Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το πείραμα bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ μοιάζει με καταστροφή

    Η χώρα του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο μέσο συναλλαγών στα τέλη του περασμένου έτους, κινδυνεύει σοβαρά να αθετήσει το χρέος της προς διεθνείς χρηματοδότες μέσα στα επόμενα χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, όπως αναφέρουν οι El País και Bloomberg.

    Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, είναι ένας γνωστός λάτρης των κρυπτονομισμάτων, καθώς είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο Miami Bitcoin Conference τον περασμένο μήνα, εμφάνιση που τελικά ακύρωσε απροσδόκητα. Η χώρα εισήλθε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Μαρτίου λόγω της βίας των συμμοριών και η προεδρία του Bukele έχει κατηγορηθεί για αυταρχισμό, με τον ίδιο να απειλεί ακόμη και να σταματήσει τη σίτιση κρατούμενων στις φυλακές της χώρας ως αντίποινα για τη βία.

    Ενώ ο Nayib Bukele έχει ένα ισχυρό μερίδιο στα κρυπτονομίσματα, το Ελ Σαλβαδόρ έχει δεν έχει καταλληξει τα τελευταία 20 χρόνια σε ποιό νόμισμα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει. Η χώρα εγκατέλειψε το δικό της νόμισμα, και συνεπώς τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, το 2001 υπέρ του δολαρίου ΗΠΑ, αναζητώντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα που το colón δεν κατάφερε να προσφέρει. Πολλοί κάτοικοι του Σαλβαδόρ βασίζονται σε εμβάσματα από συγγενείς στο εξωτερικό για να τα βγάλουν πέρα, και αυτές οι πληρωμές πρέπει να περάσουν από διαβόητες αρπακτικές υπηρεσίες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Δυστυχώς, η υιοθέτηση του bitcoin δεν είχε απελευθερωτική επίδραση στην οικονομία της χώρας. Η εφαρμογή εικονικού πορτοφολιού που κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη και η αστάθεια που καθιστά τα κρυπτονομίσματα μια ελκυστική μη ελεγχόμενη επένδυση, την άφησε ένα απλό φτωχό νόμισμα καθημερινής χρήσης.

    Τώρα που η αγορά κρυπτονομισμάτων καταρρέει, φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό το Ελ Σαλβαδόρ να μπορέσει να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή ομολόγων, αθετώντας το εθνικό του χρέος. Αυτό θα αποδεικνυόταν καταστροφικό για την οικονομία της χώρας και την ικανότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει βασικές λειτουργίες της.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.