Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    ATX12VO: Η Intel προωθεί νέο πρότυπο για τα τροφοδοτικά με 10-pin βύσμα ΑΤΧ

    Τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να δούμε μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στη βιομηχανία τροφοδοτικών. Η Intel εργάζεται πάνω σε ένα νέο πρότυπο για τα τροφοδοτικά, τα οποία θα παρέχουν μόνο 12 Volts ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι το τροφοδοτικό θα προσφέρει μόνο 10-pin ΑΤΧ βύσματα.

     

    large.untitled-2.png

     

    Τα τροφοδοτικά σήμερα παρέχουν 12ν, 3,3ν και 5ν, αλλά τα περισσότερα υποσυστήματα ενός PC χρειάζονται 12ν, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών. Υποσυστήματα όπως τα USB, HDDs και SSDs αξιοποιούν τα 3,3ν και 5ν. Η ιδέα της Intel θα μπορούσε να οδηγήσει σε απλούστερα και φθηνότερα τροφοδοτικά.

     

    Πώς όμως θα οδηγούνται οι υπόλοιπες συσκευές όπως οι SSDs, αν το τροφοδοτικό δίνει μόνο 12ν; Πιθανότατα οι μελλοντικές μητρικές να αναλαμβάνουν το έργο της μετατροπής DC-to-DC για να δώσουν 5ν και 3,3ν στις συσκευές που το χρειάζονται. (σ.σ. Αυτό δεν θα αυξήσει, όμως, την πολυπλοκότητα και το κόστος των μητρικών εισάγοντας επιπρόσθετα σημεία αστοχίας υλικού;)

     

    Το νέο πρότυπο καλείται ATX12VO και τα τροφοδοτικά που θα το υποστηρίζουν θα χρειάζονται πολύ λιγότερα καλώδια για την ATX τροφοδοσία, γι'αυτό και το γνωστό μας "24-πινο" καλώδιο θα γίνει "10-πινο". Φυσικά θα παρέχονται και PEG βύσματα π.χ. για τις κάρτες γραφικών.

     

    Το νέο πρότυπο θα υλοποιηθεί στη βιομηχανία πρώτα και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν φτάσει στα "καταναλωτικά" προϊόντα για το ευρύ κοινό. Στη CES ήδη εκτέθηκαν κάποιες πρωτότυπες μονάδες με το νέο στάνταρντ.

     

    Ποια η γνώμη σας για το νέο πρότυπο; Σας φαίνεται ότι θα ωφελήσει τους καταναλωτές;


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.