Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Φήμες εμφανίζουν τους δειγματικούς Zen 3 Ryzen 4000 επεξεργαστές με 20% βελτιωμένο IPC. Μπορεί να είναι αλήθεια;

    Οι φήμες θέλουν τους επόμενους Ryzen επεξεργαστές να διαθέτουν σημαντικά βελτιωμένη IPC απόδοση. Βασισμένοι στην αρχιτεκτονική Zen 3, οι νέοι επεξεργαστές θα έχουν πιθανόν κάποιες εμφανείς διαφορές στις επιδόσεις, κέρδος στην ενεργειακή απόδοση και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των χρηστών, όμως, είναι στραμμένο στην αύξηση του IPC.

     

    Μια αύξηση της τάξης 10-15% θεωρείται ήδη πολύ υψηλή. Θα ασκήσει ακόμα περισσότερη πίεση στην Intel η οποία προσπαθεί να ξεζουμίσει όσο είναι εφικτό τη μέθοδο ολοκλήρωσης 14nm για να κυκλοφορήσει ανταγωνιστικά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι νεοφερμένοι Comet Lake (10η γενιά Core) επεξεργαστές, που ανεβάζουν τον αριθμό των πυρήνων στους 10 (για το Desktop) με αυξημένους χρονισμούς.

     

    Η AMD, στο μεταξύ, παράγει όλο και περισσότερους επεξεργαστές Zen 2 στα 7nm. Στο Desktop ονομάζονται Ryzen 3000, ενώ στο mobile Ryzen 4000 (προκαλεί σύγχυση, αλλά αυτή την ονοματολογία έχει επιλέξει η AMD). Κοιτώντας το μέλλον, οι Zen 3 είναι προγραμματισμένοι να παρουσιαστούν στο τρέχον έτος, με τις όποιες επιπλοκές και καθυστερήσεις προκλήθηκαν από την πανδημία.

     

    Οι Zen 4 μάλλον θα κατασκευάζονται στα 5nm, αλλά οι πιο σύντομα ερχόμενοι Zen 3 θα κατασκευάζονται με μια βελτιωμένη μέθοδο 7nm (που η AMD δεν αποκαλεί 7nm+). Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις, ένας αξιοσέβαστος πληροφοριοδότης, ο Ice Universe, ανήρτησε ένα ενδιαφέρον μήνυμα στα Weibo Forums. Ο χρήστης του Twitter @chiakokhua μπήκε στον κόπο να μεταφράσει για την κοινότητα το μήνυμα του Ice Universe και οι πληροφορίες διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο:

     

     

     

    Το μήνυμα αναφέρει ότι κυκλοφόρησαν φήμες ανάμεσα σε μηχανικούς δύο πολύ γνωστών OEMs που δείχνουν ότι οι επιδόσεις των δειγματικών (engineering samples) Zen 3 επεξεργαστών έχουν ανέλθει σε "ανησυχητικό επίπεδο".  Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες οι Ryzen 4ης γενιάς θα νικήσουν την Intel κατά απόλυτο τρόπο τόσο στην απόδοση, όσο και στην κατανάλωση. Η AMD υποστηρίζει ότι η θεωρητική βελτίωση για τους Zen 3 κυμαίνεται από 15 έως 17%. Όμως στις δοκιμές φάνηκε πραγματική βελτίωση που ξεπερνούσε ακόμα και αυτά τα ποσοστά. Η μετάφραση ολοκληρώνεται με την επιφωνηματική φράση "επιτέλους, AMD, ναι!!!".

     

    Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από φήμες, όμως αν συνδυαστούν με τις δηλώσεις του Forrest Norrod,  ανώτερου αντιπροέδου, της AMD, μπορεί να αληθεύουν. Ο Forrest Norrod, είχε δηλώσει τον προηγούμενο Νοέμβριο ότι οι EPYC "Milan" επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 3 θα φέρουν στο προσκήνιο επιδόσεις που είναι απόλυτα συμβατές με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια νέα αρχιτεκτονική. Έχοντας κατά νου ότι οι Zen 2 έφεραν βελτίωση 15% κατά μέσο όρο, χωρίς να αποτελούν νέα αρχιτεκτονική αλλά βελτίωση των Zen+, τότε είναι πιθανό οι Zen 3 να ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. Εάν τέτοια ποσοστά επαληθευτούν, τότε η AMD πρόκειται να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά της αγοράς των επεξεργαστών.

     

    Οι Zen 3 πρόκειται να αξιοποιούν το AM4 socket και, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ίδια την AMD, θα είναι συμβατοί με τις υπάρχουσες μητρικές X570 και B550.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.