχουν συμφωνήσει να μην κυκλοφορήσει νέα προϊόντα για PC πριν βγουν οι νέες κονσόλες. Να δούμε αν θα πέσω μέσα...

  • Like 2
  • Confused 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αν βγεί αληθινό, σούπερ.
  Αρκεί βεβαίως να μην έχει κάνει "pull an Intel" και να συγκρίνει π.χ. 3GHz Zen 2 με 4.2GHz Zen 3.

  Γενικότερα αν σε CpC ( Clock per Clock ) έχει μια άυξηση 10-15% σε σχέση με τον αντίστοιχο σε cores 3xxx μοντέλο, τότε είναι μεγάλο κατόρθωμα, και πιθανότατα πρωτοκαθεδρία της AMD και στο gaming και στις εφαρμογές που υστερούσε λόγω IPC.

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  1) Μιλάμε για IPC "instructions per clock" οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με επεξεργαστές με μικρότερους χρονισμούς. O χρονισμός είναι αδιάφορος.

   

  20 minutes ago, billpeppas said:

  στις εφαρμογές που υστερούσε λόγω IPC.

  2) Το IPC των Zen 2 είναι καλύτερο από τους κορυφαίους και πιο ψηλά χρονισμένους Intel. Απλά οι Intel βγαίνουν μπροστά σε single-thread benchmarks λόγω ρολογιών. Αυτό αποδεικνύεται από benchmarks. Στις εφαρμογές που λες ότι υστερεί η AMD είναι απλά φτιαγμένες για να εκμεταλλεύονται Intel αρχιτεκτονική και δεν τίθεται θέμα υψηλότερου IPC (για stock ρολόγια πάντα). Στο δε gaming και πάλι μιλάμε για τίτλους με "σάπιο" πλέον κώδικα που δεν εκμεταλλεύονται τους σύγχρονους πολυπύρηνους. Συμφωνώ όμως ότι αν η AMD παρουσιάσει Zen 3 με 20% (και 10% να είναι δεν θα αλλάξει κάτι) πάνω IPC, τότε θα μιλάμε για την ΑΠΟΛΥΤΗ επικράτηση σε όλα τα επιπέδα, απόλυτο  performance single thread και multi-thread, performance/watt και IPC 

  Edited by gdp77
  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  IPC test clock per clock μεταξύ zen 2 & zen 3 λέω.
  Εννοείται πως θα πρέπει να ανεβάσουν και τα clocks τους ( ειδάλλως θέλουν μεγάλη αύξηση στο IPC για να περάσει σε single & light threaded scenarios ένας 4.2GHz Zen3 έναν αντίστοιχο Intel στα 5.2GHz π.χ.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  18 hours ago, GoMaR said:

  Πότε με το καλό ;; Σεπτέμβρη η μπα;

  Aρχικα ήταν για Ιουλιο/Αυγουστο, αλλα λογω covid-19, θα παει για Σεπτεμβρη/Οκτωβρη

  Για το Α0 stepping τα ρολογια ειναι τα παρακατω.

   

  4950x 3,7base/4,6 turbo

  4800x 4.0base/4.6 turbo

   

  Aντε να παρουν 100-200mhz αν κυκλοφορησει με αλλο stepping (με Α1 κυκλοφορουν τα renoir), μιας και τα 7nm tsmc ειναι ήδη καιρο στην αγορα με καλα yields και ξέρει η amd πώς συμπεριφέρονται. Ας ελπισουμε οτι τα boost θα ναι πιο κοντα στην πραγματικότητα αυτή τη φορα.

   

  Name: Vermeer (VMR)
  Family: 19h
  Models: 20h-2Fh
  CPUID: 0xa20f00

  OPN 1: 100-000000063-07_46/40_N
  OPN 2: 100-000000063-08_46/40_Y
  OPN 3: 100-000000063-23_44/38_N
  Revision: A0
  Cores: 8
  Threads: 16

  OPN 1: 100-000000059-14_46/37_Y
  OPN 2: 100-000000059-15_46/37_N
  Revision: A0
  Cores: 16
  Threads: 32

   

  https://www.igorslab.de/en/new-details-on-ryzen-4000-renoir-desktop-apus-and-ryzen-vermeer-cpus-have-appeared-the-image-is-getting-denser/

  • Like 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  engineering samples =/= δειγματικά whatever ή δειγματοχώροι.

