Jump to content



  • yanni
    yanni

    $30 θα καταβάλει ως αποζημίωση η Nvidia στους αγοραστές της GTX 970

    Οι περισσότεροι γνωρίζουν την περίπτωση της GTX 970 και των διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών της κάρτας, από αυτά που ανέφερε η Nvidia τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας της. Τελικά η Nvidia μηνύθηκε για παραπληροφόρηση των καταναλωτών και εχτές ανακοινώθηκε ότι κατέληξε σε συμβιβασμό όπου πέραν των δικαστικών εξόδων, θα καταβάλει και αποζημίωση $30 σε κάθε αγοραστή της GTX 970.

     

    Η Nvidia αρχικά διαφήμιζε την κάρτα γραφικών της ως μια συνήθη κάρτα γραφικών με 4GB μνήμης. Ένα απλό CUDA πρόγραμμα το οποίο γράφτηκε και λειτούργησε ως mini benchmark της μνήμης της κάρτας, έδειξε ότι η ταχύτητα της μνήμης της GTX 970 δεν ήταν παντού η ίδια, αλλά τα 512MB αυτής ήταν σαφέστατα πιο αργά.

     

    gtx-970vs-980mem.png

     

    Τελικώς η Nvidia υποχρεώθηκε να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, επικαλούμενη λάθος, το οποίο προέκυψε λόγω προβλημάτων επικοινωνίας ανάμεσα στα τμήματά της και είχε ως αποτέλεσμα η GTX 970 να πωλείται στην αγορά τους πρώτους μήνες με διαφορετικά, καλύτερα, τεχνικά χαρακτηριστικά από αυτά που πραγματικά είχε. Η μνήμη της κάρτα δεν ήταν ενιαία, με αποτέλεσμα τα 512MB αυτής να έχουν σαφέστατα μικρότερη ταχύτητα, το data bus ήταν περισσότερο κάτι σαν 224+32bit, παρά ενιαίο 256bit, τα ROPs ήταν 56 αντί για 64, ενώ ακόμα και η cache της GPU ήταν 1,75MB αντί για 2MB.

     

    GTX-970-3.5-GB.jpg

     

    Μετά την αποκάλυψη, η Nvidia επικοινώνησε με τα τεχνολογικά sites και παρείχε όλες τις αναγκαίες διευκρινήσεις. Ένα παράδειγμα σχετικού άρθρου είναι το παρακάτω του PCPerspective.

    NVIDIA Discloses Full Memory Structure and Limitations of GTX 970 | PC Perspective

     

     

    Επίσης ο CEO της Nvidia είχε δημοσιεύσει σχετικό γράμμα στο site της εταιρίας.

    Jen-Hsun On GeForce GTX 970 | The Official NVIDIA Blog

     

    Τελικώς εχτές ανακοινώθηκε ότι η Nvidia συμφώνησε σε συμβιβασμό για το θέμα, όπου συμφώνησε να καταβάλει $30 σε κάθε αγοραστή της GTX 970 και παράλληλα να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα που ανέρχονταν σε $1,3 εκατομμύρια δολάρια. Αν και δεν δημοσιεύτηκε το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει η Nvidia για να διευθετηθεί το όλο θέμα, η εταιρία ανέφερε ότι δεν έχει βάλει κάποιο άνω όριο και ότι θα πληρώσει όλους τους καταναλωτές που αγόρασαν μια GTX 970.

     

    Η πρώτη προσφυγή ενάντια στην Nvidia κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, με μία ακόμα να ακολουθεί ένα μήνα αργότερα. Ο συμβιβασμός της Nvidia περιλαμβάνει συνολικά 15 συλλογικές προσφυγές καταναλωτών σε Βόρεια Καλιφόρνια και Σαν Ντιέγκο. Στις προσφυγές τους οι καταναλωτές κατηγορούν την Nvidia ότι απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από αυτούς, με την NVidia από την μεριά της να υποστηρίζει ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό. Τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν στα δικαστήρια. Με το αρχικό κόστος της GTX 970 να είναι στα $350, τα $30 θεωρήθηκε ως αντιπροσωπευτικός των μειωμένων χαρακτηριστικών την κάρτας, έναντι των διαφημιζόμενων.

     

    Τέλος, δεν είναι γνωστό το πως θα καταβληθούν αυτά τα $30 ακόμα. Δεν είναι γνωστό το αν θα περιλαμβάνει τους καταναλωτές σε Αμερική ή παγκοσμίως. Δεν αποκλείεται αργότερα να δημιουργηθεί κάποια online φόρμα όπου ο κάτοχος της GTX 970 θα καλείται να συμπληρώσει κάποια στοιχεία ώστε να διεκδικήσει αυτά τα $30.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.