Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    H Samsung ετοιμάζει το Exynos 2200 SoC με RDNA GPU που προορίζεται για smartphones και laptops

    Δεν είναι μυστικό ότι η Samsung εργάζεται σε ένα νέο SoC που θα βρει τον δρόμο του σε μελλοντικά smartphone. Αυτό που κάνει το υποτιθέμενο Exynos 2200 τόσο ξεχωριστό είναι ότι η Samsung συνεργάστηκε με την AMD για να ενσωματώσει μια GPU κατηγορίας RDNA στο chip. Αυτό σημαίνει ότι το Exynos 2200 SoC θα είναι πανίσχυρο και θα μπορούσε να αποδειχθεί άκρως ανταγωνιστικό για το M1 της Apple που συναντάμε στα μοντέρνα Mac και τώρα στο iPad Pro.


    Ενώ το Exynos 2200 αναμενόταν να κάνει ντεμπούτο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μια νέα έκθεση από το κορεάτικο Economic Daily ισχυρίζεται ότι το τσιπ θα φτάσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όχι μόνο το Exynos 2200 θα χρησιμοποιηθεί σε smartphone και tablet Galaxy, όπως αναμενόταν, αλλά φαίνεται ότι θα βρεθεί σε φορητούς υπολογιστές με Windows 10.

     

    Το Exynos 2200 δεν θα είναι ο πρώτος επεξεργαστής Arm που τροφοδοτεί συσκευές Windows 10, καθώς οι συσκευές που βασίζονται στο Qualcomm Snapdragon 8cx είναι προς το παρόν διαθέσιμες από τη Microsoft, τη Lenovo, ακόμη και τη Samsung. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ένας από τους συνεργάτες OEM της Microsoft θα προωθήσει το δικό του οικιακό SoC.

     

    "Το νέο Exynos θα προσφέρει βελτιωμένες λειτουργίες, όπως εξαιρετική υπολογιστική ισχύ και αποδοτικότητα μπαταρίας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία λιθογραφίας 5 νανομέτρων. Είναι καλό τόσο για φορητούς υπολογιστές όσο και για smartphone", δήλωσε μια βιομηχανική πηγή που μίλησε με το KED.

     

    Η Apple ταρακούνησε την αγορά υπολογιστών όταν παρουσίασε το M1 SoC στα τέλη του περασμένου έτους. Παρά την υποκείμενη ενεργειακά αποδοτική αρχιτεκτονική Arm, το M1 προσφέρει συγκρίσιμη απόδοση με επεξεργαστές x86-64 υψηλών προδιαγραφών. Η Apple ξεκίνησε αρχικά το M1 με τα 13 ιντσών MacBook Pro, MacBook Air και Mac mini. Αργότερα έβαλε το SoC στο ολοκαίνουργιο iMac και το iPad Pro. Πολλοί εξεπλάγησαν όταν είδαν το M1, που χρησιμοποιείται σε υπολογιστές κλάσης PC, στο iPad Pro, αλλά η Apple προσπαθεί να διαδώσει τα προϊόντα της όσο περισσότερο γίνεται.

     

    Η Samsung προφανώς έχει την ίδια ιδέα για το Exynos 2200 και χρησιμοποιεί το μοντέλο της Apple για την ανάπτυξη ενός Arm chip για να αντικαταστήσει τους πιο παραδοσιακούς επεξεργαστές AMD και Intel στον χώρο των υπολογιστών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Samsung σκοπεύει να αξιοποιήσει το SoC σε δύο εξαιρετικά διαφορετικές πλατφόρμες.

     

    Δεδομένου του μικρότερου μεγέθους, η έκδοση του Exynos 2200 βελτιστοποιημένη για φορητούς υπολογιστές Windows 10, πιθανότατα θα ήταν πολύ ενεργειοβόρα για ένα smartphone Galaxy με πολύ μικρότερη μπαταρία. Η Apple μπορεί να το καταφέρνει με το M1 στο iPad Pro, λόγω της πολύ μεγαλύτερης μπαταρίας και του μεγαλύτερου εσωτερικού χώρου για την απαγωγή θερμότητας σε σχέση με ένα iPhone. Η Samsung πιθανότατα θα προσαρμόσει τις ταχύτητες ρολογιού και τον αριθμό πυρήνων CPU / GPU για να επιτύχει χαμηλότερους στόχους ισχύος σε συσκευές smartphone.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.