Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    H επόμενη γενιά Ryzen επεξεργαστών για το Desktop θα διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες γραφικών;

    Με τις τιμές των καρτών γραφικών να βρίσκονται σε εξωφρενικά ύψη και χωρίς ορατό σημείο στο μέλλον όπου η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα, η AMD χάνει αρκετούς πιθανούς αγοραστές που χρειάζονται επεξεργαστή αλλά όχι διακριτή κάρτα γραφικών. Φαίνεται, όμως, ότι η επόμενη γενιά Ryzen θα ανατρέψει τα δεδομένα...

     

    Τον Αύγουστο του 2020, ένας μυστηριώδης χάρτης πορείας (roadmap) της AMD δημοσιεύτηκε από τον MebiuW. Ο χάρτης πορείας που κοινοποιήθηκε περιλάμβανε νέα ονόματα επεξεργαστών με κωδικές ονομασίες που κανείς δεν είχε ακούσει ως τότε, όπως Warhol ή Dragon Crest. Η εικόνα που κοινοποιήθηκε δεν περιείχε ολόκληρο τον χάρτη πορείας, καθώς έλειπαν κάποια τμήματα επειδή ο MebiuW δεν ήταν έτοιμος να αποκαλύψει το όλο θέμα έως ότου άλλες πηγές επιβεβαιώσουν ό,τι ήδη είχε κοινοποιηθεί.

     

    Πρόσφατα, ένα άλλο κομμάτι του ίδιου χάρτη πορείας κοινοποιήθηκε από τον @sepeuwmjh. Με τη νέα αυτή διαρροή επιβεβαιώθηκε μια σειρά προϊόντων Zen4 με το όνομα Raphael. Η προηγούμενη έκδοση αυτού του χάρτη πορείας περιείχε μόνο το «Ra» που υποθετικά ήταν "Raphael", αλλά δεν υπήρχαν άλλες πληροφορίες. Πλέον, το νέο κομμάτι δείχνει ότι οι επερχόμενοι Ryzen με την κωδική ονομασία Raphael θα είναι αρχιτεκτονικής Zen4 και θα διαθέτουν Navi2 iGPU.

     

    Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η μελλοντική σειρά επεξεργαστών Ryzen για το desktop θα διαθέτει ενσωματωμένα γραφικά. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μελλοντικών επεξεργαστών Ryzen δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν διακριτά γραφικά. Δημιουργούνται έτσι νέες δυνατότητες υπολογιστές διαστάσεων ITX, που δεν θα απαιτούν ισχυρές GPU. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί η AMD είναι τόσο απρόθυμη να κυκλοφορήσει τους 4700G / 4750G για την αγορά DIY.

     

    large.AMD-Raphael-Zen4-Roadmap.jpg

     

    Το κομμάτι του "παζλ" που έλειπε ταιριάζει απόλυτα στον παλιότερο χάρτη πορείας, ακόμα και ως προς τον αριθμό των pixel που αποτελούν την εικόνα.

     

     large.AMD-Raphael-Zen4.jpg

     

    Ο πλήρης χάρτης πορείας σιγά σιγά ολοκληρώνεται, καθώς κοινοποιούνται τα κομμάτια του από διάφορες διαρροές. Υπάρχουν ακόμα κάποια άγνωστα στοιχεία σχετικά με τη λιθογραφία κατασκευής των επόμενων Zen3 επεξεργαστών. Είτε θα πρόκειται για βελτιωμένη 7nm λιθογραφία είτε θα πραγματοποιηθεί "πέρασμα" στα 6nm. Πρόσφατα ο @kopite7kimi δήλωσε ότι ένας από τους χάρτες πορείας με τους Zen3+ στα 6nm μπορεί να είναι σωστός.

     

    Οι επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen3 + (ανεπίσημο όνομα) θα παρουσιαστούν αργότερα φέτος. Έχουμε ακούσει κάποιες φήμες ότι τόσο η επόμενη γενιά Threadripper όσο και οι Ryzen 5000 Refresh (ή Ryzen 6000) ενδέχεται να χρησιμοποιούν αυτή τη νέα λιθογραφία. Κάτι τέτοιο πιθανόν να εξηγεί και την καθυστέρηση των νέων Threadripper.

     

    Είναι πολύ πιθανόν ο χάρτης των επεξεργαστών Ryzen να διαμορφωθεί ως εξής:

     

    large.Selection_001.png

     

    Ένας πιο αναλυτικός χάρτης δημιουργήθηκε από τον @Olrak29_ με βάση όλες τις μέχρι τώρα (ανεπιβεβαίωτες από την AMD) πληροφορίες:

     

    large.AMD-Zen-Roadmap-Olrak29.png


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.