   

  Από τη μια μιλάμε για engineering και beta status of development και evaluation ενώ από την άλλη για στατιστική (πειράματα τύχης)

   

  Καταλαβαίνω τι προσπαθείς να κάνεις, αλλά εδώ νομίζω ότι δε σου δούλεψε.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  1 hour ago, .38-.45 said:

  engineering samples =/= δειγματικά whatever ή δειγματοχώροι.

   

  Από τη μια μιλάμε για engineering και beta status of development και evaluation ενώ από την άλλη για στατιστική (πειράματα τύχης)

   

  Καταλαβαίνω τι προσπαθείς να κάνεις, αλλά εδώ νομίζω ότι δε σου δούλεψε.

   

  IMG_20200520_100118.jpg

   

  Από λεξικό Μπαμπινιώτη. Ελπίζω να σε κάλυψα. 🙂

   

   

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  7 hours ago, gdp77 said:

  Από λεξικό Μπαμπινιώτη. Ελπίζω να σε κάλυψα. 🙂


  Καθόλου. Καλός ο Μπαμπινιώτης, αλλά δεν αποτελούν ευαγγέλιο τα λεξικά του. Τα ευαγγέλια δεν είναι πηγη μοναδικής αλήθειας ούτε καν για την εκκλησία. 
  Πολύ γλωσσολόγοι διαφωνούν μαζί του,με τις ερμηνείες του και τις κατευθύνσεις που δίνει στη γλώσσα. 

   

  Πέρα από αυτό, η ένσταση μου κυρίως εστιάζεται στην αποπομπή της λέξης "engineering" από τη μεταφορά στα ελληνικά του όρου "engineering samples" και τη μεταφορά του βάρους στο "δείγμα" που έγινε "δειγματικό".

  Σε άλλα νέα:

  Δειγματικ ρχεα χου

  Τ παρατιθέμενα δειγματικ ρχεα χου εναι ποιότητας χαμηλότερης π ατν στος ντιστοίχους δίσκους CD· δ προσφέρονται ρχεα μορφς mp3, 128kbps, μ μέγεθος ~1MB ν λεπτό.
   χρόνος καταφορτώσεως διαφέρει ναλόγως τς ταχύτητας συνδέσεως, σως δ διαρκέσει ρκετ λεπτ γι συνδέσεις 56k.

  Διαβάζοντάς το, πόνεσα πολύ. Πρόλαβα πολυτονικό στο σχολείο, CD και αναβαθμισα το modem στα 56k.

  Edited by .38-.45
  Old men love grumping
  • Like 1
  • Haha 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πώς θα ήταν ο ορθότερος τρόπος απόδοσης του όρου engineering sample; 'Ισως να το απέδιδα ως «εργοστασιακό δείγμα», πάντως σε κάθε περίπτωση η ουσία βρίσκεται στην λέξη δείγμα. Ότι δεν πρόκειται για προϊόν που κυκλοφορεί σε αυτήν ακριβώς την μορφή στην αγορά, ότι είναι «δοκιμαστικό», «δοκιμαστική έκδοση», δεν διατίθεται προς πώληση στους τελικούς πελάτες με τους συνήθεις όρους πώλησης του τελικού προϊόντος.
  Γιατί ο επιθετικός προσδιορισμός επικρατεί του ουσιαστικού;

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  2 hours ago, salde said:

  'Ισως να το απέδιδα ως «εργοστασιακό δείγμα»,

  «εργοστασιακό δείγμα», «δείγμα προπαραγωγής» νομίζω είναι πολύ δόκιμοι όροι. 

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.