Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    H TSMC ετοιμάζεται για μαζική παραγωγή chip με τεχνολογία 5nm το 2020!

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτυακού DigiTimes, η TSMC θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή chips με τεχνολογία ολοκλήρωσης 5nm τον Μάρτιο του 2020, όταν οι εταιρείες που σχεδιάζουν chips θα έχουν ολοκληρώσει τη φάση tape out των σχεδίων τους και θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε παραγωγή τελικών προϊόντων. Θεωρείται εξαιρετικό επίτευγμα η δυνατότητα παραγωγής chip στα 5nm, δύο μόλις χρόνια μετά τη δυνατότητα παραγωγής στα 7nm, που σήμερα αξιοποιεί η AMD με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να επαναφέρει τον "Νόμο του Moore" ξανά στην επικαιρότητα.

     

    Με χρήση της τεχνολογίας Extreme Ultra-Violet lithography (γνωστής με το ακρωνύμιο EUV), η κατασκευή chips στα 5nm χρησιμοποιεί FinFET transistors με βελτιώσεις στην ταχύτητα, στην ενεργειακή απόδοση και στην πυκνότητα σε σχέση με τα 7nm. Η ταχύτητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 15%, ενώ η πυκνότητα θα βελτιωθεί κατά 80%. Επίσης η νέα τεχνολογία θα προσφέρει 30% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

     

    Σημειώνεται ότι η τεχνολογία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από mobile κατασκευαστές αρχικά, καθώς η Intel χρησιμοποιεί τα δικά της fabs και ακόμα προσπαθεί να πετύχει τα 10nm, ενώ η AMD έχει "κλειδώσει" στα 7nm+ για την επόμενη γενιά Zen και RDNA.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.