Jump to content


  • UltraB
    UltraB

    AMD Zen 2 - Η 3η γενιά Ryzen επεξεργαστών τώρα και στα 7nm

    Η AMD, κατά την διάρκεια της παρουσίασης την στην CES 2019 ανακοίνωσε την νέα σειρά επεξεργαστών της, Ryzen 3000. Οι Ryzen 3000 είναι οι πρώτοι επεξεργαστές της εταιρίας στα 7 νανόμετρα, με την AMD να κάνει το ντεμπούτο της με έναν άγνωστο, 8 πυρήνων επεξεργαστή με 16 threads, βασισμένο στην Zen2 αρχιτεκτονική της. 

     

    Ο νέος αυτός επεξεργαστής φαίνεται να κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει την ναυαρχίδα της Intel, τον Core i9-9900K με την AMD να τον δοκιμάζει on-stage στο γνωστό benchamrk "Cinebench". Ο επεξεργαστής σημείωσε 2023 πόντους, με τους Intel Core i9-9900K και AMD Ryzen 7 2700X να σημειώνουν 1873 και 1798 πόντους αντίστοιχα στο συγκεκριμένο επίσης benchmark. Στην ουσία δηλαδή, μιλάμε για μια αύξηση απόδοσης κατά 12% στον νέο αυτό επεξεργαστή, με την AMD να μην έχει αποκαλύψει ωστόσο ακόμα  τις συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή καθώς αυτές δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα δυστυχώς.

     

    Αυτό που είναι πιο ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως, είναι, ότι η 3η γενιά επεξεργαστών Ryzen 3, είναι ακόμα πιο αποδοτική σε σχέση με την "Refresh Lake Coffee" σειρά της Intel, όπως και λιγότερη ενεργειακά απαιτητική. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, στο Cinebench ο Intel Core i9-9900k απαιτούσε 179,9 watt για παράδειγμα, ενώ το σύστημα με τον Ryzen επεξεργαστή μόλις 133,4 watt. Μια διαφορά της τάξεως του 30%.

     

    18_amd-zen2-power-consumption.jpg

     

    Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους Ryzen 2

    18_zen-2-pcb.png

    Εστιάζοντας περισσότερο στην αρχιτεκτονική αυτών των νέων επεξεργαστών, βλέπουμε ότι είναι κατασκευασμένοι από δύο κομμάτια πυριτίου, με το ένα chiplet των 8 πυρήνων να κατασκευάζεται από την TSMC στα 7nm και το δεύτερο input / output chiplet, που περιέχει επίσης και τους δύο ελεγκτές μνημών, καθώς και τα PCIe lanes να κατασκευάζεται από την GlobalFoundries στα 14nm.

     

     

    Η 3 γενιά Ryzen θα είναι επίσης η πρώτη σειρά mainstream επεξεργαστών που θα διατεθούν στην αγορά με υποστήριξη PCIe 4.0, το οποίο αναμένεται να παρέχει διπλάσιο bandwidth σε σχέση με τα 16 gigatransfers του PCIe 3.0.

     

    Τέλος, ακόμα ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η 3η γενιά Ryzen θα χρησιμοποιεί το ίδιο socket με την προηγούμενη, δηλαδή το AM4, και θα λειτουργεί σε όλες τις μητρικές πλακέτες με chipset 3xx και 4xx.

     

    18_amd-zen2-pcie4.jpg

     

    Έγινε επεξεργασία από UltraB


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.