Jump to content
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • H AMD επέδειξε στην Computex ίσως τη σπουδαιότερη καινοτομία των τελευταίων ετών στις τεχνολογίες επεξεργαστών: Γνωρίστε τη 3D V-Cache

  H Διευθύνων Σύμβουλος της AMD, Dr Lisa Su, στη βασική ομιλία της για την AMD (Computex 2021) προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους λάτρεις της τεχνολογίας καθώς επέδειξε έναν πρωτότυπο Zen 3 επεξεργαστή με τεχνολογία 3D V-Cache. Η AMD συνεργάστηκε με την TSMC για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας τρισδιάστατης στοίβας die-on-die χρησιμοποιώντας TSVs (through-silicon vias) και ένα δομικό υπόστρωμα πυριτίου, για να τοποθετήσει 64ΜΒ SRAM (η γνωστή μας cache) πάνω από ένα Zen 3 CCD. Η AMD ονομάζει την τεχνολογία αυτή 3D Vertical Cache. Αυτή η μνήμη cache βρίσκεται ακριβώς πάνω από την περιοχή που έχει την αντίστοιχη μνήμη cache 32 MB L3 του CCD και η διαφορά ύψους μεταξύ των δύο μητρών (dies) καλύπτεται χρησιμοποιώντας ένα υπόστρωμα πυριτίου.

   

  large.AMD-3D-V-Cache-Zen-3-Ryzen-CPU-Stack-Chiplet-Design-2060x1159.jpg

   

   

   

  Δεν γνωρίζουμε πώς αλλάζει η ιεραρχία της προσωρινής μνήμης, εάν η πρόσθετη προσωρινή μνήμη 64 MB είναι επέκταση της προσωρινής μνήμη L3, ή εάν είναι προσωρινή μνήμη επιπέδου L4 που θα χρησιμοποιείται στις αστοχίες της cache L3. Mε αυτή την υλοποίηση, το συνολικό ποσό της προσωρινής μνήμης του CCD ανεβαίνει στα 100 MB (4 MB L2 cache + 32 MB L3 cache + 64 MB 3D Vertical Cache).

   

  Η AMD συνόδευσε την παρουσίαση της τεχνολογίας αυτής με ορισμένους εκπληκτικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον αντίκτυπο στην απόδοση. Ισχυρίζεται ότι η gaming απόδοση βελτιώνεται κατά μέσο όρο 15%, ένα ποσοστό που το βλέπουμε μόνο ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές επεξεργαστών.

   

  large.AMD-Zen-4-Next-Gen-3D-V-Cache-Chiplet-Demo-Ryzen-9-5900X-CPU-_5-1480x813.png

   

  Για του λόγου το αληθές η AMD συνέκρινε την απόδοση ανάμεσα σε έναν τυπικό 5900X και έναν πρωτότυπο 5900Χ(Τ ??? ) με τεχνολογία 3D V-Cache στο GEARS V. Οι επεξεργαστές ήταν κλειδωμένοι στα 4 GHz και ο δεύτερος κατάφερε να πετύχει 12% καλύτερες επιδόσεις.

   

  large.AMD-Zen-4-Next-Gen-3D-V-Cache-Chiplet-Demo-Ryzen-9-5900X-CPU-_4-1480x813.png

   

   

  H ΑΜD δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή τέτοιων chip στο τέλος του έτους. Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια προϊόντα θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή (Zen 3+ ή Ζen 4 ή κάτι άλλο), πάντως το πρωτότυπο που κρατούσε στα χέρια της η CEO της AMD ήταν ένας επεξεργαστής Zen 3 με τις ίδιες φυσικές διαστάσεις των Zen 3 παραγωγής και συμβατός με AM4.

   

   

     User Feedback

  Recommended Comments

  Σε ένα follow-up video ο Dr. Ian Cutress του Anandtech μας φέρνει εξαιρετικά νέα σχετικά με την τεχνολογία αυτή, αφού μίλησε με την ΑΜD. Καταρχάς επιβεβαιώνεται ότι έρχονται (πιθανότατα Q1 2022) Zen 3 high-end επεξεργαστές με 3D V-cache! Μιλάμε για AM4 CPUs που πιθανότατα θα είναι συμβατοί με X570/B550 μητρικές και 10-15% boost στην απόδοση τουλάχιστον στο gaming. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα workloads που επωφελούνται από την επιπρόσθετη cache. Επίσης φαίνεται ότι οι νέοι επεξεργαστές θα έχουν τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις με τους υφιστάμενους (δεν τροποποιείται ούτε το ύψος), ενώ δεν θα υπάρχει κάποια σοβαρή θερμική επιβάρυνση καθώς το κάθετα τοποθετημένο επιπρόσθετο cache die βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ήδη υπάρχουσα cache και ΔΕΝ επικαλύπτει τους πυρήνες του επεξεργαστή. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Zen 4 (άγνωστο αν θα χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία) έρχονται το Q3/Q4 2022 (πιθανότατα Q4) και ότι το ΑΜ4 θα μας συντροφεύει άλλον έναν χρόνο. Οι Zen 4 θα έρθουν σε χρονικό διάστημα που οι DDR5 θα έχουν καλή διαθεσιμότητα και καλύτερες τιμές από αυτές που θα αντιμετωπίσουν οι early adopters των Alder Lake. Ας μην ξεχνάμε ότι 10-15% είναι ήδη μεγάλο ποσοστό για νέα γενιά CPU, ενώ εδώ η AMD θα το προσφέρει απλά με προσθήκη επιπλέον cache χωρίς αλλαγή socket/mobo/cooler/μνήμης κτλ. 

   

  Συγχωρέστε μου το σχόλιο, αλλά τέτοια στρατηγική κίνηση (μαζί με το FSR) έχω χρόνια να δω στον χώρο της τεχνολογίας. Είμαι απλά εντυπωσιασμένος.

   

   

   

   

  ΥΓ Λέγεται ότι οι Zen 4 θα έχουν τουλάχιστον +20% IPC σε σχέση με τους Zen 3. Φανταστείτε τον συνδυασμό ZEN 4 + 3D V-Cache....

   

  🤤

  • Like 6
  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.