Jump to content



  • yanni
    yanni

    "Chaos based" επεξεργαστές ίσως να επιτρέψουν την συνέχιση του νόμου Moore

    Πολλοί θεωρούν ότι ο νόμος του Moore είναι πλέον παρελθόν, μιας και οι εταιρίες δεν είναι σε θέση να παράγουν κάθε δύο χρόνια νέους επεξεργαστές που να προσφέρουν διπλάσιες επιδόσεις. Ερευνητές στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας θεωρούν ότι έχουν στα χέρια τους έναν νέο τύπο επεξεργαστή που θα μπορούσε να παρατείνει την ζωή του νόμου του Moore.

     

    Οι επιστήμονες κατάφεραν να να δημιουργήσουν κυκλώματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν να εκτελέσουν διαφορετικές εργασίες, χρησιμοποιόντας ένα αναλογικό μη γραμμικό κύκλωμα με ψηφιακό σημείο σύνδεσης. Αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει στο κύκλωμα να ενσωματώσει διαφορετικές ψηφιακές λειτουργίες σε κάθε κύκλο ρολογιού, χωρίς να παρουσιάζει καθυστερήσεις κατά την αναδιαμόρφωση του. Τέτοια ολοκληρωμένα, τα οποία βασίζονται στη θεωρία του χάους, μπορούν να επιτύχουν περισσότερα με πολύ λιγότερα, μιας και σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας τέτοιος επεξεργαστής θα αρκούταν σε 100 εκατομμύρια μη γραμμικά, χαοτικά τρανζίστορ, για να επιτύχει ότι ένας σημερινός επεξεργαστής με 3 δισεκατομμύρια συνήθη τρανζίστορ.

     

    kiacircuit.jpg

     

    Το πανεπιστήμιο ισχυρίζεται στο δελτίο τύπου του, ότι να νέα αυτά microchip βασισμένα στην θεωρία του χάους, θα μπορούσαν να δώσουν μια διαφορετική λύση απέναντι στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κατασκευαστές επεξεργαστών. Τα ολοκληρωμένα του πανεπιστημίου είναι πολύ πιο αποτελεσματικά μιας και χρησιμοποιούνται όλα τα κυκλώματά του επεξεργαστή, ανά πάσα στιγμή, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στους σύγχρονους επεξεργαστές, όπου μεγάλο τμήμα τους μένει ανεκμετάλλευτο. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ταχύτατη και χωρίς καθυστερήσεις μεταμόρφωση και αναδιαμόρφωση του κυκλώματος για την εκτέλεση της επιθυμητής ψηφιακής λειτουργίας σε κάθε κύκλο ρολογιού.

     

    Το κατά πόσο αυτή η νέα προσέγγιση του πανεπιστημίου στο θέμα επεξεργαστής, θα μπορούσε να έχει μέλλον, μένει να το δούμε. Πάντως οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι μιας και η νέα αυτή τεχνολογία είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με την υπάρχουσα τεχνολογία, τις μεθόδους κατασκευής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται, αλλά και τα εργαλεία σχεδίασης αυτών CAD. Μάλιστα ο William Ditto, καθηγητής της φυσικής και πρύτανης της Ακαδημίας Επιστημών, θεωρεί ότι τα σχέδια του πανεπιστημίου σύντομα θα είναι σε θέση να δώσουν ένα σχέδιο κατάλληλο για χρήση σε καταναλωτικό προϊόν, το οποίο θα μπορεί επίσης να προγραμματιστεί με ευκολία.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.